Foci sport24

Tuchel távozása egy régi korszak lezárását, Potter érkezése egy új kezdetét jelentheti a Chelsea-nél

Kevork Djansezian / Getty Images
Kevork Djansezian / Getty Images
A vártnál gyengébb szezonrajt és a nyári konfliktusok után a Chelsea tulajdonosai megváltak a nemrég még Bajnokok Ligáját nyerő Thomas Tucheltől, de vajon Graham Potterrel valóban hosszú távú építkezésbe tud-e fogni a londoni csapat?

A Chelsea-t az előző szezonban mindössze két tizenegyespárbaj választotta el attól, hogy három trófeával zárja a szezont. Miután a csapat alig néhány hónappal az akkori új vezetőedző, Thomas Tuchel kinevezése után megnyerte a Bajnokok Ligáját, a következő évadban sikerült behúzni a klubvilágbajnokságot is, az FA Kupában és Ligakupában pedig két gólnélküli döntetlent követően a Liverpool örülhetett. Emellett a Bajnokok Ligájában is csak egy hajszál választotta el az együttest attól, hogy a legjobb nyolc között búcsúztatni tudja a Real Madridot. Most viszont – éppen Thomas Tuchel 100. mérkőzése után – a klub tulajdonosai úgy döntöttek, hogy mással képzelik el a jövőt.

A londoniak finoman szólva sem az utóbbi évek legbékésebb hónapjain vannak túl.

Miután az orosz–ukrán konfliktus miatt a brit kormány szankciókat vetett ki a Chlesea-t még 2003-ban megvásárló, Vlagyimir Putyinnal régre visszanyúló kapcsolatot ápoló Roman Abramovicsra, a klub új tulajdonos kezébe, az amerikai Todd Boehly által vezetett konzorciumhoz került.

Ebben a zavaros időszakban vezetőedzőként gyakorlatilag Tuchel lett a klub első számú szószólója, és számos esetben olyan kényes témákról kellett nyilatkoznia, amelyek nem feltétlenül tartoznak egy futballedző hatáskörébe. A németnek ráadásul később is a korábbinál fontosabb szerepkör jutott. Boehly-ék a tulajdonosváltást követően megváltak a korábban a klub ügyeit intéző és Abramovics jobbkezeként számon tartott Marina Granovszkajától, valamint a klubelnök Bruce Bucke-tól, a technikai tanácsadó Petr Cech pedig ezt követően önként távozott. Mivel Boehly ideiglenesen magára vállalta Buck és Granovszkaja szerepkörét is, Tuchelnek az átigazolási időszakban a korábbinál jóval nagyobb felelősséget kellett vállalnia a klub kiszemeltjeinek kiválasztásában, ami a Telegraph feltáró cikke szerint nem igazán feküdt a németnek, és ez több konfliktust is szült a tulajdonosi körrel.

A nyári átigazolási időszakban az új vezetőségnek és Tuchelnek is megvoltak a maga preferált célpontjai, ami számos konfliktust szült. Ez történt a hosszútávú jelölt, Jules Koundé esetében, aki végül a Sevillától a Barcelonához igazolt, de komoly feszültség keletkezett Cristiano Ronaldo ügyében is. A portugál támadó egész nyáron igyekezett elhagyni a Manchester Unitedet, ezért ügynöke, Jorge Mendes számos csapatnak, többek között a Chelsea-nek is felajánlotta a sztárjátékost. Amikor Boehly próbálta megvitatni az ügyet a vezetőedzővel, Tuchel különösebb indoklás nélkül, élből elutasította a felvetést. Ráadásul Tuchel hiába kérte például Matthijs de Ligt, Presnel Kimpembe, Frenkie de Jong vagy éppen Raphinha leigazolását, egyikük sem kötött ki a Chelsea-nél. Végül az átigazolási időszak utolsó napján a némettel korábban a Borussia Dortmundnál együtt dolgozó, 33 éves Pierre-Emerick Aubameyangot szerződtette a középcsatár pozíciójára, aki végül csak hatvan percet tölthetett el a pályán úgy, hogy Tuchel állt a kispad mellett.

Antonio Bat / EPA / MTI Bosko Sutalo, a Dinamo Zagreb (j) és Pierre-Emerick Aubameyang, a Chelsea játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, az E csoport első fordulójában rendezett, zágrábi mérkőzésen

A szakember érezhetően teherként élte meg, hogy nagyobb szerepet kell vállalnia a klub életében, és gyakran az ügynökét küldte a megbeszélésékre, minek a következtében Boehly-ék a klub átvételét követő első száz nap kiértékelése után úgy döntöttek:

nem kívánnak hosszú távon együttműködni a német edzővel.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik