Foci sport24

Üvegplafon a magyar csapatok fölött: rekordmennyiségű siker sem volt elég két főtáblás helyhez

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Ismét – sorozatban immár ötödik alkalommal – egyetlen magyar csapat jutott főtáblára az európai kupaküzdelmekben. A Ferencváros zsinórban negyedik idényében tapasztalhatja meg a főtábla légkörét, ám hiába arattak a magyar együttesek annyi győzelmet a selejtezőkben, mint 2003/2004, (a csoportkörös rendszer kiterjesztése) óta egyszer sem, egy második csapatnak már nem sikerült áttörnie az „üvegplafont”. Az utolsó selejtezős napon a Fradi a Shamrock Roversszel, a MOL Fehérvár FC az 1. FC Kölnnel szemben maradt alul, előbbire vár az EL-csoportkör, utóbbi meg jövőre klubrekordot jelentő koefficienssel próbálkozhat – már ha kvalifikálja magát Európába.

Hozzászokhatunk ahhoz, hogy az európai kupaősz a magyar csapatoknak nem nyáron ér véget: a Ferencváros Európa Liga-kvalifikációjával egymás után negyedszer jutott főtáblára egy kontinentális kupasorozatban, és mivel 2018/2019-ben ez a Fehérvárnak is sikerült, immár ötösre hízott a magyar csoportkörös széria. Ez korábban nem fordult elő, de tegyük hozzá: már második éve ismét három kupasorozatban szerepelhetnek a csapatok, és egy ország bajnokának (esetünkben a Ferencvárosnak) az új rendszerben kiemelkedően jó esélye van arra, hogy főtáblára kerüljön.

A Fradi csoportköre immár nem bravúr, hanem – vezetőségi és szurkolói szintről is – inkább elvárás.

Mohos Márton / 24.hu

A magyar rekordbajnoknak kiemelkedőek az anyagi és a szakmai lehetőségei, jelentősen megnövelte presztízsét, eredményeivel felduzzasztotta koefficiensét, így joggal lehet várni tőle, hogy amíg elsőként kvalifikálja magát az európai porondra, mindig főtáblás legyen. A jelenlegi kupakiírás ugyanis erősen a bajnokcsapatoknak kedvez. Egy pontvadászat aranyérmesének (ha nem érintett az előselejtezőben) csak két párharcot kell nyernie a BL-kvalifikáció során a biztos csoportkörhöz valamelyik kupában, ráadásul a Fradi az első két fordulóban – jó UEFA-együtthatója miatt – kiemelt státust élvez. Ha pedig a bajnok elveszti már az első vagy a második párharcát, átkerül a Konferencia Ligába, amelyben a bajnokcsapatoknak külön águk van.

Míg a BL csoportkörébe kerülés továbbra is hatalmas bravúr lenne egy magyar klubnak (összesen négy hely kiadó a bajnokok ágán), magát az európai főtáblás szereplést már nem nevezhetjük bravúrnak, ha bajnokcsapatról beszélünk. A BL első selejtezőkörének (itt kapcsolódott be az FTC) 15 kiemeltje közül 11 főtáblás lett az EL-ben vagy EKL-ben. A selejtezőben az idén rajthoz állt 42 aranyérmes közül 24 elérte valamelyik kupában a főtáblát.

  1. Viktoria Plzen (cseh, BL)Dinamo Zagreb (horvát, BL)
  2. Maccabi Haifa (izraeli, BL)
  3. FC Köbenhavn (dán, BL)
  4. Qarabag (azeri, EL)
  5. Bodö/Glimt (norvég, EL)
  6. Crvena zvezda (szerb, EL)
  7. Trabzonspor (török, EL)
  8. Ferencváros (magyar, EL)
  9. Sheriff (moldovai, EL)
  10. HJK (finn, EL)
  11. Malmö FF (svéd, EL)
  12. Zürich (svájci, EL)
  13. Ludogorec (bolgár, EL)
  14. Olympiakosz (görög, EL)
  15. Zalgiris (litván, EKL)
  16. Apollon Limassol (ciprusi, EKL)
  17. CFR Cluj (román, EKL)
  18. Lech Poznan (lengyel, EKL)
  19. Ballkani (koszovói, EKL)
  20. Pjunyik (örmény, EKL)
  21. Shamrock Rovers (ír, EKL)
  22. Slovan Bratislava (szlovák, EKL)
  23. RFS (lett, EKL)

Tekintve a Ferencváros játékerejét, arra eleve nagyon jó esély mutatkozott, hogy a zöld-fehérek ismét csoportkörösök lesznek, és a bejutás sikerült is, méghozzá a papírformához legközelebb álló módon (az Európa Ligában).

A Fradi saját helyzetét stabilizálja sorozatos kvalifikációjával: csak az elmúlt három évadban 14 koefficienspontot szerzett, ezzel messze kiemelkedik a magyar mezőnyből, és idei csoportkörével ismét magas pontszámot adhat hozzá az eddigiekhez, közben – ahogy múlik az idő – egymás után „ejti ki” rosszabb (0,5–1 pont közötti) idényeit.

Amíg nem jön egy kimondottan rossz szezon, az FTC minden évben erős pozícióból vághat neki a selejtezőnek.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik