Koen van Weel / ANP MAG / ANP / AFP
Foci sport24

Máté Gábor: Ezen is túlvagyunk

Ronaldo einstandja, Giroud a fülészeten, póló Magyar Kupa-döntő. Máté Gábor írása.

Hideg eső esett délután és ugyanez az időjárás kényszerítette bekucorodásra este is a budapestit.

Kicsit aludtam, még mielőtt bekapcsoltam volna hűséges készülékemet, hogy megnézzem a Marokkó–Portugália labdarúgó-mérkőzést. Alvással védekeztem az esetleges későbbi történések, illetve nem történések ellen. Valami focihoz hasonló dolog zajlott a jóval melegebb helyszínen, már-már elviselhetetlen fülsiketítő füttyszóban, ami majdnem végig kísérte a találkozót, mert szinte végig a portugáloknál volt a labda, a stadion pedig, ahogy azt várni lehetett, tele arabbal.

Ugyanolyan szenvedéllyel nézték kedvenceik rakkolását, mint ahogy a rakkolók rakkoltak.

Ezzel együtt tévedés lenne azt állítani, hogy ez az egész esemény olyan lett volna, mint a pénteki Horvátország–Brazília meccs. Ha a többnyire szakállas és kopasz fiatalemberekből álló válogatott megszerezte a labdát, villámgyorsan megindult az ellenfél kapuja felé. Ezt méltányoltam, az egyik ilyen megindulásból en-Nesziri pompás gólt fejelt. Ahogy vártam, a Portugália–Svájc hősének, a mesterhármast szerző Goncalo Ramosnak motívuma is alig volt. Ronaldo ezt hősiesen viselte a kispadon, ahogyan azt az ezernyi kamera egyike több ízben előzékenyen meg is mutatta. A marokkói gól után árulkodó volt a grimasza is, „azt hiszem, kikaptunk” – ez volt az arcára írva a 42. percben. Pedig még hátra volt minimum egy félidő. Később focizhatott is, lelkesen vetette bele magát a hiábavaló küzdelembe. Láthattuk azután sírva levonulni. Talán megfordult a fejében, hogy többre jutott volna a csapata, ha végig a pályán van. Az egész mérkőzés olyan volt, mint egy film, amelynek – történhetett bármi – Cristiano Ronaldo a főszereplője. A vesztesek a pályán mutatták ki kétségbeesésüket, a hős, hogy ne lássa a stadion közönsége, az öltözőbe igyekezett, hogy a tévénézők milliárdjai vele foglalkozzanak. Inkább vele, mintha az egész bánatot einstandolta volna a többiektől. Búcsút vettünk tehát egy fenoméntól. És rémülten gondolhattunk egy esetleges marokkói-horvát döntőre, amely, mintegy múlni nem akaró fejfájás közeledik a focirajongók népes gyülekezete felé.

MANAN VATSYAYANA / AFP Cristiano Ronaldo a portugálok búcsúja után.
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.