JACK GUEZ / AFP
Foci sport24

Az első elődöntő nagy kérdése: mi lesz, ha a horvátok szerzik az első gólt?

Kedd este nyolctól Argentína-Horvátország elődöntőt rendeznek a katari labdarúgó-világbajnokságon. A felek közötti különbséget, mint mindig, ezúttal is Lionel Messi jelentheti, de ehhez az argentinoknak mindenekelőtt semlegesíteniük kell a horvát középpályát.

Argentína Lengyelországot, Mexikót és Szaúd-Arábiát megelőzve csoportelsőként jutott a vb egyenes kieséses szakaszába, ahol előbb felülmúlta Ausztráliát, majd búcsúztatta Hollandiát. Az argentinok sokkal jobbak voltak a hollandoknál a negyeddöntőben, de a meccs végén leadták kétgólos előnyüket, és végül tizenegyespárbajra kényszerültek. Ugyanez a forgatókönyv aligha zárulna örömteli befejezéssel Horvátország ellen, amely a legutóbbi hat egyeneses kieséses szakaszban vívott világbajnoki meccséből négyet tizenegyespárbajban, egyet pedig a kétszer tizenöt perces hosszabbításban nyert meg.

Az argentin–horvát elődöntőben valójában két ellenpólus találkozik.

A dél-amerikai válogatott eddig az összes vb-meccsén meg tudta szerezni az első gólt, a horvát viszont egyiken sem. Argentína – a jelek szerint – nem tud előnyben futballozni, Horvátország viszont csak hátrányban tud. Argentína Szaúd-Arábia és Hollandia ellen is eltékozolta az előnyét, Ausztrália ellen pedig Emiliano Martínez kapusnak kellett nagyot védenie az utolsó percben, 2-1-es vezetésnél.

A Lengyelország elleni meccs nem mérvadó, mert a 2-0-s argentin győzelem mindkét csapat számára továbbjutást ért. Marad tehát a Mexikó elleni 2-0, amelyen az ellenfél nem tudott visszajönni a meccsbe. Ezzel szemben Horvátország az öt meccse közül háromszor – Kanada, Japán és Brazília ellen – is hátrányba került, de minden alkalommal sikerült győznie.

Az argentin–holland negyeddöntő előtt arról írtunk, hogy a számok alapján egyértelműen a dél-amerikaiak az esélyesek, és a játék képe vissza is adta azt, amit az adatok mutattak; az Opta szerint a labdával az egész vb-n teljesen passzív Hollandia a 76. percig mindössze hétszer ért labdába az argentin tizenhatoson belül, a 76. perc után (de még a rendes játékidőben) viszont hatszor. Hollandia tehát csak akkor kezdett el futballozni, amikor már nem volt más választása (fun fact: a 2×15 perces hosszabbításban megint csak egy labdaérintése volt a tizenhatoson belül). Argentin szempontból a hollandhoz hasonló meccs várható Horvátország ellen is.

fifatrainingcentre.com Horvát high-mid-low blokk Brazília ellen

A középpálya uralma lesz a kritikus pont

Azt tudjuk, hogy Horvátországtól mire számíthatunk. A Brazília elleni negyeddöntőben a csapat Marokkó-szintű kompaktságot mutatott; labda nélkül, a kapu elé visszaállva átlagosan 23 méter hosszú és 35 méter széles volt az együttes. A pálya közepén tehát szinte lehetetlen lesz területet találniuk Messiéknek, a két szélen viszont meg lehet bontani a horvát védelmet. Ehhez azonban Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak vissza kell térnie a négyvédős rendszerhez.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.