Foci sport24

Eltűntek a pontrúgás utáni gólok, viszont megtaláltuk a FIFA legjobban őrzött titkát

Tom Weller / picture alliance / Getty Images
Tom Weller / picture alliance / Getty Images
A számok nem tudják teljesen visszaadni a futballpályán történteket, ám nagyban segíthetnek a látottak értelmezésében – nem véletlen, hogy szolgáltatók sora önti ránk a statisztikákat Katarból. Tíz szám segítségével tekintünk vissza a világbajnokság első körére, bár közben már elkezdődött a második.

Felfigyeltek már a világbajnoki mérkőzések alatt megjelenő FIFA-statisztikákra a közvetítések alatt? Jó néhány közülük nehezen értelmezhető kontextus nélkül. No de hol találjuk a kontextust, vagy egyáltalán, a világbajnoki mérkőzésekhez kapcsolódó adatokat? A FIFA Match Centre – azaz a publikusan elérhető, élőben frissülő meccsközpont – ha nem is teljesen használhatatlan, nagyon gyatra más oldalakhoz és a torna presztízséhez képest. Még a taktikai felállások sincsenek rajta, ami azért manapság alapinformáció.

Ugyanakkor elérhető a FIFA Match Hub, ami a nemzetközi szövetség „legjobban őrzött titka”, legalábbis egészen biztosan nem egy agyonpromózott funkció. Pedig lehetne, mivel egészen kitűnő, és az érdeklődőknek elképesztő mennyiségű információt szolgáltat. A világbajnokság adatelemző csapata mind a 64 mérkőzésről bő 50 oldalas összefoglalót készít, a legapróbb részletekre is rávilágítva. „Csak” éppen el van dugva a FIFA szakmai és tananyagait tartalmazó oldalra, a FIFA Training Centre-re.

A terminológiát, különös tekintettel az EFI-nek (Enhanced Football Intelligence) nevezett mutatókra Arsene Wenger magyarázza el videókon. Itt kapunk magyarázatot a FIFA újfajta labdabirtoklási adataira (a két válogatott labdabirtoklása mellett a kontroll alatt nem lévő, „eldöntetlen” labdákat is figyelik), a vonaláttörésekre (ezt a statisztikát elég gyakran meg is mutatják meccsek közben) és egyéb mérőszámokra. A nemzetközi szövetség egy kislexikont is mellékelt mindehhez, de

a legjobban Wenger és oktatóvideói segítségével mélyedhetünk el az adatokban.

Az elemzésekkel foglalkozóknak az „adataranybánya” a lényeg, de a FIFA az érdeklődő szurkolóknak is óriási segítséget nyújt a történtek értelmezéséhez.

S ha már számok: adatszolgáltató cégek sora verseng a közönség (na meg az ügyfelek) figyelméért, így sosem látott mennyiségben ömlik ránk az információ a vb alatt – honlapokon, Twitteren, tévéképernyőkön, okostelefonos appokon. A rengetegből most kiválasztottunk tízet: megpróbáltunk tükröt tartani a 2022-es világbajnokság első fordulója elé!

0 – KAPURA LÖVÉSI KÍSÉRLET. Az nem volt kérdés, hogy Costa Rica kapura lövés nélküli teljesítménye Spanyolország ellen világbajnoki csúcs, a kérdés, hogy volt-e már ilyesmire precedens. A válasz: igen, az Opta statisztikái szerint a vb-történet első csapata, mely nem kísérletezett kapura lövéssel vagy fejessel, szintén Costa Rica! Az 1990-es vb egyik üde színfoltját jelentő válogatott Brazília ellen „sült be” (0-1). Tegyük hozzá, a Costa Rica-iak az olaszországi világbajnokságon megverték Svédországot meg Skóciát, és csak a nyolcaddöntőben estek ki Csehszlovákia ellen, no meg 6 gólt kaptak 4 meccsükön, most meg az elsőn hetet… A Costa Rica–Spanyolország 0-7 a közép-amerikai együttes történelmének holtversenyben legsúlyosabb veresége.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik