Foci sport24

Az első meccs átkával küzdve: történelmi trenddel dacolnának a németek és az argentinok

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Kiesik-e már a csoportkörben egy az esélyesek közül? A kétszeres győztes Argentína Szaúd-Arábia, a „négycsillagos” Németország pedig Japán ellen kezdte vereséggel a világbajnokságot, így nagy bajba keveredett. A második körben fokozódó káosz azonban a nagyoknak kedvezett. Az argentinok nem játszottak jól Mexikó ellen sem, de felülmúlták ellenfelüket, 2–0-s győzelemmel javítottak. A németeknek Costa Rica nyújtott váratlanul segítő kezet Japán 1–0-s legyőzésével, majd ők maguk is pontot szereztek a spanyolok ellen. A 32-es főtáblájú világbajnokságon az első meccsen elszenvedett vereség az esetek majdnem 90 százalékában végzetes, kérdés, most is így lesz-e.

A papírforma az, hogy Argentína és Németország továbbjut csoportjából. A papírforma az, hogy Argentína és Németország kiesik már a csoportkörben.

Paradoxon? Talán. Kicsit segít a magyarázat: az első mondat a játékerőre vonatkozik, a második pedig arra, hogy mi vár azokra a válogatottakra a világbajnokságon, amelyek elveszítik első mérkőzésüket. A kétszeres és a négyszeres világbajnok bő 10 százalékos „mentőesélybe” kapaszkodik, a második körben látottak alapján elég szorosan.

Matthew Ashton – AMA / Getty Images A szaúdiak második góljukat ünneplik az argentinok ellen

Harminckét csapatos „vesztőhely”

Amióta 32 csapattal bonyolítják le a világbajnokságokat, a csoportkörben szinte mindig elhullik egy nagycsapat. Vegyük csak azt a nyolcat (Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína, Franciaország, Spanyolország), amely eddig világbajnoki címet nyert! Az első 32 csapatos tornán, Franciaországban a spanyolok estek ki (igaz, akkoriban ők még csak álmodtak a vb-elsőségről). A 2002-es világbajnokságon rögtön kiesett a címvédő – és regnáló Európa-bajnok – Franciaország. A 2006-os tornán – kivételként – nem hullott el nagycsapat az első körben, bezzeg 2010-ben kettő is (a címvédő Olaszország és az előző döntős Franciaország), 2014-ben pedig három (a címvédő Spanyolország, illetve Olaszország és Anglia). Legutóbb, Oroszországban megint a címvédő átka sújtott le: teljesen váratlanul a németek estek ki a csoportkörben.

Ez a lebonyolítási forma bőven szedi áldozatait,

és bár a torna végén mindig a legszűkebb elit egyik tagja diadalmaskodik, egy-két előzetesen esélyesnek gondolt válogatott gyakran elhullik. Mondhatjuk azt is: arra lehet számítani, hogy legalább egy nagycsapat kiesik már a csoportkörben.

A percepciónk azonban nem feltétlenül ezt súgja. Lehet, azért, mert a világbajnokságok nézőinek derékhada már látta azokat a vb-ket – vagy azokból néhányat –, amelyeken nem történt „óriásölés” a csoportküzdelmek során (1982, 1986, 1990, 1994, 2006). A 24 csapatos világbajnokságok azonban formátumuk miatt kivételnek számítanak: sosem volt olyan könnyű megúszni a csoportkörös botladozást, mint ebben a periódusban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik