Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto / Getty Images
Foci sport24

Ki csap le a foci-vb marokkói gyémántjára?

Azokat, akik régebb óta követik Sofyan Amrabat pályafutását, kicsit talán meglepi, hogy ennyire elképesztően jól futballozik a világbajnokságon a 26 éves marokkói középpályás. Nem azért, mert nem láttuk már korábban is, hogy benne van ez a teljesítmény, hanem azért, mert mostanában ritkábban villog hasonló intenzitással a csapatában.

Amikor az évek óta fel-le liftező Hellas Verona visszajutott a Serie A-ba, az edzői pályafutását a Genoánál szépen építgető Ivan Juric lett a csapat edzője. A horvát szakember hozta magával Genovából a portugál klasszist, Miguel Velosót, és nagy erőkkel nekiállt keresni egy hasonló attribútumokkal rendelkező középpályást a 3-5-2-es formáció közepére. Az ideális hatost a ghánai Emmanuel Badu személyében vélte megtalálni, csakhogy a játékos egy tüdőembólia miatt hosszú időre kidőlt, így Juric kénytelen volt tovább keresni a 6-osát. Hogy mi vezette a Bruges-ben peremembernek számító Sofyan Amrabathoz, azt csak ő tudja.

A két évvel korábban reménytelenül kizúgó Hellas – elsősorban a hihetetlenül gyorsan összeálló Veloso, Amrabat tengelynek köszönhetően – a Serie A 2019-2020-as évadának egyik legkellemesebb meglepetésegyüttese lett, és húsz éve nem látott magasságokban zárta a szezont.

Amrabat, bár a Feyenoordban és a Bruges-ben is játszott fontos meccseket, első topligás szezonjában hihetetlen számokat produkált Olaszországban,

és szinte tökéletes párt alkotott a rutinos portugál klasszissal. Már ekkor feltűnt, hogy nemcsak iszonyatos futómennyiséget, ütközéseket és labdaszerzéseket tesz a közösbe, de – ha nem is úgy, mint egy klasszikus irányító – remekül passzol is.

MARCO BERTORELLO / AFP Amrabat és a torinóiak uruguayi középpályása, Rodrigo Bentancur a Hellas Verona–Juventus olasz bajnoki meccsen.

A Hellas a téli átigazolási szezonban gyorsan véglegesítette a játékos kölcsönszerződését (rongyos négymillió euróért), majd még azon a héten el is adta Amrabatot a Fiorentinának (kevésbé rongyos 19,5 millióért), ám a szezont még Veronában fejezte be.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.