Foci sport24

Mit tud Marc Cucurella, aki a Chelsea révén minden idők legdrágább balhátvédje lett?

Lindsey Parnaby / AFP
Lindsey Parnaby / AFP
Minden idők legdrágább balhátvédje, nyolcadik legdrágább védője és harmadik legdrágább spanyol játékosa. Bár heteken át a Manchester City radarján keringett, végül a Chelsea vadászta le Marc Cucurellát. A londoniaknak nagyon komoly összeget kellett letenniük a Brighton & Hove Albion asztalára. De ki ez a majdnem 60 millió fontba (plusz a bónuszokba) kerülő, hajdani Barcelona-nevelés?

Amikor Cucurella kikerült a Barcelona akadémiájáról, a La Masiáról, korosztálya egyik legtehetségesebb fiataljának tartották, de a spanyol bajnokságban sohasem mutatkozhatott be a a Barca felnőttcsapatának mezében. Mindössze hét percet tud felmutatni a katalánok színeiben, a Copa Del Rey 2017-2018-as évadából. Nem bíztak benne és nem kapott lehetőséget, így először az Eibarhoz, majd a Getaféhoz került kölcsönbe. A Getafe 2020-ban megvásárolta őt, és tavaly nyáron Madridból került Angliába, a Brightonhoz.

Furcsa karrierív az övé, egészen megdöbbentő, hányféle iskola neveltje.

A Barca-iskola tanításai jól ismertek: 4-3-3 a kezdetektől, magasra tolt szélső védőkkel, pozíciós játékkal, sok rövid passzal és rengeteg támadással. Az Eibarnál meglepően támadó szellemű futball részét alkotta, ám a Getaféhoz igazolása azt jelentette, hogy a stabil védekezés, a mocskos eszközök, az agresszivitás és az időhúzás felkent papjával, Pepe Bordalásszal dolgozhatott.

A következő állomásán, a Brightonnál aztán leginkább a gyökereihez tért vissza – Graham Potter mester angol vonásaival fűszerezve. Míg tinédzserként balhátvédként nevelkedett, a két spanyol kenyéradójánál a vonal mellett, de a középpályán szerepelt. Angliában aztán mindezek kombinálódtak, ugyanis négy- és háromvédős felállások szélén is futballozott, emellett elkezdett egy sorral hátrébb, a hátsó sor bal oldalán remekelni.

Sokszínű, sokrétű oktatást kapott, így sokszínű, sokrétű labdarúgó vált. Nem csoda, hogy ennyire akarta őt a Chelsea – az más kérdés, hogy nem fizetett-e túl magas árat érte.

Mire használhatja majd Thomas Tuchel?

Ahogyan az az eddigiekből is kitűnhetett, Cucurella rendkívül összetett játékos, ez lehetett az egyik elsődleges vonzereje a londoniak szemében. A Chelsea német trénere kifejezetten kedveli azokat, akik a szerkezetek mentén vertikálisan több poszton is bevethetők: César Azpilicueta és Reece James el tudja látni egy háromfős védelem szélső tagjának, egy klasszikus szélsőhátvédnek és egy szárnyvédőnek a feladatait is.

Ruben Loftus-Cheek tavaly szárnyvédőként, nyolcasként, hatosként és támadóként is pályára lépett. A bongyor hajú spanyol garantáltan feltűnik majd Antonio Rüdiger egykori helyén, a védősor bal szélén, ezen felül Ben Chilwell alternatívájaként is szolgálhat, főleg amíg az angol baloldali szélsővédő formába lendül a súlyos sérüléséből történő felépülését követően.

Minderre azért képes, mert

kiválóan olvassa a játékot, és fantasztikusan ismeri fel, hogy éppen mire van szükségük a társaknak.

A Chelsea baloldali belső védői nagyon aktív részesei a támadójátéknak. Tuchel érkezése és a jelenlegi rendszer kialakulása után Rüdiger hihetetlenül sokat cipelte fel a labdát a csatárok irányába, egy-egy szélen kivitelezett pozíciós rotációval is megkavarva az ellenfeleket, márpedig a londoniak első 2022-2023-as bajnokiján az ott debütáló Kalidou Koulibaly is igen gyakran tűnt fel hasonló szituációkban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik