Farkas Norbert / 24.hu és Doug Zimmerman / ISI Photos / Getty Images
Foci sport24

Olivier Giroud, a francia Szalai Ádám

A francia válogatott új gólkirályát, Olivier Giroud-t sokáig épp úgy nem tudták a helyén kezelni, ahogy idehaza Szalai Ádámot. 2022-re viszont mintha megfordult volna a széljárás.

Kezdjük rögtön azzal, hogy minden összehasonlítás hülyeség.

Ha akarom, egy véletlenszerűen kiválasztott ember és a római pápa között is lehet találni párhuzamot, és jó hideg olvasás-technikával el lehet adni az egészet úgy, mint az asztrológiát vagy a tenyérjóslást. Magyari Péter is „csak” a szatíra műfaján keresztül tudott hosszú bekezdéseken keresztül párhuzamot vonni közte és Gyurta Dani között.

Olivier Giroud és Szalai Ádám pályafutásai – néhány klub- és válogatott meccsen kívül – olyanok mint két párhuzamos egyenes a síkban, sosem fonódtak egybe, sosem találkoztak egymással huzamosabb ideig és teljesen más körökben tanulták a futballt. Van viszont köztük több hasonlóság, ami miatt rokonlelkeknek számítanak. Az adottságaik hasonlóan formálták a személyiségüket, a történeteik pedig visszatükrözik azt, hogy hogyan viszonyulunk napjaink labdarúgásához.

Sokáig sem Olivier Giroud-t, sem Szalai Ádámot nem szerette a nagyközönség. Giroud-t egy évtizeden keresztül csatár társához, Karim Benzemához hasonlították, ami céltalan méricskélésekhez és parttalan vitákhoz vezetett. Benzema az volt, ami Olivier Giroud nem: egy mozgékony csatár, egy labdaművész, aki lélekben irányítónak érezte magát, és aki az évek alatt még egy Aranylabda-díjig is felküzdötte magát. „A franciák nem szeretik a magas, nagy darab csatárokat, ezeket nem szoktuk kedvelni” – mondta Raymond Domenech, akinek a szemében Giroud nem volt több egy újjászületett nyugatnémet csatárnál a ’80-as évekből. Amikor pár éve legnagyobb francia napilap dokumentumfilmet készített Giroud-ról, a filmnek „Le mal-aimé” (A megvetett) címet adta. Szalai Ádám esetében elég csak visszapörgetni a Trollfoci archívumát és megvan a teljes kortünet.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!