Foci sport24

Másodosztályú vb-hős, kibontakozó káoszcsoport – ez történt a 7. játéknapon

Robert Cianflone / Getty Images
Robert Cianflone / Getty Images
Az argentin kapitány annyira felforgatta a csapatát, hogy meccs közbeni cserékkel kellett végül megmentenie a világbajnoki szereplést. A franciák meglepően jók, míg Szaúd-Arábia veresége ellenére is boríthat minden előzetes várakozást. Visszatekintő.

Tunézia – Ausztrália 0-1

Ó, igen, a meccs, amit Ausztrália egy japán másodosztályban játszó ember győztes góljával nyert meg. Minősít? Nem igazán.

Ausztrália ugyanis a második vb-meccsén is vezetést szerzett. Az előnyét most sikerült megtartani, nem úgy, mint Franciaország ellen. Az ausztrálok azoknak a csapatoknak a halmazába tartozik, ahol a látható szerény képességek ellenére is képesek magabiztosan szállítani egy stabil alapjátékot. Értsd: labda nélkül egész ügyesen tudnak koordináltan mozogni, területet szűkíteni, passzsávokat zárni, egymáshoz, az ellenfélhez és a labdához képest helyzetet változtatni. Ilyesmi halmazba tartozik Szaúd-Arábia is, és hasonló mintába illik az Egyesült Államok vagy az atletizmusban dominánsabb Ecuador is.

Az ausztrálok viszonylag korán vezetést szereztek, amikor Mitchell Duke egy csúsztatott fejessel meglepte a tunéziai kapust. Utána viszont már csak az eredmény megtartására játszottak. A meccset 0,61 várható góllal zárták úgy, hogy az ultradomináns franciák ellen is azért csak összekapartak 0,52-t. Most elég volt ennyi – mert nem kellett több.

Tunézia borzalmasan sokszor babusgatta magánál a labdát. Csapatukban a legtöbbször a középhátvédjük, Yassine Meriah ért a labdába, összesen 100-szor. A második? A tőle balra álló szárnyvédő, Ali Abdi, 85-ször. Egy ilyen középpályát látva lehet tudni, hogy ez a csapat nem tudott mit kezdeni egy betömörülő ellenféllel szemben:

Sok visszahúzódó középpályás, néhány izolált támadó, kevés kapcsolat a kettő között… Az utolsó mentsvár Wahbi Khazri lehetett volna, aki a kispadról egész jól állt be. De már túl későn.

Lengyelország – Szaúd Arábia 2-0

Őszinte leszek, volt egy pont, amikor a 30. percnél annyira ráuntam a meccsre, hogy pár percre bekapcsoltam az Andor c. Star Wars-sorozatot. Az Andor még abban az időszakban játszódik, amikor nem volt (vagy csak senki nem tudott róla) Halálcsillag, a Birodalom gátlástalanul izmozott a galaxis kiszolgáltatottabb etnikumaival és a Felkelők is még csak a tejfogukat vakarták. Az Andorban az az érdekes, hogy még a legunalmasabb, legmonotonabb, legpolitikaibb töltetű párbeszédei is izgalmasabbak voltak a lengyel válogatottnál.

Egészen a 45. percig.

Krystian Bielik úgy tűnt, hogy egy óvatlan pillanatban adott egy medvepuszit szaúdi kollégájának, amiért tizenegyes fújt a játékvezető. Csakhogy az égvilágon semmi nem történt – a büntetőt aztán Al-Dawsari ki is hagyta. Ez volt az első jel, hogy történhet még itt valami, még egy ennyire eseménytelen félidő ellenére is:

Fordulás után aztán mintha mindkét csapat a győzelemért hajtott volna, és a meccs is nyíltabb lett. A legnagyobb pozitívum nyilván Robert Lewandowski gólja, aki könnyezve élte át gólörömét, de a történt úgy kerek, ha a negatív hősről is megemlékezünk. Abdullah Almakit a gól előtt belengte Steven Gerrard Aurája, utolsó emberként találta magát, akinek egy pillanatra szivaccsá változott a lába, a labdát nem tudta megszelídíteni. Ebből lett a végzetes hiba.

Szaúd-Arábia így is minden dicséretet megérdemel. Szövetségi kapitányuk, Hervé Renard is kiemelte, csapata a végsőkig harcolt és senki nem gondolta volna, hogy a lengyelek ellen:

  • többet fogják birtokolni a labdát (64%)
  • többet fognak kapura lőni (3-5)
  • és több várható gólt fognak kidolgozni (1,56-1,73).

Ha létezik halálcsoport, akkor lennie kell káoszcsoportnak is, ez a C-csoport pedig tömény káosz. A szaúdiak Mexikóval fognak meccselni, ahol ha nyernek, és közben Argentína nem győzi le Lengyelországot, akkor Messiék és Ochoáék ki fognak esni a csoportjukból.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik