Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Foci sport24

Az első meccs átkával küzdve: történelmi trenddel dacolnának a németek és az argentinok

Kiesik-e már a csoportkörben egy az esélyesek közül? A kétszeres győztes Argentína Szaúd-Arábia, a „négycsillagos” Németország pedig Japán ellen kezdte vereséggel a világbajnokságot, így nagy bajba keveredett. A második körben fokozódó káosz azonban a nagyoknak kedvezett. Az argentinok nem játszottak jól Mexikó ellen sem, de felülmúlták ellenfelüket, 2–0-s győzelemmel javítottak. A németeknek Costa Rica nyújtott váratlanul segítő kezet Japán 1–0-s legyőzésével, majd ők maguk is pontot szereztek a spanyolok ellen. A 32-es főtáblájú világbajnokságon az első meccsen elszenvedett vereség az esetek majdnem 90 százalékában végzetes, kérdés, most is így lesz-e.

A papírforma az, hogy Argentína és Németország továbbjut csoportjából. A papírforma az, hogy Argentína és Németország kiesik már a csoportkörben.

Paradoxon? Talán. Kicsit segít a magyarázat: az első mondat a játékerőre vonatkozik, a második pedig arra, hogy mi vár azokra a válogatottakra a világbajnokságon, amelyek elveszítik első mérkőzésüket. A kétszeres és a négyszeres világbajnok bő 10 százalékos „mentőesélybe” kapaszkodik, a második körben látottak alapján elég szorosan.

Matthew Ashton – AMA / Getty Images A szaúdiak második góljukat ünneplik az argentinok ellen

Harminckét csapatos „vesztőhely”

Amióta 32 csapattal bonyolítják le a világbajnokságokat, a csoportkörben szinte mindig elhullik egy nagycsapat. Vegyük csak azt a nyolcat (Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína, Franciaország, Spanyolország), amely eddig világbajnoki címet nyert! Az első 32 csapatos tornán, Franciaországban a spanyolok estek ki (igaz, akkoriban ők még csak álmodtak a vb-elsőségről). A 2002-es világbajnokságon rögtön kiesett a címvédő – és regnáló Európa-bajnok – Franciaország. A 2006-os tornán – kivételként – nem hullott el nagycsapat az első körben, bezzeg 2010-ben kettő is (a címvédő Olaszország és az előző döntős Franciaország), 2014-ben pedig három (a címvédő Spanyolország, illetve Olaszország és Anglia). Legutóbb, Oroszországban megint a címvédő átka sújtott le: teljesen váratlanul a németek estek ki a csoportkörben.

Ez a lebonyolítási forma bőven szedi áldozatait,

és bár a torna végén mindig a legszűkebb elit egyik tagja diadalmaskodik, egy-két előzetesen esélyesnek gondolt válogatott gyakran elhullik. Mondhatjuk azt is: arra lehet számítani, hogy legalább egy nagycsapat kiesik már a csoportkörben.

A percepciónk azonban nem feltétlenül ezt súgja. Lehet, azért, mert a világbajnokságok nézőinek derékhada már látta azokat a vb-ket – vagy azokból néhányat –, amelyeken nem történt „óriásölés” a csoportküzdelmek során (1982, 1986, 1990, 1994, 2006). A 24 csapatos világbajnokságok azonban formátumuk miatt kivételnek számítanak: sosem volt olyan könnyű megúszni a csoportkörös botladozást, mint ebben a periódusban.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.