Jewel SAMAD / AFP
Foci sport24

Máté Gábor: Horvát halak, spanyol síp

Két óra mentalitás, a névtelen duplázó, Van Gaal búcsúja. Máté Gábor írása.

Az alábbiakban írok néhány dolgot, de nem vagyok benne biztos, hogy egyetértést váltok ki azokból, akik egy magamfajta meccsnéző okoskodására egyáltalán kíváncsiak lehetnek. A legjobb nyolc első meccsnapja után kijelenthető, hogy

két rendkívül unalmas csatát kellett végig néznünk ahhoz, hogy elmondhassuk, hihetetlen izgalmak után jutott tovább Horvátország és Argentína.

A futball kegyetlen.

Semleges nézőknek mi juthat egy ilyen péntek után? Van mire emlékezni – ez kétségtelen. De jobb szerettem volna késő délután horvát lenni, este pedig argentin. Semmi esetre sem semleges néző.

Mire lehet emlékezni? Egy délszláv kapusra. Egy zseniális Neymar-megmozdulásra, amiből végre gól született. Egy Messi-passzra és egy egészen elképesztő hidegvérrel végrehajtott trükkös holland szabadrúgásra. Na, persze, büntetők. Akik szeretik az ilyesmit. Sűrített izgalmak azoknak, akik konkrétan szurkolnak valamelyik csapatnak, de azok számára, akik csak azért néznek ilyet, mert élvezkedni akarnak, csalódás.

Anne-Christine POUJOULAT / AFP A horvát kapus, Livakovic hárítja a brazil csatár, Rodrygo lövését a büntetőpárbajban .

A horvát stáb kitalált egy taktikát, amellyel kiejthetik a brazilokat. Fényesen sikerült a terv.

Megölték a kreativitást.

A mentalitás került előtérbe, mint Jugoszlávia megszűnése óta annyiszor. Már az első negyedóra után szinte biztosra lehetett menni. Döntetlen lesz, valószínűsíthető volt a 0-0, a hosszabbítás, a Neymar-gól után, amikor a meccs magyar hangja már-már búcsúzott, méltatta a dél-amerikai továbbjutást, egy szép támadás végén Petkovic keményen belőtte a labdát a kapuba, pedig azért cserélték be, hogy fejeljen. És innentől már száz százalékra lehetett venni, hogy a büntetőkkel déli szomszédaink jutnak tovább. A tengerpartjukon elfogyasztott horvát halakra gondoltam, hogy valami pozitívat is mondhassak azon kívül: a mentalitás diadalmaskodott. De több mint 120 percig mentalitást nézni nem biztos, hogy szeretek.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!