Foci sport24

Az angolok kiestek, de a negyeddöntős produkcióra építhetnek a jövőben

Jean Catuffe/Getty Images
Jean Catuffe/Getty Images
Az angolok meglepően nyílt és támadáscentrikus játékkal rukkoltak elő a franciák elleni vb-negyeddöntőben. Southgate kezdő taktikája remekül működött, miközben cseréivel is bele tudott nyúlni a mérkőzésbe. Ennek ellenére a franciák jutottak az elődöntőbe, de az angolok erre a teljesítményre nyugodtan építhetnek a jövőben.

A Franciaország–Anglia mérkőzés előtt a legfőbb kérdés az volt, az angolok miként próbálják majd meg hatástalanítani a franciák meghatározó emberét, a torna gólkirályi címére is esélyes Kylian Mbappét. Gareth Southgate és edzői csapata azt a megoldást találta ki, hogy támadásépítési szakaszban a két középső védő mellé visszavonja a jobb oldali szélső védőt, Kyle Walkert, így labdavesztéskor nem marad majd szabad terület, ahová Mbappé beindulhatna.

Ez a taktika nagyszerűen működött,

hiszen a torna korábbi mérkőzéséin brillírozó francia keveset volt játékban. Mbappé a mérkőzés előtt 12 világbajnoki találkozón lépett pályára, ezeken 90 percenként 9,1 csellel próbálkozott, és ezek fele (4,6) sikeres is volt. Ezzel szemben szombaton összesen négy cselezési kísérlete volt, és ezek közül csak kettő sikeres. Mbappé nagy erőssége, hogy rendkívül gyors a labdával, ám igazán ezt sem tudta kihasználni a negyeddöntőben, hiszen összesen 15 alkalommal jegyezhettünk fel labdavezetést a neve mellett. Ez már önmagában sem túl impresszív mutató, de ha még hozzávesszük, hogy ezek közül csak egyetlen egyszer tudta bevezetni a labdát az ellenfél tizenhatosán belülre, akkor még inkább látható: sem a támadásépítésben, sem a befejezésben nem tudta kivenni a részét a franciák játékából.

Mbappe labdavezetései az angolok ellen

Amellett, hogy az angolok elsődleges célja Mbappé megállítása volt, saját támadásaik vezetésénél igyekeztek a vissza nem záró támadó mögött megnyíló területeket kihasználni. Walker hiányában a csapat szélességét a jobboldali nyolcas, Henderson biztosította. A Liverpool csapatkapitányának a helyezkedése miatt az angol csapat jobb oldali szélsője, Saka tudott a kapu irányába törni. A kettejük folyamatos mozgása – amelybe sokszor becsatlakozott a másik nyolcas, Bellingham is – sok problémát okozott a Rabiot, Hernandez párosnak a francia védelem bal oldalán. Walker néha-néha felfutásával segítette a támadásvezetést, de a kockázatminimalizálás érdekében ilyenkor Hendersonnak kellett azonnal visszazárnia a helyére.

Érdekes egybeesés, de a franciák éppen egy Walker-felfutás után szereztek vezetést.

A 16. percben az angolok vezettek támadást, ahová fellépett Walker is, a szélre húzódó Sakát azonban szerelni tudta a franciák középső védője, Upamecano, aki egyből passzolt tovább a Walker őrizetéből kiszabadult Mbappénak. A franciát Henderson igyekezett lassítani, ami sikerült is neki, így balról a jobb oldalra került át a támadásvezetés, és mire az angol tizenhatos környékére értek a franciák, már hét fehér mezes játékos állt a kapu és a labda között. Viszont az angolok nagy sietségükben talán túl mélyre futottak vissza, így nagy területet hagytak a saját tizenhatosuk közvetlen közelében, amit Tchouaméni egészen csodálatos lövéssel ki tudott használni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik