Foci sport24

A berlini kiscsapat foszthatja meg trónjától a Bayern Münchent?

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Az Union Berlin a 2019-es feljutás óta egyre jobb eredményeket ér el a Bundesligában, jelenleg tíz forduló után négy pont előnnyel vezeti a tabellát. Hogyan érte ezt el Urs Fischer csapata, és meddig tarthat ki a lendület?

A német Bundesligában 2002 és 2012 között hat alkalommal is előfordult, hogy nem a legnagyobb és legtehetősebb csapatnak számító Bayern München hódította el a bajnoki címet, a 2013 és 2022 közötti időszakban viszont kizárólag a bajor csapat szerezte meg a „salátástálat”, teljes egyeduralmat kialakítva Németországban.

Néhány alkalommal előfordult, hogy a Borussia Dortmund vagy az RB Leipzig meg tudta szorongatni az ebben a periódusban két Bajnokok Ligája-trófeát is begyűjtő együttest, de az évad utolsó meccsét követően mindig ők álltak az első helyen. Robert Lewandowski nyári elvesztését követően sokan visszaesést vártak a Bayern Münchentől, és 10 forduló után valóban nem a bajorok vezetik a tabellát. Sőt: a lemaradásuk jelenleg négy pont a listavezetőhöz képest, amely viszont nem a Dortmund és nem is a Leipzig. Hanem a története során a Bundesligába először 2019-ben feljutó Union Berlin.

A Hertha BSC melletti, kisebb berlini csapat

évek óta kiváló szakmai munkával teljesít erőn felül.

Az FC Basellel korábban két bajnoki címet nyerő Urs Fischer vezetésével rögtön az első élvonalbeli szereplésükkor a 11. helyen végeztek, egy évvel később már a 7. helyen zárva kvalifikálták magukat az újonnan induló Európai Konferencia Ligába, míg legutóbb egészen az utolsó fordulóig megvolt az esélyük arra, hogy akár a Bajnokok Ligája-indulást jelentő 4. helyet is megcsípjék, de végül „csak” az 5. hellyel és az Európa Ligával kellett beérniük.

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Urs Fischer

Az Union Berlin ráadásul ezen eredményeket úgy érte el, hogy a feljutást követő években az átigazolási piacról – a Transfermarkt adatai szerint – összesen majdnem 6,8 millió eurós bevételt könyvelhetett el. Az idén nyáron a csapat például elveszítette Taiwo Awoniyit, a házi gólkirályt, akiért a Nottingham Forest 20,5 millió eurót fizetett, de a helyére a fővárosiak megszerezték 6 millióért a svájci Young Boystól az amerikai válogatott Jordan Pefok Siebatcheu-t, aki már 3 gólt és 3 gólpasszt jegyez a Bundesligában, és fizikálisan erős, jól fejelő futballistaként a játékstílust tekintve is tökéletesnek látszó párt alkot az előző szezonban már húzóembernek számító gyors és kiválóan cselező Sheraldo Beckerrel.

Tehát hiába cserélődik folyamatosan a berliniek kerete, az eredmények egyre javulnak, és ez elsősorban az Urs Fischer által kialakított rendszernek köszönhető.

A svájci edző a hangsúlyt elsősorban a biztos védekezésre és az abból indított támadásokra helyezi. A 2020/21-es évadban például az Union Berlin kapta a negyedik legkevesebb gólt az élvonalban, miközben az ellenfelek helyzeteinek mennyisége és minősége alapján várható kapott góljaik száma (xGA) az ötödik legalacsonyabb volt. Egy szezonnal később már a harmadik legjobb védelem volt 44 kapott góllal az Unioné, de az xGA mutató alapján csak a Bayern München őrizte meg náluk jobban a kaput a veszélyes helyzetektől. A most futó idényben – a vasárnapi, Bochum elleni idegenbeli meccsig – 6 kapott góllal az egész ligában a berliniek állnak a legjobban, míg a 8,8 várhatóan kapott góljuk szintén a legjobb a mezőnyben.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik