Foci sport24

Miért néz ki egyre több focimeccs úgy, mint egy videójáték?

Ha olykor úgy tűnik, hogy egy labdarúgó-mérkőzés közvetítése egyre jobban hasonlít egy FIFA22-videójátékra, az nem véletlen. A hiba nem az ön készülékében van.

Adam Hurrey egy angol újságíró, aki sokunkhoz hasonlóan két kanállal falja a meccsek közvetítéseit, idővel pedig olyannyira ráállt szeme és a füle is a finom részletekre, a The Athletic sportlapnál elindított egy podcastot, amely a futball műsorainak nyelvi kliséit járja körbe. 2016 júniusában aztán feltűnt neki valami. Twitter-oldalára kirakott egy képet, melyhez csak annyit fűzött hozzá, nem tudja eldönteni, hogy a valóságot látja-e, vagy egy FIFA-videójátékból kiragadott snittet.

Az egyszeri poszt aztán az évek alatt egy hatalmas gyűjteménnyé duzzadt. Felkerült a Napoli játékosainak egyik meccs utáni ünneplése, ami úgy néz ki, mint egy számítógépes animáció renderelés közben.

A személyes kedvencem a Newcastle játékosáról, Jamaal Lascelles-ről készült kép, ami már szinte úgy fest, mint a filmes CGI (Computer Generated Image) szakemberek rémálma, az „uncanny valley” (a „természetellenesség rejtélyes völgye”), mely azt az állapotot takarja, amelynél egy animált figura részleteiben egyre emberszerűbbé válik, de az emberi agy mégis kiszúrja a turpisságot: valami nem stimmel a szemekkel, a bőrrel, az arckifejezéssel. Valahol tökéletes, de valahol mégsem emberszerű, inkább furcsa és természetellenes.

Csakhogy itt nem egy animált figuráról beszélünk, hanem egy emberről.

És ezek csak a képi fortélyok. Manapság minden telefonba épített kamerával lehet játszani a mélység-élességgel, amelyen elmosódott háttér előtt tűéles arcok tűnnek fel. A labdarúgó közvetítésekben viszont nemcsak a képminőség, hanem a kameraszögek is megváltoztak. Lionel Messi például nemrég a Paris Saint-Germain meccsén odaállt egy szabadrúgáshoz és az egész folyamatot a háta mögül lehetett figyelni.

Anthony Martialt pedig a 6-3-ra végződő Manchester City-Manchester United meccsen olyan szögben mutatta a kamera a tizenegyesénél, hogy az egyik pillanatban már szinte nyúltam a kontrollerért.

Mi történik itt? Ennyire elmosódtak volna a határok? Ennyire elkezdett konvergálni egymáshoz a valóság és a videójátékok világa? A jelenség mélyebb megértéséhez a képi innováció élén járó Premier League közvetítéseinek itthoni két jogtulajdonosának, a Spíler TV-nek és az Arena4-nek a képviselőihez fordultam.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik