Foci sport24

A végső vb-erősorrend: Dél-Amerika óriásai a mezőny fölé tornyosulnak

Christian Charisius / picture alliance / Getty Images
Christian Charisius / picture alliance / Getty Images
Mindenki készítse a forralt bort, jön a futballtörténelem első november–decemberi világbajnoksága: november 20-án a házigazda Katar és Ecuador mérkőzésével megkezdődik az év legnagyobb labdarúgótornája. Itt az utolsó alkalom, hogy erősorrendbe tegyük a 32 válogatottat – vajon kinek van a legjobb esélye megnyerni a vb-t?

Pihenő? Hahaha! Felkészülés? Jó vicc! Ilyen „apróságokkal” a csapatok többsége nem foglalkozhat a 2022-es vb előtt: a legtöbb bajnokságban (és az európai ligák szinte mindegyikében) november 12–13. még versenyhétvége volt, november 20. pedig a nagy torna nyitónapja. A szokatlan időpont, a „menetből teljesített” világbajnokság, a sivatagi éghajlat egyaránt sokismeretlenes egyenletté teszi a katari eseményt, de egy dologban szinte mindenki megegyezik: Brazília és Argentína esélyei kiemelkedőek.

Történelmileg az Európán kívül rendezett világbajnokságokon megfigyelhető egy trend: jobban szerepelnek az amerikai kontinens csapatai és kicsit visszaesnek az európaiak. De ne feledjük: egészen 2002-ig az „Európán kívül rendezett világbajnokság” mindig Amerikában rendezett világbajnokságot jelentett (négy dél-amerikai és három észak-, illetve közép-amerikai tornát), így a házigazda földrész csapatai értelemszerűen előnyben voltak. Az ázsiai rendezés az összes nagyhatalomnak semleges pályát jelent, számukra szokatlan földrajzi és kulturális környezetben.

Ha a legutóbbi négy tornát nézzük, a dél-amerikai együttesek ezeken nem villogtak: 16 elődöntős helyből 13 Európáé volt, Brazília, Argentína és Uruguay csak egyszer-egyszer jutott elődöntőbe.

A legutóbbi négy vb-győztes mind európai ország válogatottja – olyan országé, amelynek bajnokságát a topligák közé sorolják. A világbajnokságok történetében még sosem volt ekkora európai fölény.

Erősorrendünkben most sem csak a saját fejünk után mentünk: ezúttal a Sports Illustrated, a TSN, az Opta Analyst és a nagy nemzetközi fogadóirodák rangsorát is figyelembe vettük a világranglista és az Élő-rangsor mellett. Az erősorrendet a csütörtöki felkészülési mérkőzések után zártuk le.

32. SZAÚD-ARÁBIA

Sivatagi vb ide vagy oda, arról konszenzus van, hogy Szaúd-Arábiának nem sok keresnivalója lesz a tornán. A szaúdiak vészes gólínségben szenvednek, viszont nem is kapnak sokat – március és november 16. között egyetlen mérkőzésükön sem esett kettőnél több gól, sosem szereztek többet egynél és sosem kaptak többet egynél. Utolsó felkészülési meccsükön 1–0-ra maradtak alul Horvátországgal szemben. Az ismerős környezet és a szurkolók támogatása jelenthet pluszt, a kizárólag hazai bajnokságban edződő játékoskeret ereje pedig mínuszt… A keretből kikerült Fahad al-Muvallad, akinek van egy doppingügye (furoszemidet, azaz tiltólistás vízhajtót használt), és a szövetség úgy gondolta, jobb nem kockáztatni.

31. COSTA RICA

Kipróbált veteránok sora a fedélzeten (csapatnyi 30 évnél idősebb játékos van a keretben), többségük a 2014-es negyeddöntős menetelésnek is részese volt. Ez 2022-ben nem feltétlenül jelent jót… A válogatott a Nigéria elleni 2–0-s győzelemmel intett búcsút saját drukkereinek, ami nagyon jól hangzik, ám ez egy légiós sztárok nélküli, az U23-asokra épülő nigériai csapat volt. A Costa Rica-iak csoportja erős, nagy meglepetés lenne, ha sokáig tartana nekik a vb.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik