Peter Robinson / EMPICS / Getty Images
Foci sport24

Egy honosított argentin, aki az volt Rióban, mint Pelé Brazíliában

Nehéz elképzelni, hogy egy argentin futballistáért bomlott Brazília. Azt se könnyebb, hogy egy argentin labdarúgó bolondult Brazíliáért. Márpedig a honosított Dovallal mindkettő megtörtént.

Narciso Doval nem aprózta el. Amikor a San Lorenzótól a Flamengóhoz szerződött, első meccsén 116 582 néző tolongott a Maracana stadionban. A bemutatkozás nem volt szerencsés, a Botafogo 2-0-ra győzött 1969 áprilisában.

Viszont a „Fla”, ahogyan a legnépszerűbb – 30 millió embert vonzó – brazil klubot hívják Rióban, júniusban döntőt vívott az állami bajnokságban. A „Flu”-val, miként arrafelé a Fluminensét nevezik. Azon a találkozón 171 599 nézőt jegyeztek, és Doval együtt játszott Jaguarral, Paulo Henriquével, valamint azzal a Rogelio Dominguezzel, aki korábban a Real Madrid Di Stefano-, Puskás-, Gento-féle etalon együttesének kapusa volt. A háló argentin őre nem bírta elviselni, hogy a játékvezető 1-1-nél megadta Cláudio Garcia szerinte lesről lőtt gólját, és hosszasan protestált Armando Marques sporttársnál. A bíró nem tűrte sokáig a zaklatást, kiállította a kapust. Bátor döntés volt a riói örökrangadón, akkora tömegben… Ám a Flamengo, amely két évvel korábban dupla gálajátékra invitálta Albert Flóriánt, aki aztán Farkas János, Novák Dezső és Szűcs Lajos társaságában is fellépett Rióban, méghozzá a Világválogatott tagjaként, a második félidő közepén Dionisio góljával egyenlített. Hiába: Tele Santana tréner Fluminenséje Flávio lövésével kivívta a győzelmet (3-2).

A Flamengót Tim edzette, őt Mario Zagallo követte a szakvezetői poszton. (Kétszeres világbajnok labdarúgóként és egyszeres vb-aranyérmes szövetségi kapitányként.) Zagallo után viszont az a Yustrich jött, akit eredetileg Dorival Knippelnek hívtak, de hasonlított a Boca Juniors argentin kapusára, Juan Yustrich-ra, és ebből fakadó beceneve rajta ragadt. A szintén kapusként futballozó brazil Yustrich nagy név volt: négyszer nyert riói bajnoki címet a Flamengóval, amelynek hálóját egy évtizeden át őrizte.

Dovalt viszont nem kedvelte. A hosszú szőke hajú argentin, aki hazajárt Ipanemára, mert a híres tengerparton vett lakást, szüntelenül hangoztatta:

Megőrülök a strandokért és imádom a nőket.

A hölgyek szintén odavoltak érte, akárcsak a férfiak a játékáért. A szívtipró labdaművészről a Clarín című argentin lap azt állította: „Doval olyan Rio de Janeiróban, mint Pelé Brazíliában.” Máig ő a Flamengo történetének legtöbb gólt (94-et) szerző légiósa, Yustrich mégis kóstolgatta. El akarta érni, hogy az „őrült” vágassa rövidebbre a haját, és kevesebb csillogást, fegyelmezettebb futballt akart látni tőle. „Megöli a játékomat” – nyilatkozta róla az argentin bálvány a brazil Placarnak.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!