Philip FONG / AFP
Foci sport24

A reaktív futball Marokkóból és Japánból is csoportgyőztest csinált

Marokkó és Japán a világ legjobb válogatottjait megelőzve nyerte meg csoportját a labdarúgó-világbajnokságon. Mindkét csapat futballjának célja, hogy elrontsa ellenfele játékát, de kérdés, hogy ez a minimalista hozzáállás elég lesz-e az egyenes kieséses szakaszban is.

Japán a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy két korábbi világbajnokot – Németországot és Spanyolországot – is legyőzött a csoportkörben. Japán – Marokkóhoz hasonlóan – csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, amelyben a legutóbbi vb-ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfele.

Németországot és Spanyolországot is meglepték a szünet után

Japán a két világbajnokot lényegében ugyanúgy verte meg. Az ázsiai csapat mindkét meccs szünetében 1-0-s hátrányban volt, és Ricu Doan, valamint Kaoru Mitoma becserélése hozta meg a győzelemhez szükséges taktikai változást. A Németország elleni meccs első félidejében a japán védelem jobboldala állandó nyomásnak volt kitéve David Raum felfutásai miatt.

A Lipcse balhátvédje Joshua Kimmich után a legtöbbet futotta a német csapatból (11,98 km), sprintje (74) és beadási kísérlete (7) pedig neki volt a legtöbb a teljes mezőnyben. Azzal, hogy Raum folyamatosan követte a támadásokat, gyakorlatilag ötödik támadóvá vált, így a négyfős japán védelem létszámhátrányba került. Hajime Moriyasu szövetségi kapitány erre reagálva a szünetben átállt az ötvédős rendszerre, és beáldozta az egyik szélsőjét (Takefusa Kubo) egy belső védőre (Takehiro Tomiyasu). A változtatásnak meglett a hatása;

Németországnak az első félidőben még tizennégy lövése volt, de a szünet után a 45. és a 75. perc között (az első japán gólig) már csak hét.

Az ázsiaiaknak tehát sikerült mérsékelniük a kapujukra nehezedő német nyomást, de Moriyasu időközben elkezdte megtenni a hátrány ledolgozásához szükséges lépéseket is.

Az ötvédős rendszerben az eredeti posztját tekintve támadó Junya Ito játszott jobboldali-, az 57. percben csereként beállt – szintén támadó – Kaoru Mitoma baloldali szárnyvédőt. A változtatások ellenére a németek még mindig óriási mezőnyfölényben játszottak, de a japánoknak most már olyan szélsői voltak a pályán, akik labdaszerzés esetén képesek befutni a német védők mögött lévő üres területeket. Japánnak az első félidőben mindössze egy kapura lövési kísérlete volt, a másodikban viszont már tizenegy (!), amelyek közül kettőből gól is lett.

Németországnak simán meg kellett volna nyernie ezt a meccset. Hansi Flick csapata a modern futball minden erényét felvillantotta: felfutó szélső védők, magas letámadás, labdabirtoklási fölény. Egy óra játék elteltével Japánnak kevesebb mint 30 passza volt a német térfélen, Moriyasu változtatásai azonban teljesen felborították a meccs képét, és végül történelmi sikerhez vezettek – Japán korábban még sohasem győzött le világbajnokot vb-n. Akkor még nem lehetett tudni, de néhány nappal később szinte ugyanez a forgatókönyv győzelmet ért Spanyolország ellen is.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.