Foci

Újraválasztás, és utána a hatodik – elbírja-e a brazil válogatott, ha Neymar az elnök kampánydalára rázza magát?

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Neymar funkyritmusra rázza magát és üzen. Nincs ebben semmi különös, a világ egyik legtöbbek által követett sportolójának ilyenek a mindennapjai. Csakhogy ez most akár a brazil válogatott egységét és ezzel együtt világbajnoki esélyeit is befolyásolhatja.

Az inkriminált TikTok-posztban a PSG sztárja a jelenleg regnáló elnök kampánydalára mozog, és ujjaival 22-t mutat. A dal szövege:

Szavazz, szavazz és erősítsd meg a 22-es Bolsonarót!

(A 22-es Bolsonaro száma volt ez első választási fordulóban a jelöltlistán.) Mindenkinek joga van véleménye kifejezésére, függetlenül attól, hogy az tetszik-e másoknak vagy nem, ez az eset azonban a brazil sport szempontjából is fontos, különösen akkor, ha, ahogy a brazil sajtó írja, Neymar a választás második fordulójára készülő szélsőjobboldali jelölt kampányvideójában is feltűnik majd.

A sokak által az önfeledt játék szinonímájának tekintett brazil futballválogatott sem tudja kivonni magát a világ ronda rendje alól, így gyakran válik eszközzé a politikai hasznot lesők kezében, és ez így történt az előző években is. A 2021-es Copa America megrendezését a Kolumbia-Argentína páros visszalépése után a brazil elnök gyakorlatilag minden előkészület nélkül vállalta el hetekkel a rajt előtt, amikor a pandémia idején a rendezvény semmilyen anyagi haszonnal nem kecsegtethetett.

Hatalmas vita alakult ki, amelyben az esemény lebonyolítása, mint a patriotizmus és hazafiasság követelte tett jelent meg, de még ezzel a narratívával sem győzött meg mindenkit. Többek között a brazil sajtó sokat taglalt sejtése alapján a válogatott tagjait sem, és nem is akartak indulni az eseményen. Casemiro, mint csapatkapitány az Ecuador elleni vb-selejtező utáni nyilatkozatában arról beszélt, hogy az együttes minden tagja a stábtagokkal együtt közös álláspontot alakít ki, amelyet sajtótájékoztatón hoz majd nyilvánosságra.

Bolsonaro szavazói innentől kezdve a világhálón követelték a kapitány, Tite távozását, politikai szövetségesei, parlamenti képviselők pedig hazafiatlansággal vádolták őt és a játékosokat.

Tite a korábbi elnök, a most is Bolsonaro ellenlábasaként induló Lula kedvenc csapatánál, a Corinthiasnál érte el legjobb eredményeit, így előkerültek közös fotók is, annak bizonyítására, hogy baloldali, és egyértelműen politikai tevékenységként akadályozza a hazai lebonyolítást. Aztán megismerhette a közvélemény a csapat döntését is, miszerint nem tartják a helyzetet üdvözítőnek, de megpróbálják megnyerni a tornát.

Ez aztán nem jött össze, mert a Maracanaban rendezett döntőn Argentína 1-0-ra győzött Di María góljával. Így nem készülhettek újabb felvételek Jair Bolsonaróról, amint a győztes aranysárga mezes együttes csapatképén ő fogja a trófeát. Két évvel azelőtt egy előre tervezett módon Brazíliában tartott Dél-Amerika-bajnokságon ez már megtörtént, így biztosan nem lett volna Bolsonaro ellenére.

A mostani brazil elnök nemhogy nem titkolja, hanem kifejezetten hangsúlyozza, hogy milyen nosztalgiával gondol vissza a katonai diktatúra időszakára, a katonai puccs egyik évfordulóján úgy fogalmazott: „a diktatúra nélkül csak egy köztársaságocska lennénk”. Ennek a sport és a futball szempontjából, valamint a mostani vb aspektusából nézve is akadhat következménye.

Emilio Mediciről, a militarista rendszer legkegyetlenebb vezetőjéről mai napig is a legismertebb felvételek, amelyeket 1970-ben, a minden idők legjobb válogatottjának tartott világbajnok csapat tagjainak körében, a Rimet-kupát szorongatva készítettek róla. A rendkívüli módon csodált, Mexikóban százszázalékos mérleggel nyertes brazil válogatott a „senki nem állíthatja meg Brazíliát” nacionalista politikai jelszó és kampány igazolására született.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik