JAVIER SORIANO / AFP
Foci sport24

Két bajnok a vesztőhelyen, Ázsia és Afrika előretör – ilyen volt a vb csoportköre

Véget értek a csoportmérkőzések, de szusszanásnyi időnk sincs, mert pihenőnap nélkül robog tovább a vb-henger. Mi mégiscsak megállunk egyet szusszanni, no meg áttekinteni a csoportkört, amely két korábbi világbajnok (Németország, Uruguay) és a volt világranglista-vezető belga válogatott búcsúját hozta.

EURÓPA NEM REMEKEL – PAPÍRFORMA. A 32 csapatos világbajnokságokon folytatódott egy jóval korábbi trend, amely szerint erősen rendezőfüggő, hogy miként szerepelnek az európai, valamint az Európán kívüli csapatok. Az eddigi 22 tornából 11-et rendezett az öreg kontinens, 11-et más. Európai tornán eddig csak egyszer nyert nem európai csapat (1958-ban, Svédországban Brazília).

Ugyanakkor más kontinensen rendezett vb esetében nyolcszor dél-amerikai volt a befutó, és csak kétszer európai (2010, Spanyolország és 2014, Németország).

Ez a hullámzás ugyanúgy jellemző, ha a 32-es mezőnyű tornákon a nyolcaddöntőbe jutott együttesek eloszlását vizsgáljuk: amennyiben Európában volt a torna, a földrész 10 csapata jutott be a kieséses szakaszba, ha azon kívül, mindig 10 alatt maradt ez a szám, és előretört a többi kontinens. Ennek ellenére a hullámzás a végelszámolásnál újabban nem számított: a legutóbbi négy tornán mindig európai csapat diadalmaskodott, s mindig egy topligás ország válogatottja emelhette a magasba a trófeát.

 

AFRIKAI ÉS ÁZSIAI BÜSZKESÉG. Ez a harmadik világbajnokság, amelyen öt kontinentális zóna csapatai szerepelnek a nyolcaddöntőben, az első, amelyen három ázsiai válogatott van a 16 között, és az afrikaiak is rekordot állítottak be azzal, hogy két képviselőjük sikerrel vette a csoportkört. Az öt afrikai válogatott mindegyike és a hatból öt ázsiai együttes nyert legalább egy csoportmérkőzést. A győzelmek száma – mindkét esetben 7 – szintén rekord! És a legyőzöttek névsora sem gyenge: az afrikai csapatok Brazília, Belgium és Franciaország, az ázsiaiak Spanyolország, Argentína, Németország, Portugália és Dánia skalpját gyűjtötték be többek között.

Arra bizton számíthatunk, hogy a FIFA erre fog még mutogatni, amikor a mezőny 48 csapatosra bővítése kerül szóba.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.