Marc Atkins / Getty Images
Foci sport24

Máté Gábor: Ki gondolta?

Szaké a szünetben, szegény németek, tea a gólok idején. Máté Gábor írása.

Sejtettem, hogy Japánnal a találkozó nem lesz sétagalopp. Elhittem, hogy Busquets és Gavi nélkül állnak majd fel a spanyolok, és innen, a fotelomból figyelmeztettem Luis Enriquét, hogy nem szabad nagyképűsködni, tanácsos lesz a lehető legjobb összeállításban felállni, a japánok azok japánok. A középpálya maradt, de a védelmet és a csatársort enyhén megkeverte, Morata góljáig úgy tűnt, hogy ez működik is. Na, de azután.

A kelet-ázsiaiak az eredményt tekintve ugyanúgy győztek, mint a németek ellen. Mondhatni, megérdemelten nyerték a csoportot. Nem lehetett számítani erre, de akik legyőznek hasonló arányban két világbajnokot – noha egyik csapat sem azonos a valahai világbajnokkal, így semmi értelme ennek a közbevetésnek –, azok nem véletlenül állnak ott, ahol állnak.

A szakét ugyan nem egy repülőgép-anyahajón itták bevetés előtt, hanem nyilvánvalóan a szünetben, de úgy jöttek ki a második félidőre, mint anno Pearl Harborben a reggeli attaknál.

Unai Simónra nyilvánvalóan ráállt a teljes csatársor, a labdazsonglőrnek nem nevezhető kapus már az első félidőben majdnem becselezte magát a saját kapujába; jó ötletnek tűnt tehát arra figyelni, hogy valaki mindig legyen a közelében, és kényszerítse hibára. Fényes elgondolás.

Jean Catuffe / Getty Images Unai Simon és Takefusa Kubo Japán–Spanyolország mérkőzésen.

Az öltözőben maradt spanyolok úgy maradtak. Semmi remény nem volt arra, hogy a labdabirtoklással el lehet jutni az ellenfél gólvonalán túlra. (Jut eszembe, vonal. Azért az elég érdekes a VAR részéről, hogy több kameraállásból látható, a labda átjut teljes terjedelmével egy felfestett vonalon, de addig keresnek a felvételek között, míg legalább egynél inkább úgy tűnik, hogy mégsem, és ezt fogadják el bizonyítékként. Ezzel nem azt állítom, hogy igazságtalanság történt.)

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!