Foci sport24

Negyedszázada jöttek a jugoszlávok (egy-hétre)

Clive Brunskill / Allsport / Getty images
Clive Brunskill / Allsport / Getty images
Huszonöt éve a jugoszlávok előbb itthon 7-1-re, majd Belgrádban 5-0-ra páholták el a magyar labdarúgó-válogatottat. Ám ez a pótselejtezős blamázs az utóbbi három és fél évtized kiemelkedően legjobb vb-kvalifikációs eredménye, elvégre az összes többi alkalommal már a hagyományos szakaszban kiesett a szomorú szokásoknak megfelelően legutóbb is csoportnegyedik magyar csapat.

Nem mondható, hogy október 29. elátkozott nap. Még a vb-pótselejtezőket tekintve sem az. Elvégre 1977-ben ekkor győzött 6-0-ra a magyar válogatott Bolívia legjobbjai ellen úgy, hogy már a szünetben 5-0-ra vezetett Nyilasi Tibor, Törőcsik András, Zombori Sándor, Várady Béla és Pintér Sándor góljával.

Húsz évvel később összehasonlíthatatlanul szerényebb volt a készlet a Nyilasi és társai féle kollekciónál. Olyannyira, hogy a címeres mezes együttes 7-1-re kapott ki itthon a jugoszlávoktól.

Előzőleg az történt, hogy a hagyományos kvalifikációs szakasz utolsó meccsén, Helsinkiben a magyar csapat ajándékgóllal egyenlített:

a kilencvenedik percben úgy került a kedves rokonok hálójába a labda, hogy az utolsó hat érintésből négy a finneké volt (1-1).

A Népszava nem kertelt: „Az, hogy a magyar futballválogatott eljutott a pótselejtező lehetőségéig, kizárólag a véletlennek és a hihetetlen szerencsének köszönhető.”

Ezzel együtt Csank János szövetségi kapitány és együttese különleges eredményt produkált. Amikor társaságban megemlítem, hogy én még láttam magyar csapatot a világbajnokságon, néznek rám, mint a moziban, nem akarják elhinni. Hiába, már harminchat esztendeje annak, hogy hazánk labdarúgói legutóbb vb-n szerepeltek.

A selejtezők második helye is unikum volt. Az azóta eltelt negyedszázadban négyszer negyedikként, kétszer harmadikként futott be kvalifikációs csoportjában a magyar csapat; legutóbb negyedikként zárt a honfitársainkkal szemben itt is, ott is győztes albánok mögött, míg a 2018-as selejtezőkön harmadikként fejezte be a küzdelmeket, de rekordhátránnyal, egyaránt 14 ponttal maradt el Portugália és Svájc válogatottjától (27–27).

Ehhez képest 1997 maga volt a mennyország.

Meg a pokol.

A Nemzeti Sport szalagcíme így szólt:

Marseille, Irapuato, Budapest, ennél már nincs lejjebb.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik