Foci sport24

Olasz brazilok, brazil olaszok: a hagyomány folytatódik

Fabio Rossi / AS Roma / Getty Images
Fabio Rossi / AS Roma / Getty Images
Miért hívott be 50 nappal a világbajnokság kezdete előtt a brazil szövetségi kapitány két újonc belső védőt a felkészülési meccsekre? Nem úgy volt, hogy a brazil nemzeti csapat rekordokat döntögetve nyerte meg a dél-amerikai selejtezősorozatot, tehát nyilvánvalóan minden csapatrészében készen áll a katari tornára? Sócrates elemez.

Mindenkit meglepett Bremer és Ibanez neve a brazil nemzeti csapat legújabb listáján, különösen így, párban. A brazil válogatott pontcsúccsal zárta a dél-amerikai selejtezőket, és 17 lejátszott meccsén összesen 5 gólt kapott, tehát a védelem átalakítása nem tűnt indokoltnak. Ugyanakkor érv mégiscsak akad.

Egyrészt a középhátvédek közül Lucas Verissimo után Diego Carlos is súlyos térdsérülést szenvedett, így egyikükre sem számíthat Tite kapitány, másrészt mindkét behívott futballista Olaszországban játszik. Az egyik felhozott ok teljesen érthető: a kieső játékosokat újakkal szokták pótolni, mert egy hosszú eseményre készülő csapatba semmiképpen nem elég Thiago Silva, Marquinhos és Éder Militao. De miért számít az, hogy a kettős olasz légiós?

Az olasz válogatott viszonya a brazil futballistákkal különlegesnek nevezhető,

más megközelítésben: feltűnően befogadó. Összesen már 18 brazíliai születésű labdarúgó húzhatta fel az azzurri mezét. Kevesen tudják, mégis igaz, hogy a sportág első brazil világbajnoka is olasz mezben ért fel a csúcsra: Filo vagy olaszul Guarisi, a Corinthians korábbi sztárja 1934-ben a magyar válogatott elleni fináléban győztes együttes tagjai között ünnepelhetett, igaz csak a világbajnokság első találkozóján lépett pályára. Az ő esetében is az a könnyítő körülmény szolgált az országváltás jogalapjául, amely a mai napig az egyik legfontosabb tényező: az olasz felmenő. Altafini is így lehetett 1958-ban brazil világbajnok, majd 1962-ben már Mazzola az olasz csapatban.

Az olasz származásúak számát 30 millió fölé teszik Brazíliában, sok játékos igyekszik is megtalálni az olasz vérségi kapcsolatot, hogy az EU-n belüli könnyebb elhelyezkedést lehetővé tevő állampolgársághoz jusson. A jelenlegi, a mieink ellen is készülő olasz válogatott keretben négy brazil futballista szerepel, de lehetnének akár többen, ha például Joao Pedro ezúttal is meghívót kapott volna. Mindegyik jelenlegi olasz-brazil esetében ugyanaz történt: először a sajtó informatív értesülésekre alapozva kezdett el arról írni, hogy XY olasz állampolgár és végső soron olasz válogatott lehet, majd ez rövidebb-hosszabb időn belül be is következett. Bremer és Ibanez az első szakaszon már átesett, mindkettőjükkel kapcsolatban felvetődött a lehetőség. Ha a brazil futballnak szüksége van valamelyikükre, annak most kell eldőlnie.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik