Foci sport24

Mit tud ez a 19 éves srác, aki hetek óta a hátán viszi a Dortmundot?

Lars Baron / Getty Images
Lars Baron / Getty Images
Jude Bellingham ígéretesen kezdte a 2022/23-as évadot, szinte minden releváns mutató alapján a Dortmund egyik legfontosabb játékosa, kulcsembere. De hol a helye pontosan Edin Terzic együttesében? Elemzés.

A még most is csak 19 éves Jude Bellingham 2020-ban érkezett a Borussia Dortmundhoz az akkor az angol másodosztályból kieső Birmingham Citytől. Már az elmúlt két szezonban, Marco Rose és a régi-új edző, Edin Terzic irányítása alatt is alapember volt a sárga-feketéknél, de a mostani idényben különösen tündököl:

csak az öt Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen négy gólt szerzett az angol válogatott középpályás, és ehhez jön még a bajnokságban elért három találata.

Érdemes tehát egy pillantást vetni arra, milyen típusú futballista is, és mit tesz hozzá a dortmundi együttes játékához.

A hétvégi fordulóban a Frankfurt ellen is betalált:

Terzic már a második ciklusát tölti a Dortmund vezetőedzőjeként. A horvát származású tréner a 2010-es évek elején, fiatalon abbahagyta a futballt, és játékosmegfigyelő lett a Dortmund akadémiáján. Később Törökországban és Angliában másodedzőként segítette honfitársa, Slaven Bilic munkáját. Szakmai potenciáljának és dortmundi kötődésének köszönhetően 2020 decemberében Lucien Favre távozása után a Dortmund megbízott edzője lett a szezon végéig. Most pedig a vesztfáliai klub hosszú távon is rá merte bízni az együttest.

Terzic csapata az őszi szezonban eddig kitűnően magán viseli a modern német futball trendjeit. Labdabirtoklásban az egyik oldalt túltöltve, gyors kombinációkkal képesek futballozni, védekezésben pedig pragmatikusan vegyítik a magas letámadást, és a saját térfélre visszahúzódó, középmagas védekezést. Mindezt leginkább négyvédős rendszerben teszik, 4-3-3-as, vagy 4-2-3-1-es felállásban. Terzic eddig mindössze egyszer játszatta az együttest három belső védővel, a meglepetéscsapat Union Berlin elleni első félidőben. Ez azonban húsz perc alatt két kapott gólt, és vereséget is eredményezett az október közepi mérkőzésen, így a 3-5-2-vel való ismerkedést egy félidő után feladták a dortmundiak.

Ebben a négyvédős rendszerben Jude Bellingham rendkívül hibrid szerepben játszik, kihasználva mind cselezőkészségét, mind passzolási képességeit.

A négy védő előtt többnyire Salih Özcan vagy Emre Can őrjáratozik védekező középpályásként, Bellingham pedig némileg magasabban helyezkedik. Képes tehát mélységbe visszalépve és a vonalak közé felmozogva is játékba avatkozni, sőt az akciók végén nemritkán lendületből, támadóként érkezik a tizenhatos vonalára. Nemcsak a pálya hosszában, hanem széltében is flexibilisen mozog: bár papíron a posztja középső középpályás, gyakran helyezkedik a pálya széle és közepe közötti félterületben.

A két szárny közül a bal oldali játék jobban áll neki, hiszen jobblábasként innen képes befelé cselezni. Ezen az oldalon jól kombinál olyan társakkal, mint a felfutó balhátvéd Guerreiro, a harmadik középpályás Julian Brandt, valamint a két fiatal tehetség, Karim Adeyemi és Youssufa Moukoko. Bal oldali akcióból Bellinghamnek több látványos megmozdulása is volt már a szezonban, ilyen például a Sevilla elleni BL-meccsen szerzett gól.

Bellingham a Sevilla elleni idegenbeli BL-meccsen a szélsővédő mögötti területbe indul, a jelenet végén befelé cselezve megszerzi a Dortmund második gólját.

Bellingham a bal oldali félterületből lő a kapuba a Stuttgart elleni bajnokin.

Középső blokkal szemben nem mindig lép vissza a labdáért, hanem bátran felmozog a vonalak közé mélységi passzopciót biztosítani.

A Stuttgart ellen nagyszerűen forgat Süléhez, majd a saját labdája után lendületből befut a tizenhatoson belülre, és maga szerez gólt.

Bellingham szerepe a Dortmund labdabirtoklásában tehát sokkal inkább támadó, mintsem védekező középpályásnak nevezhető.

Ez a labdakihozatal első fázisában, letámadó ellenfelekkel szemben némileg hátrányt jelent a csapat számára. Ilyenkor a támadás kezdetén gyakran csak egy játékos helyezkedik a védelem előtt passzopciót nyújtani, így a Dortmund nem mindig képes létszámfölényt kialakítani a labdakihozatal kezdetén. Bellingham persze van annyira játékintelligens, hogy ilyenkor, egy sorral feljebb játszva megpróbáljon a szituációnak megfelelően mozogni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik