Foci sport24

Együtt játszott Puskással, aztán kivédte a leghíresebb magyar szemét a slágerszerző Fazekas

Komlós Tibor / MTI
Komlós Tibor / MTI
Hatvan éve Fazekas volt a sztár Belgiumban. Fazekas Árpád, az Anderlecht muzikális kapusa, aki 1962 szeptemberében elhúzta a Real Madrid nótáját az első fordulós BEK-párharc brüsszeli visszavágóján (1-0). Mindent védett, akárcsak 1957 decemberében a Bayern München–Fortuna Düsseldorf mérkőzésen (szintén 1-0), amelyen a bajor csapat először nyerte el a német kupát.

A Real Madrid soha nem esett ki a BEK első fordulójában. Mármint 1962. szeptember 26-ig nem. Akkor azonban szembe találta magát Fazekas Árpáddal, az Anderlecht magyar kapusával, aki a brüsszeli visszavágón mindent kifogott. Pedig spanyolok nem álltak fel különösebben rosszul, csatárnégyesükben Amaro Amancio, Alfredo di Stefano, Puskás Ferenc és Francisco Gento sorakozott.

A belga csapat 1-0-ra nyert.

Miután már Madridban is csodát tett, hiszen vendégként 3-3-at ért el.

Fazekas azon a meccsen nem remekelt, 2-2-nél kiejtett egy ártalmatlannak tetsző beívelést, és Di Stefano az üres kapuba fejelt.

A kapus és az Anderlecht szerencséjére Jacques Stockman a hajrában mentőövet dobott a vendégeknek.

Ez a Stockman nem volt akárki, 1963 áprilisában mesterhármast ért el a kétszeres világbajnokok sorát – Gilmart, Djalma Santost, Maurót, Zitót, Mario Zagallót –, valamint a csak egyszeres vb-aranyérmes Mengalviót és Amarildót felvonultató brazil válogatott ellen (5-1). A Les Sports című belga lap azt állította meg: „A brazilok technikailag virtuózok maradtak, ám a technika nem minden. Más erények is szükségesek a sikerhez, s ezekkel Brüsszelben nem rukkoltak elő.”

Másutt se nagyon. Lisszabonban 1-0-ra kikaptak a portugáloktól, Amszterdamban szintén 1-0-ra a hollandoktól, Milánóban 3-0-ra az olaszoktól. Ezeken a mérkőzéseken Pelé is játszott, de igazi formájában csak Párizsban, a franciák ellen futballozott – a 3-2-es találkozó mindhárom brazil gólját ő jegyezte a colombes-i stadionban –, és vitte a prímet a hamburgi Volksparkban is, ahol a 2-1-es másfél óra során gólpasszt adott Coutinhónak, majd megszerezte a győztes gólt.

Vicente Feola brazil szakvezető megtalálta az édeset a keserűben. Azt mondta:

Azért volt jó a sok vereség, hogy ezután ismét megtanuljuk értékelni a győzelmet.

A szenzációs brüsszeli meccsen az Anderlechtből Laurent Verbiest, Pierre Hanon, Martin Lippens, Paul van Himst is szerepelt, méghozzá egészen jól, hiszen már a huszadik percben 4-0 volt a belgák javára.

Arcanum Képes Sport, II. évfolyam, 26. szám (1955. június 28.)

Másfél évvel később az Anderlecht volt a belga válogatott: 1964. szeptember 30-án, miután Jean-Marie Trappeniers kapust a szünetben becserélték, a brüsszeli lilák tizenegy játékosa futballozott a hollandok ellen. A Trappeniers – Heylens, Verbiest, Plaskie, Cornelis – Hanon, Jurion – Devrindt, Stockman, Van Himst, Puis összetételű együttes 1-0-ra nyert Antwerpenben Jef Jurionnak a 87. percben szerzett góljával.

A türelmes Jurion a Real Madridnak a 85.-ben vágta be az egyetlen gólt. A párizsi Le Monde azt írta: „Georges Heylens teljesen kikapcsolta Gentót, Verbiest ugyanezt tette Puskással, a fáradhatatlan Lippens mindenütt ott volt, a két rendkívüli középpályás, Hanon és Jurion alighanem Európa legjobb játékosai közé tartozik.”

Verbiestről azt tartották: ő a brüsszeliek Beckenbauere. Olyannyira ragadt hozzá a „zsé”, hogy hazavitte a brüsszeli Madrid-meccs labdáját. Aztán alig huszonhat évesen autóbalesetben meghalt. Pierre Sinibaldi, az Anderlecht edzője azt mondta: „Soha többé nem lesz lehetőségem ilyen tehetséges védőt edzeni.”

A kapussal sem volt sok gondja.

A 64 694 néző csak ámult, miket véd Fazekas a BEK szinonimája ellen, de hát már itthon remekül röpködött, 1955-ben Svájcban Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Raduly József, Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás, Tichy Lajos társaságában szerepelt először a válogatottban. Abban az évben fedezte fel az Anderlecht: a magyar futballtörténet első BEK-párharcában (6-3, 4-1) Fazekas állt a Vörös Lobogónak nevezett MTK hálója előtt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik