Foci sport24

Egy honosított argentin, aki az volt Rióban, mint Pelé Brazíliában

Peter Robinson / EMPICS / Getty Images
Peter Robinson / EMPICS / Getty Images
Nehéz elképzelni, hogy egy argentin futballistáért bomlott Brazília. Azt se könnyebb, hogy egy argentin labdarúgó bolondult Brazíliáért. Márpedig a honosított Dovallal mindkettő megtörtént.

Narciso Doval nem aprózta el. Amikor a San Lorenzótól a Flamengóhoz szerződött, első meccsén 116 582 néző tolongott a Maracana stadionban. A bemutatkozás nem volt szerencsés, a Botafogo 2-0-ra győzött 1969 áprilisában.

Viszont a „Fla”, ahogyan a legnépszerűbb – 30 millió embert vonzó – brazil klubot hívják Rióban, júniusban döntőt vívott az állami bajnokságban. A „Flu”-val, miként arrafelé a Fluminensét nevezik. Azon a találkozón 171 599 nézőt jegyeztek, és Doval együtt játszott Jaguarral, Paulo Henriquével, valamint azzal a Rogelio Dominguezzel, aki korábban a Real Madrid Di Stefano-, Puskás-, Gento-féle etalon együttesének kapusa volt. A háló argentin őre nem bírta elviselni, hogy a játékvezető 1-1-nél megadta Cláudio Garcia szerinte lesről lőtt gólját, és hosszasan protestált Armando Marques sporttársnál. A bíró nem tűrte sokáig a zaklatást, kiállította a kapust. Bátor döntés volt a riói örökrangadón, akkora tömegben… Ám a Flamengo, amely két évvel korábban dupla gálajátékra invitálta Albert Flóriánt, aki aztán Farkas János, Novák Dezső és Szűcs Lajos társaságában is fellépett Rióban, méghozzá a Világválogatott tagjaként, a második félidő közepén Dionisio góljával egyenlített. Hiába: Tele Santana tréner Fluminenséje Flávio lövésével kivívta a győzelmet (3-2).

A Flamengót Tim edzette, őt Mario Zagallo követte a szakvezetői poszton. (Kétszeres világbajnok labdarúgóként és egyszeres vb-aranyérmes szövetségi kapitányként.) Zagallo után viszont az a Yustrich jött, akit eredetileg Dorival Knippelnek hívtak, de hasonlított a Boca Juniors argentin kapusára, Juan Yustrich-ra, és ebből fakadó beceneve rajta ragadt. A szintén kapusként futballozó brazil Yustrich nagy név volt: négyszer nyert riói bajnoki címet a Flamengóval, amelynek hálóját egy évtizeden át őrizte.

Dovalt viszont nem kedvelte. A hosszú szőke hajú argentin, aki hazajárt Ipanemára, mert a híres tengerparton vett lakást, szüntelenül hangoztatta:

Megőrülök a strandokért és imádom a nőket.

A hölgyek szintén odavoltak érte, akárcsak a férfiak a játékáért. A szívtipró labdaművészről a Clarín című argentin lap azt állította: „Doval olyan Rio de Janeiróban, mint Pelé Brazíliában.” Máig ő a Flamengo történetének legtöbb gólt (94-et) szerző légiósa, Yustrich mégis kóstolgatta. El akarta érni, hogy az „őrült” vágassa rövidebbre a haját, és kevesebb csillogást, fegyelmezettebb futballt akart látni tőle. „Megöli a játékomat” – nyilatkozta róla az argentin bálvány a brazil Placarnak.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik