Foci

Elsült a kapanyél – a hetvenöt éves Fazekas László legragyogóbb 10-ese

Ma hetvenöt esztendős Fazekas László, a 92-szeres válogatott, két világbajnokságon is szereplő újpesti csatár, aki 408 bajnoki találkozón 251 gólt szerzett a lila-fehér csapatban. Pályafutása tíz emlékezetes pillanatának felidézésével köszöntjük a Kapának becézett, súlyos betegséggel küzdő extraklasszist.

1965. november 7. Még nem volt tizennyolc, amikor a Dorog elleni Megyeri úti találkozón (2-2) bemutatkozott az NB I-ben. Stílszerűen tizennyolc méteres bombalövéssel szerezte a meccs első gólját, produkciójáról pedig azt írták:

Kellemes színfoltja volt a mérkőzésnek a fiatal Fazekas játéka. Az ifjúsági válogatott csatár lámpalázmentesen játszott az újpesti ötösfogatban. Nagyszerűen tudott beilleszkedni a folyamatos támadásépítésbe, kitűnő labdakezelésével, jó fejjátékával és nem utolsósorban lövőkészségével felnőtt csatártársai mellé. Gólja pompás csatárteljesítmény volt.

1966. március 9. Első nemzetközi kupameccsén vezetést szerzett a Leeds United ellen. A Vásárvárosok Kupájában a lilák 4-1-re kikaptak Angliában, ám a visszavágón temérdek helyzetük volt, simán ledolgozhatták volna a tetemes hátrányt. A második félidő elején Fazekas kapufát is lőtt, majd meg kellett fizetni a rengeteg kihagyott lehetőségért: a skót Peter Lorimer egyenlített (1-1).

1968. május 4. Első válogatottsága alkalmával szerencsét hozott a címeres mezes csapatnak: honfitársaink hazai pályán először győzték le a Szovjetunió legjobbjait (2-0). Az Eb-negyeddöntőn – telt ház, 80 000 néző előtt – a mezőnyben csak ferencvárosi (Novák Dezső, Szűcs Lajos, Rákosi Gyula, Varga Zoltán), újpesti (Solymosi Ernő, Göröcs János, Fazekas) és Vasas-labdarúgók (Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Farkas János) játszottak; a kapust, az először és utoljára válogatott Fatér Károlyt a Csepel delegálta. A gólokat Farkas és Göröcs szerezte, a két nagymenő bebizonyította, hogy nem csak a nevében Jani.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik