Foci sport24

Száz éve született az edző, aki szó szerint meghalt a futballért

VI Images / Getty Images
VI Images / Getty Images
Protestáns létére dirigálta edzőként a Celticet, méghozzá meglehetősen jól: a glasgow-i csapat aranykora mindenekelőtt az ő nevéhez fűződik. Irányításával a zöld-fehér együttes volt az első brit csapat, amely elnyerte a BEK-et (1967-ben). A száz éve született Jock Stein utóbb a skót válogatott szakvezetője lett, és egy vb-selejtezőn vesztette életét a cardiffi Ninian Parkban.

Nem lehet mondani, hogy a száz éve, 1922. október 5-én született Jock Stein jelentéktelen labdarúgó lett volna. A Celticben 148 mérkőzést játszott, a glasgow-i csapat az ő csapatkapitánysága idején, 1954-ben szakította meg tizenhat éves bajnoki nyeretlenségi sorozatát, sőt abban az esztendőben a Skót Kupát is elhódította.

Ám edzőként Stein egészen más dimenziókba emelkedett, mint a walesi Llanelli Towntól 1200 fontért megszerzett játékosként.

A Celticet 1966 és 1974 között kilenc egymást követő bajnoki címre vezette.

A csúcsévben, 1967-ben csapata elhódította a BEK-et, a bajnoki címet, a Skót Kupát és a skót Liga Kupát. Több trófeát egyszerűen nem nyerhetett el.

Az edző előtte már a Dunfermline menedzsereként felhívta magára a figyelmet. A kis csapat 1961-ben Skót Kupa-diadalt ünnepelt – a döntőben 2-0-ra verte a Celticet –, majd a Vásárvárosok Kupájában (az UEFA Kupa elődjében) a legjobb nyolcig jutott. A negyeddöntőben a Lung – Káposzta, Rajna, Sóvári – Solymosi, Borsányi – Lenkei, Göröcs, Bene, Kuharszki, Rossi összetételű Újpest állította meg, noha a Népstadionban rendezett első mérkőzés tizedik percében a brit együttes vezetett 2-0-ra. A lilák innen fordítottak 4-2-re, a végeredmény 4-3 lett, majd a visszavágón a tinédzser Bene Ferenc pecsétet ütött a továbbjutásra (1-0).

A Dunfermline-t nem törte le kiesés. A VVK következő kiírásában elbúcsúztatta az Evertont (0-1, 2-0), aztán a spanyolországi 0-4-ért 6-2-vel vágott vissza a Valenciának úgy, hogy a 36. percben 5-1 volt az állás. A Lisszabonban rendezett harmadik mérkőzésen 1-0-ra nyert a Valencia, amely az elődöntőben 3-0, 7-3-mal intézte el a visszavágóra a Vasas két extraklasszisával, Farkas Jánossal és Machos Ferenccel megerősített MTK-t, a döntőben pedig 6-2, 1-1-gyel a Barcelonát, amelynek valamennyi gólját Kocsis Sándor szerezte.

Mindez olyan jó ajánlólevél volt a szakvezető számára, hogy a Celtic – történetében először – protestáns edzőnek kínált szerződést.

Picture Post / Hulton Archive / Getty Images A Celtic csapata 1955-ben, a guggoló sorban balról a harmadik Jock Stein.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik