OZAN KOSE / AFP
Foci sport24

Kiss Tibor Noé: Visszasírom a vuvuzelát

Talán soha nem történt annyi meglepetés a vb-k csoportkörében, mint Katarban. Kiestek a németek és a belgák, bejutott a legjobb tizenhat közé három ázsiai és két afrikai csapat is. Kiss Tibor Noé öt pontja a torna első szakaszáról.

1. A háttérben meghúzódó politikai szál (Szerbia, Dánia)

Két válogatottnak drukkoltam igazán: az oroszoknak (Szerbia) és a woke-oknak (Dánia). Mindkét csapat csúnyán leszerepelt. A dánok olyan vérszegény és lélektelen futball mutattak, ami totális kontrasztban állt a tavalyi Európa-bajnokságon látott vivid játékukkal. Mintha leszedálták volna őket. Eriksen kényelmesen pofozgatta maga előtt a labdát, mint egy lusta macska kiadós vacsora után. Rossz volt nézni, ahogy Leckie megforgatta-bekötényezte Maehlét, egyedül Cornelius hozta a szokásos Serie B-formáját, csakhogy ez egy világbajnokság volt. A szerbeket is mindenki sötét lónak tekintette, de újfent csak az alkalmatlanságukat bizonyították be. Évek óta mindenki a sziporkázó támadófocijukról beszél (joggal), most viszont kiderült, hogy közben védelmük nincs (3 meccs, 8 bekapott gól). A rég hiányolt – és végre megtalálni vélt – csapategységükről meg annyit, hogy a mindent eldöntő csoportmeccs előtt azzal lett tele a sajtó, ki kinek a feleségével feküdt le. Egy mondatot megér még a háttérben meghúzódó politikai szál is. Hjulmand kapitány nyilatkozata megerősíti azt a tényt, hogy nemcsak a dán küldöttség, hanem a dán labdarúgók is csak félszívvel voltak ott a vb-n.

Nem tudták eldönteni, hogy emberi jogi aktivisták vagy futballisták legyenek.

Paul ELLIS / AFP Christian Eriksen

A szerbek pedig leginkább egy Koszovó létét tagadó zászlóval keltettek feltűnést, ennél veszélyesebb dolgot nem nagyon csináltak Katarban. (És ha már politika: leginkább az iráni focistákat sajnálom, akiket egy hét alatt mindenki megutált a hazájukban, először azért, mert nem énekelték a himnuszt, aztán meg azért, mert végül mégis elénekelték azt.)

2. Mi történt a németekkel?

A jobboldali sajtó kárörvendéssel fogadta Németország kiesését, szinte kész tényként kezelve azt, hogy ennek politikai okai vannak. A szivárványos ideológia megfertőzte az eredeti német identitást, a németekből emiatt eltűnt a győztes mentalitás, hiányzik az igazi német szellemiség, felhígultak, akaratgyengék, és a többi. A gyilkos ösztön hiánya valóban feltűnő, bár azt hirtelen nem látom, hogy az LMBTQ-lobbinak mi köze a meccsenként kihagyott öt-tíz ziccerhez. Nem túlzás: Japán és Costa Rica ellen akár hét-nyolc góllal is nyerhettek volna a németek (Costa Ricával szemben csak a második félidőben a négy gól mellett lőttek három kapufát is, a várhatógól-mutatójuk 6 fölötti volt.) Ha csupán a számokat nézzük, a németek valóban kiemelkedően teljesítettek a tornán, a kiesésüket el lehetne intézni azzal, hogy pechjük volt, csakhogy a legutóbbi három világversenyükön is leszerepeltek. A 2018-as vb-n sem élték túl a csoportkört, a tavalyi Eb-n a legjobb tizenhat között búcsúztak, az idei Nemzetek Ligája-sorozatban pedig mindössze egy meccset tudtak megnyerni a hatból. Flick kapitány szerint alapjaiban kell újjászervezni a német futballt, ami a kétezres évek elején egyszer már sikerült – ráadásul akkor a német labdarúgástól idegen hatások beépítésével. A keret összetétele akkor változott meg először igazán: a robotolós német játékosok mellé a bevándorlók fiatal generációjának képviselői is bekerültek, működőképes mixet hozva létre. Most többen emlegették a keret rossz összetételét. A belső középpályás poszt mindig a németek erőssége volt, ezúttal mindössze három játékos (Gündogan, Goretzka, Kimmich – utóbbi Costa Rica ellen jobbhátvédként szerepelt) volt az egész keretben ezekre a posztokra.

Az egyetlen klasszikus center a Bundesliga-szezon idei felfedezettje, a 29 éves Füllkrug.

És bár sokan azt gondolhatják, hogy Németország most már biztos elindul felfelé, az olaszok példája intő jel lehet. Olaszország a 2006-os világbajnoki győzelem után kétszer is a csoportkörben búcsúzott (ahogy ez most a németekkel is megtörtént a 2014-es cím megnyerése óta), majd a legutolsó két vb-re már ki sem jutott…

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Niclas Füllkrug megszerzi csapata negyedik gólját a Costa Rica elleni meccsen
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.