Simon Bruty/Anychance / Getty Images
Foci sport24

Hová lettek a belga gólok?

A belgák végső győzelmére kevesen fogadtak volna, de a továbbjutásukat a csoportból szinte mindenki biztosnak gondolta. Ennek ellenére Roberto Martínez együttese négy ponttal, három meccsen egy gólt szerezve, Marokkó és Horvátország mögött harmadikként esett ki a négyeséből. Ez a csúfos világbajnoki szereplés nagy valószínűséggel a belga aranygeneráció végét is jelenti.

A világbajnokság kezdete előtt a belgák keretében 11 olyan játékos is volt, aki a torna kezdete előtt már betöltötte legalább a 30. életévét. Közülük heten kezdők voltak a Horvátország elleni sorsdöntő mérkőzésen, amelyen nyerni kellet ahhoz, hogy a válogatott továbbjusson. Nem sikerült, így az együttes nem tudta megismételni a négy évvel ezelőtti jó szereplést.

Idősödő játékosok formahanyatlása

Ahogyan már említettük, hét olyan játékos is volt a tegnapi kezdőcsapatban, aki elmúlt harmincéves. Közülük négyen a védelemben szerepeltek (Courtois, Vertonghen, Alderweireld, Meunier), ketten a középpályán (Witsel, De Bruyne), míg Mertens a támadósorban kapott helyet. Szinte érthetetlen, hogy az egész szezonban a saját formájával küzdő Witsel hogyan kezdhetett mind a három csoportmeccsen. Különösen úgy érdekes ez a tény, hogy Tielemans az első, győztes, Kanada elleni mérkőzés kivételével egyszer sem kapott helyet a kezdőben. Érdekesség, hogy a csütörtöki meccsen a rendes játékidőből mindösszesen 18 percet pályán töltő Tielemans pontosan ugyanannyi labdát szerzett (4), mint Witsel.

A belgák védekező akciói

Ha megvizsgáljuk a belgák védekező akcióinak a ponttérképét, akkor azt láthatjuk, hogy szinte kizárólag a saját tizenhatosuk környékén vagy a széleken hajtottak végre olyan akciókat, amelyekből labdákat szerezhettek volna. Vagyis veszélyes helyen, az ellenfél kapujához közel, a pálya középső területén szinte meg sem próbálkoztak a labdaszerzéssel, így nem is tudtak könnyű és gyors támadásokat vezetni. A belgáknál leginkább a védők – Castagna (9), Alderweireld (6) és Vertonghen (6) – jeleskedtek a labdaszerzésekben, míg a horvátoknál a középpályások – Gvardiol (8), Brozovic (7), Modric (6) – vitték a hátukon a csapatot. Ez remekül megmutatkozik a horvát csapat ponttérképén is.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!