Foci sport24

Tart-e még a krízis a Bayernnél, és ha igen, tehet-e róla Nagelsmann?

KERSTIN JOENSSON / AFP
KERSTIN JOENSSON / AFP
Bár a Bayern München az utolsó két mérkőzésén sima győzelmet aratott a Leverkusen és a Viktoria Plzen ellen, ezt – noha két BL-siker született ebben az időszakban – négy nyeretlen bajnoki előzte meg. De van-e krízis a bajoroknál, esetleg kijöttek már belőle, na, és mennyire felelős mindezért Juian Nagelsmann edző?

Julian Nagelsmann gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy 2021 nyarán a Bayern München edzője lett. A fiatal tréner 2016 tavaszán, mindössze 28 évesen mutatkozott be a német élvonalban a Hoffenheim szakvezetőjeként. A rendkívül modern felfogású, újgenerációs edző története a Bajnokok Ligája csoportköréig vezette a kék-fehéreket. 2019 és 2021 között az RB Leipzig csapatát trenírozta, és itt vívhatta élete első kieséses Bajnokok Ligája-párharcait. A Bayern Münchennél már korábban szóba került jelöltként, ám csak 2021-ben, a sikerkovács Hansi Flick távozásakor érkezett el az idő, hogy bizalmat szavazzanak neki a klubban, amelynek gyerekkora óta szurkolója volt.

Az idén nyáron nyolc év után távozott a bajoroktól a számos rekordot megdöntő gólfelelős, Robert Lewandowski. Sikerült ugyanakkor megszerezni a Liverpoolból Sadio Manét, és ez a korábbinál rugalmasabban játszó támadónégyes lehetőségét vetítette előre. Az Ajaxból jobbhátvéd posztra Noussair Mazraoui, a középpályára pedig Ryan Gravenberch érkezett, de ők mindeddig kevesebb lehetőséget kaptak. A védelembe pedig egy másik ex-amszterdamit, Mathijs de Ligtet igazolták, de őt Torinóból.

Nagelsmann filozófiája a direktebb Red Bull-iskolából és a pozíciós játékra épülő, türelmesebb játékstílusból is tartalmaz elemeket.

A Hoffenheim és a Leipzig edzőjeként azonban a magas szintű alkalmazkodás volt rá a leginkább jellemző: a játék apró részleteit illetően, szerkezetileg nagyon precízen felkészült az ellenfelekből, és az adott mérkőzésre szóló, pontos meccstervet dolgozott ki. A lipcsei időszakban csapata határozottan több labdabirtoklásra törekedett a megelőző periódusokhoz képest, de összességében mindkét korábbi állomáshelyén gyakran tűnt úgy, hogy a részletekbe menő, folyamatos alkalmazkodás miatt Nagelsmann csapatainak nincs olyan karakteres, ellenféltől függetlenül felismerhető játékstílusa mint például a Pep Guardiola vezette Mancheser Citynek, vagy a Jürgen Klopp vezette Liverpoolnak.

CHRISTOF STACHE / AFP Nagelsmann a Bayern játékosaival ünnepeli a 2021-22-es Bundesliga-győzelmet.

A Bayernnél érthetően más elvárásokkal kell szembenéznie a 35 éves szakembernek, hiszen a müncheni klubban hosszú évek óta tradíció a domináns, támadó szellemű játék. Nagelsmann elődje, Flick is leginkább emiatt volt sikeres: a 2019 és 2021 közötti időszakban a Bayern München alig alkalmazkodott az ellenfelekhez, az agresszív és villámgyors alapjátéka azonban annyira erős volt, hogy arra a riválisok legfeljebb elméletben tudtak reagálni. A legutóbbi szezonban Nagelsmann ennek megfelelően minden mérkőzésen dominálni próbált, de a részleteket illetően 4-2-3-1-es felállásról többször váltott három védős szisztémára. Ám a váltás meglehetősen alacsony hatékonysággal működött, ezt tükrözte a vártnál gyengébb tavaszi BL-szereplés is.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik