William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press / AFP
Foci sport24

Horvát tiki-taka és holland kick’n rush – ilyen volt a vb első két negyeddöntője

Egy újabb nagy meglepetéssel, valamint egy feszült és izgalmas mérkőzéssel kezdődtek el a negyeddöntők a világbajnokságon. Megvizsgáltuk, melyek voltak a legfőbb taktikai érdekességek az egyaránt büntetőpárbajjal végződő Horvátország–Brazília és Argentína–Hollandia összecsapáson.

A horvát siker titka: labdatartás és szerencse

„Gyűlölöm a tiki-takát. Csak öncélú passzolgatást jelent. Amikor passzolsz, akkor az kell legyen a célod, hogy közelebb juss az ellenfél kapujához” – mondta még a Bayern München edzőjeként Pep Guardiola, akinek a csapatait ennek ellenére is gyakran a tiki-takával azonosítják. Az viszont tagadhatatlan, a katalán szakembernek nagy hatása volt arra, hogy a labdabirtoklás-központú játék óriási teret nyert a legmagasabb szinten. Vicente del Bosque is az általa irányított Barcelona mintájára építette fel a 2010-ben világbajnokságot, 2012-ben pedig Eb-t nyerő spanyol válogatott játékát.

Del Bosque csapata azonban valóban tiki-takát játszott. A sikeredző teletömte az együttesét középpályásokkal, akik a legmagasabb szinten tudták eldugni a labdát az ellenfelek elől, ezzel unalomba fullasztva a legtöbb mérkőzésüket. Amíg Guardiola Barcelonája támadófutballt játszott, addig a spanyol válogatott védekezett. Viszont ezt a labda kisajátításával tette.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a horvát válogatott is futballozott a Brazília elleni világbajnoki negyeddöntőben.

Ha az elmúlt évtizedből meg kellene nevezni egy olyan középpályás sort, amely technikai tudásban, nyomástűrő készségben, tempódiktálásban és döntéshozatalban a Xavi, Iniesta, Busquets hármashoz mérhető, akkor alighanem a Modric, Kovacic, Brozovic trió lenne a legkézenfekvőbb válasz. Zlatko Dalic szövetségi kapitány a brazilok ellen ráadásul Mario Pasalic személyében újabb középpályást állított a jobb szélre, míg az előző meccsel ellentétben nem a jól megtermett Petkovic, hanem a Hoffenheimben többször is középpályásként feltűnő Andrej Kramaric kezdett a középcsatár posztján.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.