Foci

Csak a számokat nézve, már most lefutott a holland-argentin negyeddöntő

Adrian Dennis, Alfredo Estrella / AFP
Adrian Dennis, Alfredo Estrella / AFP
Péntek este 20.00 órakor Hollandia–Argentína negyeddöntőt rendeznek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon. A meccs előtt megnéztük, hogy a két válogatott hogyan teljesített egymáshoz, és a másik hat versenyben maradt csapathoz képest a különböző mutatókban.

Hollandia az A csoportból, Szenegált, Ecuadort és a házigazda Katart megelőzve jutott a nyolcaddöntőbe, ahol 3–1-re verte az Egyesült Államokat. Argentína a csoportkör első fordulójában 2–1-es vereséget szenvedett Szaúd-Arábiától, de utána Mexikót és Lengyelországot is legyőzte, így csoportelsőként jutott a legjobb tizenhat közé, ahol Ausztrália ellen 2–1-re győzött. Egyik csapatnak sem volt tehát nehéz útja a negyeddöntőbe, ennek ellenére a teljesítményükben jelentős különbség mutatkozott.

A kontextus miatt nemcsak egymással, hanem az összes negyeddöntőbe jutott csapattal összehasonlítottuk Hollandia és Argentína teljesítményét a különböző mutatókban.

 

Elöl is, hátul is volt baj a hollandoknál

A futball legalapvetőbb mérőszáma a gól, ezért kezdjük is rögtön ezzel. Argentína hét, Hollandia nyolc gólt rúgott eddig a világbajnokságon, de míg Argentína összesített xG-mutatója 8,83 – Brazília és Franciaország után a harmadik legmagasabb –, addig Hollandiáé csak 4,64 volt. Ha Argentína esetében kivesszük a számításból a két büntetőt, amelyeknek egyenként 0,76-os az xG-je a Wyscoutnál, még akkor is majdnem három gólnyi különbség mutatkozik a két csapat támadásban nyújtott teljesítménye között. Hollandia 3,36 góllal többet szerzett eddig, mint ami a helyzetei minőségéből következett volna, ami egyfelől jó, mert ez azt jelenti, hogy a játékosai átlag felett használták ki a lehetőségeket, másfelől viszont rossz, mert ennél alacsonyabb xG-t csak Marokkó és Horvátország tudott kidolgozni a negyeddöntőbe jutott csapatok közül.

Az xG definíciója

Az xG (Expected Goal, azaz várható gól) mutató minden kapura lövést minősít (nem csupán a gólokat), és így a kialakított helyzetek minőségét reprezentálva reálisabb képet ad egy-egy csapat mérkőzésen nyújtott teljesítményéről. Minél több, és minél jobb minőségű helyzetet dolgoz ki egy csapat, annál nagyobb lesz az xG-mutató értéke. Egy-egy kapura lövés minőségét az xG-modell a múltbeli adatokból tanulva határozza meg: több év összes lövésének jellemzőit vizsgálva, azokból tanulva, az xG-modell minden lövéshez hozzárendel egy valószínűséget, és megmondja, hogy egy hasonló jellemzőkkel leadott lövés az adott bajnokságban egy átlagos képességű játékost tekintve mekkora valószínűséggel eredményez gólt. Minél jobb helyzetet dolgoz ki egy csapat, ez a valószínűség annál nagyobb lesz.

Hollandiának a védekezésével is akadtak gondok. A negyeddöntő résztvevői közül Louis Van Gaal csapata ellen alakították ki a legjobb minőségű helyzeteket az ellenfelek. Habár Hollandia csak két gólt kapott a tornán, az xGA-ja 4,6 volt. Argentína, ezzel szemben, pont a másik véglet. A dél-amerikai együttes kapuját eddig háromszor vették be, de a csapat xGA-ja csak 1,22 volt, ami Brazília után a második legkisebb. Argentína tehát nem hagyta ellenfeleinek, hogy jó gólszerzési helyzeteket dolgozzanak ki.

A hollandok abban sem jók, amiben nekik kellene vezetniük a sort

A labdabirtoklás-alapú futballt Hollandiában találták fel, ehhez képest a negyeddöntőbe jutott csapatok közül Marokkó után Hollandiának volt a legkisebb a labdabirtoklási aránya (51,6 százalék) az eddig lejátszott meccseken. A legmagasabb Argentínáé volt (65 százalék). A labdabirtoklási arány azonban ma már nem nevezhető hasznos információnak (a teljes világbajnoki mezőnyben Spanyolország birtokolta a legnagyobb arányban a labdát, mégis kiesett Marokkó ellen a nyolcaddöntőben), sokkal érdekesebb az, hogy mihez kezd egy csapat a labdával, miután megszerezte. Argentína a negyeddöntő mezőnyében mindenki másnál többet, 2629-et passzolt eddig a világbajnokságon, míg Hollandia csak 2074-et. Ebben a tekintetben is óriási a különbség a két csapat között, de még önmagában a passzok száma sem árul el olyan sokat. A tizenhatoson belüli labdaérintések száma viszont már beszédesebb. Ez ugyanis a pálya legveszélyesebb területe, innen a legnagyobb az esély a gólszerzésre. Argentína eddig 87-szer ért labdába az ellenfél tizenhatosán belül, Hollandia viszont csak 43-szor.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik