Foci sport24

MTK és ellenfele teljes egyetértésben: ötven éve még nyáron is tombolt a bundaszezon

Példátlan kimenetele volt az ötven éve, 1972. július 5-én rendezett MTK–Egyetértés bajnoki találkozónak. A 0-0 után a Népsport egyetlen labdarúgónak sem adott osztályzatot, mondván: „Ezen a mérkőzésen a játékosok teljesítményét NB I-es mércével bírálni nem lehetett.”

A bevezetőnél plasztikusabb, ha bemutatjuk, miként szerepelt a meccs jegyzőkönyve a sportlapban:

MTK: Hajdú (-) – Török (-), Dunai (-), Csorna (-), Csetényi (-) – Strasszer (-), Kovács (-), Oborzil (-) – Becsei (-), Kiss (-), Kunszt (-). Csere: Kiss helyett Berecz (-) a 40. percben.

Egyetértés: Varga (-) – Galambos (-), Józsa (-), Komáromi (-), Sóvári (-) – Nell (-), Siklósi (-), Halápi (-) – Szuromi (-), Weimper (-), Szepessy (-).

Az MTK-nak ez már a második súlyos balhéja volt abban az évadban.

A csapat az 1970/71-es bajnokságot az ötödik helyen zárta, majd az őszi idény kezdete előtt Hajdú József kapus, továbbá Török József, Dunai Lajos, Strasszer László, Sárközi István, Oborzil Sándor, Koritár Lajos, Kiss Tibor és Becsei József bejelentette, hogy a továbbiakban nem hajlandó Palicskó Tibor edző irányításával futballozni.

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

A kilencek lázadása komoly következményekkel járt: a kék-fehér klub egy évre eltiltotta az amilyen önhatalmú, olyan elfogadhatatlan döntést hozó játékosokat. Majd a Hungária körúti vezérkar meggondolta magát, és felfüggesztette a büntetéseket, ám a Magyar Testnevelési Szövetség Budapesti Tanácsa hatályon kívül helyezte a felmentő határozatot, és minden rebellist elmeszelt: Dunait 1972. december 31-ig, Sárközit 1972. szeptember 30-ig, Kisst 1972. június 30-ig, a többieket 1971. december 31-ig fosztotta meg játékjogától. Aztán a téli szünetben Hajdú, Török, Strasszer, Oborzil, Koritár, Sárközi, Kiss és Becsei csatlakozhatott a kerethez, Dunai pedig a tavaszi harmadik fordulóban játszhatott először.

Addigra az MTK már-már reménytelen helyzetbe került, mert az ősszel egyetlen győzelmet aratott (2-0 az utóbb kieső Eger ellen), négyszer döntetlent ért el, és tízszer alulmaradt. Az őszi nyitányon éppen az Egyetértéssel találkozott, és úgy kapott ki 2-0-ra, hogy a szurkolók többsége nem tudta, a kék-fehér csapatban ki, kicsoda. Az összeállítás ez volt: Brünyi Pécsi‚ Oláh, Csorna, Rab Kovács Béla (Borik), Csetényi, Bányász (Borsó)Mezei, Kermanidisz, Kunszt. Borsó tizennyolc, Bányász, Kovács Béla és Kunszt tizenkilenc, Borik és Csorna húsz, Kermanidisz huszonegy, Kiss, Koritár és Mezei huszonkét, Brünyi huszonhárom éves volt, a kékfülű együttest akár az utánpótlás-bajnokságban is indíthatták volna.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!