Foci sport24

Iváncsai csoda, mádi őrület, thriller Bélapátfalván: az MK-történet legnagyobb óriásölései

fradi.hu
fradi.hu
A labdarúgó Magyar Kupa – igencsak hányattatott – történelmének talán legnagyobb szenzációja volt az NB III-ban szereplő Iváncsa szerdai, Ferencváros elleni 3–2-es sikere. A bő 2800 lelkes Fejér megyei település csapata ráadásul a szinte legjobb összeállításában szereplő Fradit ejtette ki. Az MK történetében volt jó néhány óriásölés meg szégyenpírral az arcán eloldalgó sztárjátékos: a legnagyobb meglepetések között válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Egy nemzeti kupasorozat lehet olyan, mint az angol FA Kupa: csodálatos tradíciókkal, hegymagas presztízzsel, legendás újrajátszásokkal, óriásölésekkel és kiscsapatok elképesztő meneteléseivel. Lehet olyan is, mint az Olasz Kupa: minden, de tényleg minden a nagycsapatokat szolgálja; a cél az, hogy holmi kis egyesületek a trófea közelébe ne jussanak (az utóbbi húsz évben a Juventus, az Internazionale, a Milan, a Lazio, az AS Roma és a Napoli nyert csak kupát). Meg lehet olyan, mint a Magyar Kupa: sokáig a presztízse sem volt meg a rendszertelenül megrendezett sorozatnak, amely gyakran „kísérleti terepként” szolgált – a különböző, különösnél különösebb lebonyolítási formák legalábbis erről árulkodnak.

Sokatmondó, hogy bár 1909/10-ben írtak ki először kieséses rendszerű kupasorozatot a magyar csapatoknak, 1964-ig jókora lyukak tátongtak a széria történetében, mivel sokszor meg sem rendezték az M(N)K-t. „A kupaküzdelem hazai felújításával régi adósságát törlesztette az MLSZ” – üdvözölte a „feltámasztást” 1964 februárjában a Népsport, de a nézőszámokból és a gyakran változó lebonyolításból is érezhetjük: a második számú sorozat nem örvendett mindent elsöprő népszerűségnek.

„Szó, ami szó, Angliában, s a legtöbb európai országban bizony nagyobb tömegeket vonz a kupadöntő…” – panaszkodik a sportnapilap szerzője 1969-ben, pedig az Újpesti Dózsa–Bp. Honvéd finálé (a pályán többek között Göröcs János, Fazekas László, Bene Ferenc, Dunai Antal, Solymosi Ernő, Komora Imre, Tichy Lajos, Szurgent Lajos) éppenséggel még csábíthatta is volna a drukkereket a Népstadionba.

A hagyományos presztízshiány tán még ma is érződik,

noha idővel megnőtt az MK renoméja, az pedig nagyon jót tett, hogy az MLSZ egymeccses, „angol” rendszerűre változtatta a sorozatot. Ebben a lebonyolítási formában lehetnek ugyanis a legnagyobb meglepetések, ahogyan azt az Európa Ligában remekül szereplő, a bajnokság abszolút favoritjának számító Fradi is megtapasztalhatta Iváncsán. De persze nem Sztanyiszlav Csercseszov csapata volt az első, amelyik nehezen magyarázható vereséget szenvedett egy kiscsapattól: gyűjtésünkben 15 kupaszenzációt tálalunk!

15. OTTHAGY A VOLÁN. Az 1969-es MNK-ban már az összes számottevő csapat szerepelt, miután az MLSZ a hatvanas évek végén megelégelte a nevezéstől való húzódozást, és kötelezővé tette az indulást az első három osztály tagjai számára. Az NB II Északi csoportjában szereplő, akkor még Rákoscsabán játszó Volán SC meg is ragadta a lehetőséget, hogy hős kiscsapatként bekerüljön a kupa nagykönyvébe: a kor meghatározó együttesei közül előbb a Vasast (a 2-2 után – a döntetlennel az alacsonyabb osztályú csapat jutott tovább – a Volán-drukkerek pályainváziója következett), majd a Ferencvárost (2-1) ejtette ki. A tripla óriásölés már nem jött össze: az Újpest a negyeddöntőben megállította a Volánt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik