Foci

Bemutatjuk a francia válogatott legnagyobb ellenfelét a világbajnokságon – saját magát

Philippe Millereau / KMSP / KMSP via AFP
Philippe Millereau / KMSP / KMSP via AFP
Hatalmas a turbulencia a francia válogatott körül, és ez nem ígér sok jót.

Didier Deschamps, a francia szövetségi kapitány nem egy aggódós típus. A legkényesebb újságírói kérdéseket is képes három klisés válasszal lesöpörni az asztalról, a vereségek után is legtöbbször optimista és realista marad, és egy fikarcnyi elszólása sincs, amivel megbontaná az öltözője egységét. A legutóbbi alkalommal viszont maga is azt bevallotta:

a légkör elég nehézkes.

Két hónappal a katari világbajnokság előtt annyi a baljós előjel, hogy úgy tűnik, mintha Deschamps is elvesztette volna a kontrollt az események felett. Amíg régebben még el tudta oltani a lángokat egy-egy keményebb döntéssel (Karim Benzemát mindenféle szájkarate megkerülésével évekig nem hívta be a válogatottba; Adrien Rabiot-t egy évig távol tartotta a válogatottól, amikor az nem fogadott el egy behívót),

mostanra úgy fest, túl sok a tűzeset és kevés a poroltó.

Az első gócpont a válogatott imázsjogai körül alakult ki. Kylian Mbappé már 2022 márciusában jelezte, hogy nem akar olyan szponzorokkal közösködni, akiknek a tevékenységét károsnak tartja. A szponzorokkal szerződő fél, a Francia Labdarúgó Szövetség akkor azt ígérte, hogy nyitottan áll a kérdéshez, ám hónapok alatt tapodtat sem mozdultak semerre. Eljött a szeptember, amikor Mbappé ismét nemet mondott egy közös csapatfotózásra, melynek hallatán pánikgyűlést hívtak össze: a kupaktanácson ott volt Noel Le Graet, a szövetség elnöke, maga Mbappé, a csapat két csapatkapitánya, Raphael Varane és Hugo Lloris, valamint Deschamps is. Nem sokkal később a szövetség egy közleményt adott ki, melyben jelezték, „boldogan tárgyalják újra” a partnerekkel kötött szerződéseket. Ha most úgy is tűnik, hogy Mbappé nyerte a szkandert, továbbra sem tudni, miben fognak megváltozni a feltételek és biztosan nem erre volt szüksége a válogatottnak két hónappal a világbajnokság előtt.

Kapcsolódó
Mbappé megnyerte csatáját a szövetséggel szemben
Egy reklámfotózáson ment a vita, végül sikerült minden félnek megfelelő megoldást találni. Egyelőre legalábbis.

A másik baljós árny épp a szövetség elnöke, Le Graet körül alakult ki, akiről a So Foot magazin egy terjedelmes oknyomozói anyagban feltárta, hogy az évek során több hölgy kolléganőjének is illetlen SMS-eket küldött. A 80 éves elnököt nem nagyon zavarta meg a szexuális zaklatás vádja, sem az, hogy a Sportminisztérium azóta vizsgálatot rendelt el. Le Graet annyit jelzett, hogy kitölti a hátralévő 2 éves mandátumát, azután viszont már nem fog újra indulni.

Ki ne hallott volna a Pogba-testvérek boszorkányos botrányáról? Ha akadna még ilyen, annak összefoglalva: Paul Pogba testvére, a francia labdarúgó élvonalat is megjárt Mathias Pogba szerint Paul többször is igénybe vette egy Párizs környéki marabu szolgáltatását, hogy megőrizze egészségét és átkot szórjon Kylian Mbappéra az emlékezetesen fordulatos 2019-es Paris Saint-Germain – Manchester United meccsen (Mbappé akkor gyötrelmesen játszott, a PSG pedig egy utolsó másodperces tizenegyessel esett ki). Az ügy ott tart, hogy Mathias Pogba előzetesben ül, amiért több gyerekkori barátjával több millió eurót próbált meg kizsarolni testvérétől, Paul Pogba pedig amellett, hogy rendőri védelem alatt áll Olaszországban, térdsérüléssel is bajlódik, ami esélyesen csak a világbajnokság első napjaira tudna rendbe jönni. A sérülés és a vádak okozta trauma miatt viszont nem tudni, ott lesz-e Paul Pogba Katarban.

És eddig még egy szó sem esett arról, hogy Deschamps milyen dilemmákkal szembesült a futballpályán.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik