Foci sport24

A reaktív futball Marokkóból és Japánból is csoportgyőztest csinált

Philip FONG / AFP
Philip FONG / AFP
Marokkó és Japán a világ legjobb válogatottjait megelőzve nyerte meg csoportját a labdarúgó-világbajnokságon. Mindkét csapat futballjának célja, hogy elrontsa ellenfele játékát, de kérdés, hogy ez a minimalista hozzáállás elég lesz-e az egyenes kieséses szakaszban is.

Japán a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy két korábbi világbajnokot – Németországot és Spanyolországot – is legyőzött a csoportkörben. Japán – Marokkóhoz hasonlóan – csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, amelyben a legutóbbi vb-ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfele.

Németországot és Spanyolországot is meglepték a szünet után

Japán a két világbajnokot lényegében ugyanúgy verte meg. Az ázsiai csapat mindkét meccs szünetében 1-0-s hátrányban volt, és Ricu Doan, valamint Kaoru Mitoma becserélése hozta meg a győzelemhez szükséges taktikai változást. A Németország elleni meccs első félidejében a japán védelem jobboldala állandó nyomásnak volt kitéve David Raum felfutásai miatt.

A Lipcse balhátvédje Joshua Kimmich után a legtöbbet futotta a német csapatból (11,98 km), sprintje (74) és beadási kísérlete (7) pedig neki volt a legtöbb a teljes mezőnyben. Azzal, hogy Raum folyamatosan követte a támadásokat, gyakorlatilag ötödik támadóvá vált, így a négyfős japán védelem létszámhátrányba került. Hajime Moriyasu szövetségi kapitány erre reagálva a szünetben átállt az ötvédős rendszerre, és beáldozta az egyik szélsőjét (Takefusa Kubo) egy belső védőre (Takehiro Tomiyasu). A változtatásnak meglett a hatása;

Németországnak az első félidőben még tizennégy lövése volt, de a szünet után a 45. és a 75. perc között (az első japán gólig) már csak hét.

Az ázsiaiaknak tehát sikerült mérsékelniük a kapujukra nehezedő német nyomást, de Moriyasu időközben elkezdte megtenni a hátrány ledolgozásához szükséges lépéseket is.

Az ötvédős rendszerben az eredeti posztját tekintve támadó Junya Ito játszott jobboldali-, az 57. percben csereként beállt – szintén támadó – Kaoru Mitoma baloldali szárnyvédőt. A változtatások ellenére a németek még mindig óriási mezőnyfölényben játszottak, de a japánoknak most már olyan szélsői voltak a pályán, akik labdaszerzés esetén képesek befutni a német védők mögött lévő üres területeket. Japánnak az első félidőben mindössze egy kapura lövési kísérlete volt, a másodikban viszont már tizenegy (!), amelyek közül kettőből gól is lett.

Németországnak simán meg kellett volna nyernie ezt a meccset. Hansi Flick csapata a modern futball minden erényét felvillantotta: felfutó szélső védők, magas letámadás, labdabirtoklási fölény. Egy óra játék elteltével Japánnak kevesebb mint 30 passza volt a német térfélen, Moriyasu változtatásai azonban teljesen felborították a meccs képét, és végül történelmi sikerhez vezettek – Japán korábban még sohasem győzött le világbajnokot vb-n. Akkor még nem lehetett tudni, de néhány nappal később szinte ugyanez a forgatókönyv győzelmet ért Spanyolország ellen is.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik