Foci sport24

Ki csap le a foci-vb marokkói gyémántjára?

Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto / Getty Images
Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto / Getty Images
Azokat, akik régebb óta követik Sofyan Amrabat pályafutását, kicsit talán meglepi, hogy ennyire elképesztően jól futballozik a világbajnokságon a 26 éves marokkói középpályás. Nem azért, mert nem láttuk már korábban is, hogy benne van ez a teljesítmény, hanem azért, mert mostanában ritkábban villog hasonló intenzitással a csapatában.

Amikor az évek óta fel-le liftező Hellas Verona visszajutott a Serie A-ba, az edzői pályafutását a Genoánál szépen építgető Ivan Juric lett a csapat edzője. A horvát szakember hozta magával Genovából a portugál klasszist, Miguel Velosót, és nagy erőkkel nekiállt keresni egy hasonló attribútumokkal rendelkező középpályást a 3-5-2-es formáció közepére. Az ideális hatost a ghánai Emmanuel Badu személyében vélte megtalálni, csakhogy a játékos egy tüdőembólia miatt hosszú időre kidőlt, így Juric kénytelen volt tovább keresni a 6-osát. Hogy mi vezette a Bruges-ben peremembernek számító Sofyan Amrabathoz, azt csak ő tudja.

A két évvel korábban reménytelenül kizúgó Hellas – elsősorban a hihetetlenül gyorsan összeálló Veloso, Amrabat tengelynek köszönhetően – a Serie A 2019-2020-as évadának egyik legkellemesebb meglepetésegyüttese lett, és húsz éve nem látott magasságokban zárta a szezont.

Amrabat, bár a Feyenoordban és a Bruges-ben is játszott fontos meccseket, első topligás szezonjában hihetetlen számokat produkált Olaszországban,

és szinte tökéletes párt alkotott a rutinos portugál klasszissal. Már ekkor feltűnt, hogy nemcsak iszonyatos futómennyiséget, ütközéseket és labdaszerzéseket tesz a közösbe, de – ha nem is úgy, mint egy klasszikus irányító – remekül passzol is.

MARCO BERTORELLO / AFP Amrabat és a torinóiak uruguayi középpályása, Rodrigo Bentancur a Hellas Verona–Juventus olasz bajnoki meccsen.

A Hellas a téli átigazolási szezonban gyorsan véglegesítette a játékos kölcsönszerződését (rongyos négymillió euróért), majd még azon a héten el is adta Amrabatot a Fiorentinának (kevésbé rongyos 19,5 millióért), ám a szezont még Veronában fejezte be.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik