Robert Cianflone / Getty Images
Foci sport24

Másodosztályú vb-hős, kibontakozó káoszcsoport – ez történt a 7. játéknapon

Az argentin kapitány annyira felforgatta a csapatát, hogy meccs közbeni cserékkel kellett végül megmentenie a világbajnoki szereplést. A franciák meglepően jók, míg Szaúd-Arábia veresége ellenére is boríthat minden előzetes várakozást. Visszatekintő.

Tunézia – Ausztrália 0-1

Ó, igen, a meccs, amit Ausztrália egy japán másodosztályban játszó ember győztes góljával nyert meg. Minősít? Nem igazán.

Ausztrália ugyanis a második vb-meccsén is vezetést szerzett. Az előnyét most sikerült megtartani, nem úgy, mint Franciaország ellen. Az ausztrálok azoknak a csapatoknak a halmazába tartozik, ahol a látható szerény képességek ellenére is képesek magabiztosan szállítani egy stabil alapjátékot. Értsd: labda nélkül egész ügyesen tudnak koordináltan mozogni, területet szűkíteni, passzsávokat zárni, egymáshoz, az ellenfélhez és a labdához képest helyzetet változtatni. Ilyesmi halmazba tartozik Szaúd-Arábia is, és hasonló mintába illik az Egyesült Államok vagy az atletizmusban dominánsabb Ecuador is.

Az ausztrálok viszonylag korán vezetést szereztek, amikor Mitchell Duke egy csúsztatott fejessel meglepte a tunéziai kapust. Utána viszont már csak az eredmény megtartására játszottak. A meccset 0,61 várható góllal zárták úgy, hogy az ultradomináns franciák ellen is azért csak összekapartak 0,52-t. Most elég volt ennyi – mert nem kellett több.

Tunézia borzalmasan sokszor babusgatta magánál a labdát. Csapatukban a legtöbbször a középhátvédjük, Yassine Meriah ért a labdába, összesen 100-szor. A második? A tőle balra álló szárnyvédő, Ali Abdi, 85-ször. Egy ilyen középpályát látva lehet tudni, hogy ez a csapat nem tudott mit kezdeni egy betömörülő ellenféllel szemben:

Sok visszahúzódó középpályás, néhány izolált támadó, kevés kapcsolat a kettő között… Az utolsó mentsvár Wahbi Khazri lehetett volna, aki a kispadról egész jól állt be. De már túl későn.

Lengyelország – Szaúd Arábia 2-0

Őszinte leszek, volt egy pont, amikor a 30. percnél annyira ráuntam a meccsre, hogy pár percre bekapcsoltam az Andor c. Star Wars-sorozatot. Az Andor még abban az időszakban játszódik, amikor nem volt (vagy csak senki nem tudott róla) Halálcsillag, a Birodalom gátlástalanul izmozott a galaxis kiszolgáltatottabb etnikumaival és a Felkelők is még csak a tejfogukat vakarták. Az Andorban az az érdekes, hogy még a legunalmasabb, legmonotonabb, legpolitikaibb töltetű párbeszédei is izgalmasabbak voltak a lengyel válogatottnál.

Egészen a 45. percig.

Krystian Bielik úgy tűnt, hogy egy óvatlan pillanatban adott egy medvepuszit szaúdi kollégájának, amiért tizenegyes fújt a játékvezető. Csakhogy az égvilágon semmi nem történt – a büntetőt aztán Al-Dawsari ki is hagyta. Ez volt az első jel, hogy történhet még itt valami, még egy ennyire eseménytelen félidő ellenére is:

Fordulás után aztán mintha mindkét csapat a győzelemért hajtott volna, és a meccs is nyíltabb lett. A legnagyobb pozitívum nyilván Robert Lewandowski gólja, aki könnyezve élte át gólörömét, de a történt úgy kerek, ha a negatív hősről is megemlékezünk. Abdullah Almakit a gól előtt belengte Steven Gerrard Aurája, utolsó emberként találta magát, akinek egy pillanatra szivaccsá változott a lába, a labdát nem tudta megszelídíteni. Ebből lett a végzetes hiba.

Szaúd-Arábia így is minden dicséretet megérdemel. Szövetségi kapitányuk, Hervé Renard is kiemelte, csapata a végsőkig harcolt és senki nem gondolta volna, hogy a lengyelek ellen:

  • többet fogják birtokolni a labdát (64%)
  • többet fognak kapura lőni (3-5)
  • és több várható gólt fognak kidolgozni (1,56-1,73).

Ha létezik halálcsoport, akkor lennie kell káoszcsoportnak is, ez a C-csoport pedig tömény káosz. A szaúdiak Mexikóval fognak meccselni, ahol ha nyernek, és közben Argentína nem győzi le Lengyelországot, akkor Messiék és Ochoáék ki fognak esni a csoportjukból.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.