Foci sport24

Szégyen-vb: a FIFA fantom meccse a vérmezőn

Minden idők legnagyobb FIFA-szégyeneinek egyike következett be 1973 novemberében: vb-selejtező egycsapatos abszurd visszavágóját rendezték a koncentrációs táborból sportteleppé visszaváltoztatott santiagói Nemzeti stadionban. A nemzetközi szövetség igazolta a fantommérkőzést, Chile válogatottja utazhatott az 1974-es világbajnokságra.

Noha a Szovjetunió együttese csoportelső lett az 1974-es világbajnokság hagyományos kvalifikációs szakaszában – megelőzve Írország és Franciaország válogatottját –, a szbornajának vb-pótselejtezőt kellett vívnia Chile csapatával. Az első találkozót 1973. szeptember 26-ra írták ki.

Tizenöt nappal korábban Augusto Pinochet tábornok katonai puccsal hatalomra került, miután véres kezű alattvalói meggyilkolták Salvador Allende elnököt. A Szovjetunió azonban fogadta a chilei válogatottat, igaz, nem tudható, hogy két hét alatt kiderült-e,

Santiagóban koncentrációs táborrá alakították az Estadio Nacionalt, ahol aztán vagy negyvenezer embert tartottak fogva, közülük 2279-et meggyilkoltak, 27 ezret pedig rettenetesen megkínoztak.

Carlos Reyes Manzo fotóriporter, a túlélők egyike így jellemezte vallatóit: „Olyanok voltak, akár a vadállatok.”

Bettmann / Getty Images A chilei hadsereg egyik katonája őrködik a Nemzeti Stadionban fogva tartott politikai foglyok felett Santiagóban 1973-ban.

A moszkvai mérkőzés 0-0-val zárult, ami meglepetést keltett, mivel a szovjet együttes 1972-ben Eb-döntőt vívott – a legjobb négy között a magyar csapatot győzte le –, és hat játékost vonultatott fel a finalisták közül, továbbá bevetette Oleg Blohint, a két évvel későbbi aranylabdás extraklasszist.

Majd a Szovjet Labdarúgó Szövetség közleményben követelte, hogy a visszavágót semleges országban játsszák le. A nyilatkozatban leszögezte: „A santiagói Nemzeti stadiont, ahol a mérkőzést meg kellene tartani, a katonai junta chilei hazafiak kínzásának és kivégzésének színterévé tette. A FIFA mégsem számol a rezsim világszerte ismert szörnyűséges bűntetteivel.”

A nemzetközi szövetség, amelynek elnöke a fair play állítólagos hazájából származó angol Sir Stanley Rous volt, küldöttséget delegált a helyszín átvizsgálására. Azokban a napokban hétezren sínylődtek a halál arénájában, ám

a foglyok többségét átszállították az Atacama sivatagban lévő büntetőtelepre.

Azokat a szerencsétleneket pedig, akik ott maradtak, a stadionon belül elrejtették, és fegyvert nyomtak a homlokukhoz, nehogy meg merjenek szólalni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik