Foci sport24

Minden idők legvalószerűtlenebb BL-menetelése a Real Madridé

Alexey Filippov / Sputnik / AFP
Alexey Filippov / Sputnik / AFP
Vinícius Júnior góljával a jóval passzívabb, de végig stabil Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligája 2021/22-es kiírásának párizsi döntőjét. A Liverpool végig kezdeményezőbben és veszélyesebben futballozott, de az egyetlen igazi ziccert Carlo Ancelotti csapata dolgozta ki. Így nyolc éven belül ötödször ülhetett fel a klub Európa trónjára.

Nagy Sándor világhódító hadseregének az adta az egyik legnagyobb erejét, hogy rengeteg különleges egység végzett speciális feladatokat: a Balkántól kezdve Görögország legkíméletlenebb helyrajzi területei, vagy a Kaszpi-tenger keleti partjának vidéke is adott könnyűgyalogosokat, íjászokat, lovas íjászokat. Ennek ellenére az a két oszlop, amelyre a birodalom felépült, az oly sok csatát eldöntő és nehézlovasságot adó hetairoszoké, illetve a leginkább ismert, makedón falanxban harcoló pezetairoszoké volt. A 11 évig tartó hadjárat alatt sokan veszítették életüket azok közül, akik Kr. e. 334-ben átkeltek Ázsiába, megtéve ezzel első lépésüket az örökkévalóság irányába. Néhányan a Perzsa Birodalom ellen vívott csatákban, valaki egy távoli baktriai város ostrománál, mások egy furcsa betegségben Indiában, sokan a hazafelé úton, a kegyetlen gedrosziai sivatagban. Ennek ellenére a falanx egyik elitegységének, a nem csupán Alexandrosszal, hanem már édesapjával, II. Philipposszal is együtt küzdő legendás „ezüstpajzsosok” csapatának tagjai viszonylag nagy számban élték meg az ókor legnagyobb hadvezérének halálát. Számok tekintetében nyilván nincs megdönthetetlen bizonyítékkal bíró forrás, de

ezek a valóban tűzben edzett, ezer és ezer csatát megélt veteránok a király utolsó lélegzetvételének idején még nagyjából háromezren életben maradtak.

Az ezt követő örökösödési viaskodás, vagyis a diadokhoszok háborúinak idejére ezek az emberek 60-70 évesek voltak. Ennek ellenére a Paraitakenénél és Gabienénél vívott ütközetekben szinte egyedül futamították és semmisítették meg az ellenfelet – majdhogynem nulla veszteséget elszenvedve. Hiába hagyhatta el őket ekkorra már erejük egy része, az a felfoghatatlan tapasztalat, amellyel rendelkeztek és az az összeszokottság, amellyel együtt küzdöttek, olyanokkal szemben is diadalt hozott, akik az unokáik lehettek volna.

A jelenlegi Real Madrid pontosan ilyen. Bár az „ezüstpajzsosoknak” a gabienei csata jelentette a véget (ugyanis túl veszélyesnek ítélték őket, és szétszórták a csapatot a birodalom különböző pontjain), azt senki sem tudja, hogy Modricékból mikor fogy ki a szufla. Az biztos, hogy Florentino Pérez nem fogja feldarabolni ezt a társaságot, mert hiába a 2000-es évek galaktikusai, ez az együttes pályája csúcsa és égköve, minden, amiért valaha is dolgozott.

A Real – csak a közelmúltat nézve – 2014, 2016, 2017 és 2018 után 2022-ben is Bajnokok Ligáját nyert. Elitegységből rendíthetetlen veteránokká váltak. Lássuk, hogyan nyerték meg a döntőt!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik