Foci sport24

Horvát tiki-taka és holland kick’n rush – ilyen volt a vb első két negyeddöntője

William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press / AFP
William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press / AFP
Egy újabb nagy meglepetéssel, valamint egy feszült és izgalmas mérkőzéssel kezdődtek el a negyeddöntők a világbajnokságon. Megvizsgáltuk, melyek voltak a legfőbb taktikai érdekességek az egyaránt büntetőpárbajjal végződő Horvátország–Brazília és Argentína–Hollandia összecsapáson.

A horvát siker titka: labdatartás és szerencse

„Gyűlölöm a tiki-takát. Csak öncélú passzolgatást jelent. Amikor passzolsz, akkor az kell legyen a célod, hogy közelebb juss az ellenfél kapujához” – mondta még a Bayern München edzőjeként Pep Guardiola, akinek a csapatait ennek ellenére is gyakran a tiki-takával azonosítják. Az viszont tagadhatatlan, a katalán szakembernek nagy hatása volt arra, hogy a labdabirtoklás-központú játék óriási teret nyert a legmagasabb szinten. Vicente del Bosque is az általa irányított Barcelona mintájára építette fel a 2010-ben világbajnokságot, 2012-ben pedig Eb-t nyerő spanyol válogatott játékát.

Del Bosque csapata azonban valóban tiki-takát játszott. A sikeredző teletömte az együttesét középpályásokkal, akik a legmagasabb szinten tudták eldugni a labdát az ellenfelek elől, ezzel unalomba fullasztva a legtöbb mérkőzésüket. Amíg Guardiola Barcelonája támadófutballt játszott, addig a spanyol válogatott védekezett. Viszont ezt a labda kisajátításával tette.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a horvát válogatott is futballozott a Brazília elleni világbajnoki negyeddöntőben.

Ha az elmúlt évtizedből meg kellene nevezni egy olyan középpályás sort, amely technikai tudásban, nyomástűrő készségben, tempódiktálásban és döntéshozatalban a Xavi, Iniesta, Busquets hármashoz mérhető, akkor alighanem a Modric, Kovacic, Brozovic trió lenne a legkézenfekvőbb válasz. Zlatko Dalic szövetségi kapitány a brazilok ellen ráadásul Mario Pasalic személyében újabb középpályást állított a jobb szélre, míg az előző meccsel ellentétben nem a jól megtermett Petkovic, hanem a Hoffenheimben többször is középpályásként feltűnő Andrej Kramaric kezdett a középcsatár posztján.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik