Foci sport24

Az első elődöntő nagy kérdése: mi lesz, ha a horvátok szerzik az első gólt?

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP
Kedd este nyolctól Argentína-Horvátország elődöntőt rendeznek a katari labdarúgó-világbajnokságon. A felek közötti különbséget, mint mindig, ezúttal is Lionel Messi jelentheti, de ehhez az argentinoknak mindenekelőtt semlegesíteniük kell a horvát középpályát.

Argentína Lengyelországot, Mexikót és Szaúd-Arábiát megelőzve csoportelsőként jutott a vb egyenes kieséses szakaszába, ahol előbb felülmúlta Ausztráliát, majd búcsúztatta Hollandiát. Az argentinok sokkal jobbak voltak a hollandoknál a negyeddöntőben, de a meccs végén leadták kétgólos előnyüket, és végül tizenegyespárbajra kényszerültek. Ugyanez a forgatókönyv aligha zárulna örömteli befejezéssel Horvátország ellen, amely a legutóbbi hat egyeneses kieséses szakaszban vívott világbajnoki meccséből négyet tizenegyespárbajban, egyet pedig a kétszer tizenöt perces hosszabbításban nyert meg.

Az argentin–horvát elődöntőben valójában két ellenpólus találkozik.

A dél-amerikai válogatott eddig az összes vb-meccsén meg tudta szerezni az első gólt, a horvát viszont egyiken sem. Argentína – a jelek szerint – nem tud előnyben futballozni, Horvátország viszont csak hátrányban tud. Argentína Szaúd-Arábia és Hollandia ellen is eltékozolta az előnyét, Ausztrália ellen pedig Emiliano Martínez kapusnak kellett nagyot védenie az utolsó percben, 2-1-es vezetésnél.

A Lengyelország elleni meccs nem mérvadó, mert a 2-0-s argentin győzelem mindkét csapat számára továbbjutást ért. Marad tehát a Mexikó elleni 2-0, amelyen az ellenfél nem tudott visszajönni a meccsbe. Ezzel szemben Horvátország az öt meccse közül háromszor – Kanada, Japán és Brazília ellen – is hátrányba került, de minden alkalommal sikerült győznie.

Az argentin–holland negyeddöntő előtt arról írtunk, hogy a számok alapján egyértelműen a dél-amerikaiak az esélyesek, és a játék képe vissza is adta azt, amit az adatok mutattak; az Opta szerint a labdával az egész vb-n teljesen passzív Hollandia a 76. percig mindössze hétszer ért labdába az argentin tizenhatoson belül, a 76. perc után (de még a rendes játékidőben) viszont hatszor. Hollandia tehát csak akkor kezdett el futballozni, amikor már nem volt más választása (fun fact: a 2×15 perces hosszabbításban megint csak egy labdaérintése volt a tizenhatoson belül). Argentin szempontból a hollandhoz hasonló meccs várható Horvátország ellen is.

fifatrainingcentre.com Horvát high-mid-low blokk Brazília ellen

A középpálya uralma lesz a kritikus pont

Azt tudjuk, hogy Horvátországtól mire számíthatunk. A Brazília elleni negyeddöntőben a csapat Marokkó-szintű kompaktságot mutatott; labda nélkül, a kapu elé visszaállva átlagosan 23 méter hosszú és 35 méter széles volt az együttes. A pálya közepén tehát szinte lehetetlen lesz területet találniuk Messiéknek, a két szélen viszont meg lehet bontani a horvát védelmet. Ehhez azonban Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak vissza kell térnie a négyvédős rendszerhez.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik