Foci

A modern futball torzszülöttjének hátán tér vissza a futballba Berlusconi

Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A legkisebb királyfik meséjén felnőtt futballszurkolók általában izgalommal várják, amikor egy kiscsapat története során először feljut a legmagasabb osztályba. A futballromantika egyébként is kihalóban lévő műfaj, a pénz által uralt játékba szinte már csak a törpék tudnak igazi érzelmeket csempészni, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden kiscsapatot szeretni kell.

Silvio Berlusconi a modern futball messiása, legfontosabb tanítványa pedig Adriano Galliani. Az egykori miniszterelnökhöz és dörzsölt sameszához mindenki az AC Milant köti, de az igazság az, hogy ennél jóval többet tett a lombardiai páros: megalkották a modern futballt.

A Milan, ezt igen furcsa lehet 2022-ben olvasni, nem volt sokkal nagyobb csapat a mostani Monzánál, amikor Berlusconi megvette. A 80-as bundabotrány miatt kizárt csapat két évvel később önerőből is kiesett a Serie A-ból, és éppen a csőd felé száguldott, amikor érkezett az akkor már dúsgazdag építési- és tömegkommunikációs vállalkozó. A történet többi része ismert, Berlusconiék létrehozták a történelem első szuperklubját, ami önálló branddé válva diktálta a tempót a világfutball többi szereplőjének.

A kegyelmi időszak egészen a 2008-as világválságig tartott, akkor nemcsak a credit crunch, de egy súlyos uniós büntetés is megtépázta az időközben politikusként is elperecelő Berlusconit, aki néhány év vegetálás után a 2010-es években végül eladta a klubot. 2018-ban egy új, jóval kisebb futballprojektbe vágott bele Gallianival, akit annak idején a Monzától hívott át a Milanhoz.

Mivel a sportigazgató a lombardiai város szülötte, senkit nem ért meglepetésként, hogy a brianzai klubnál ért újra össze a két dörzsölt gazfickó életútja.

A modern futball torzszülöttje

A calcio moderno kifejezés sok mindent takar, ami a konzervatív szurkolóknak böki a csőrét. Ezek közül egy, hogy létrehozott, vagy éppen prominens szerepbe emelt egy rakás önmagában egyáltalán nem jelentős, pusztán a modern játék torzszülöttjének tekinthető futballklubot. A közvetítési pénzek lettek a klubok fő bevételi forrásai, és mivel ezek messze felülmúlták a meccsnapi bevételeket, még a topligákban is felbukkantak olyan csapatok, amelyek bármiféle urbánus beágyazottság és szurkolói támogatás nélkül értek fel a legmagasabb osztályba. Ilyen volt például a veronai gátnegyed egy helyi pék által támogatott klubja, a Chievo. És most már ilyen az AC Monza.

Gabriele Masotti / NurPhoto via AFP Christian Lund Gytkjaer szerzi a Monza mindent eldöntő gólját a Pisa elleni 4-3-as győzelemmel véget ért mérkőzésen

Félreértés ne essék, a brienzai városka nem egy falu, és a futballklubját sem tegnap alapították. A 120 ezres település klubját 1912-ben hívták életre, és egyáltalán nem számít törpének, hiszen például a Monzánál több szezont (40) egyetlen csapat sem húzott le a Serie B-ben. Sokszor voltak igen közel a feljutáshoz, mielőtt idén nyáron összejött a történelmi bravúr, és egyáltalán nem arról van szó, hogy bárkinek is sajnálnia kellene tőlük a lehetőséget.

Csakhogy a kiscsapatos báj, amit a Monzához hasonló kluboknak hoznia kellene a Serie A-ba, elveszett a két nagyhatalmú üzletember érkezésével. Az utolsó fordulóban elbukott automatikus feljutást a – Nagy Ádámmal felálló – Pisa kiverésével hozták helyre, és egyáltalán nem úgy ugrottak neki a nyári átigazolási szezonnak, mint egy kiscsapat.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik