Foci sport24

Rangadó reggelire: amikor még a matinén is telt ház volt a Népstadionban

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
A Magyarország–NSZK atlétikai viadal miatt délelőtt tíztől rendezték 1957 őszén a Népstadionban az MTK–Újpest, FTC–Vasas kettős rangadót. A dupla programot 80 ezren tekintették meg. Az atlétikai versenyen e nézőszámnak csupán az ötödét jegyezték fel ugyanaznap délután.

„Nyolcvanezer néző a Népstadionban és ötvenezer a többi NB I-es találkozón” – írta a Népsport 1957. október 14-én. Mi ebben a különös? – kérdezheti a telt házas kettős rangadók seregén felnőtt olvasó. Nos, az, hogy a dupla program október 13-án délelőtt 10-től és 11.45-től zajlott, hasonlatos volt az aznapi kampányhoz, amelynek keretében Budapest tizennyolc filmszínházában matinét rendeztek az akkoriban létrehozott fóti gyermekváros javára.

Hogy hatvanöt esztendeje hány mozijegy fogyott, az nem maradt fenn. Ami biztos: a Népstadion megtelt.

Mármint délelőtt, amikor a létesítmény büféiben nem győzték főzni-sütni a virslit, a tükörtojást, a rántottát. A Hétfői Hírek ugyanis csalódottan állapította meg: „A kettős labdarúgó-mérkőzés után, sajnos, mindössze 16 000 néző tekintette meg a Magyarország–NSZK atlétikai viadalt.” E verseny miatt keltek szokatlanul korán a labdarúgók és a futball bolondjai, ráadásul a magyar atlétaválogatottban hiába szerepeltek olyan óriások, mint Csermák József, Iharos Sándor, Rózsavölgyi István, Zsivótzky Gyula, a hivatalos hazai álláspont szerint már akkor is súlyosan hanyatló nyugatiak 32 ponttal, fölényesen nyertek.

A zsúfolt műsorban először az MTK–Újpest került színre. Sebes Gusztáv, aki akkoriban a lilák szakosztályvezetője volt, a meccs után azt mondta: „Elégedett vagyok a szükségcsapat teljesítményével, lelkesen és helyenként jól játszott.” A Megyeri útiak közül Tóth Mihály kórházban volt, Rajna Károly is betegeskedett, Göröcs János sérüléssel bajlódott. Az Újpest nemhogy nélkülük is helytállt, de hallatlan balszerencsével kapott ki 2-1-re, hiszen Sóvári Kálmán váratlanul a saját kapujába rúgta a felső lécről lepattanó labdát, majd Fehérvári József játékvezető csak szabadrúgást ítélt Aspirány Gusztáv fellökéséért, jóllehet Sipos Ferenc, a kék-fehérek extraklasszis védője a tizenhatos vonalán belül szabálytalankodott.

Következett az FTC–Vasas. Még több hiányzóval. A zöld-fehérek a sérült Kertész Tamást és Orosz Pált nélkülözték, a Vasason pedig végigsöpört az influenzajárvány. Baróti Lajos edző így nyilatkozott: „Nagy hátránnyal indulunk, hiszen nemcsak Kárpáti, Bundzsák és Csordás helyén játszik tartalék, hanem hűlése miatt Bárfy, Vári, Szilágyi I és Lenkei sincs a legjobb erőben.” (Szilágyi Gyula konkrétan 37,4 fokos hőemelkedéssel futballozott.)

Kifejezetten jókor érkeztek meg a vitaminokban gazdag „első gyarmatáru-szállítmányok”, ahogyan arról a korabeli sajtó beszámolt. Az újságok közlése szerint citromból az év végéig 3700, narancsból 1200, mandarinból 400 tonna volt várható.

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Egy másik híradás hűen jellemezte az angyalföldiek helyzetét:

A Ferencváros–Vasas tartalék bajnoki labdarúgó-mérkőzést péntek délutánra tűzték ki az Üllői úti pályán. A két csapat már le is vetkőzött, amikor kiderült, hogy több játékos megbetegedése miatt a piros-kékek nem tudnak kiállni. A mintegy 1500 főnyi nézőközönség visszakapta a belépődíjat.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik