Foci sport24

Előkerült a régi lemez: Mourinho lemásolta az öt évvel ezelőtti EL-döntőt

Valerio Pennicino / UEFA / Getty Images
Valerio Pennicino / UEFA / Getty Images
Az AS Roma csapata 1-0-ra legyőzte a Feyenoord együttesét a Konferencia Liga első szezonjának tiranai döntőjében. José Mourinho tehát a harmadik számú kontinentális klubtorna történetének első győztes edzője lett, miután a nemzetközi porondon már begyűjtötte a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az UEFA Kupa serlegét. De miért nyerték meg a finálét magabiztosan a rómaiak, és miben hasonlított a meccs képe egy öt évvel ezelőtti Európa Liga-döntőre?

A harmadik számú kupasorozat első kiírásának döntőjét az AS Roma és a Feyenoord vívhatta egymással. A római pirosmezek kispadjára a mostani évad elején ült le José Mourinho, aki ezzel több, mint egy évtized után tért vissza Olaszországba.

A portugál edző nem hazudtolta meg magát, és a tőle az utóbbi években megszokott kockázatkerülő, alkalmazkodó futballt játszatta csapatával.

Mourinho ugyanakkor a kezdeti próbálkozás után a 4-2-3-1-ről átállt a három belső védős rendszerre. Az alkalmazott játékstílus ezután is a szokásos maradt: védekezésben csak annyira támadott le, támadásban pedig csak annyit futballozott a csapat, amennyire az ellenfél karaktere, a mérkőzés állása, vagy a körülmények azt szükségessé tették. A csapat kimért, alkalmazkodó stílusú játékába azért időnként színt vitt Mkhitaryan játékintelligenciája, Lorenzo Pellegrini irányítói készsége és kreativitása, vagy éppen Tammy Abraham gólérzékenysége.

Arne Slot szintén tavaly nyáron, az évad elején kezdte meg a munkát a Feyenoord vezetőedzőjeként. Ezt megelőzően már az AZ Alkmaar együttesénél is dolgozott, először John van den Brom segítőjeként, majd 2019 és 2020 között vezetőedzőjeként. Erik ten Haghoz hasonlóan a megújuló holland iskola egyik éltanulója lett, a támadásban és védekezésben is rendkívül kompakt csapatszerkezettel, a labdabirtoklásra épülő támadójátékkal és a labdaszerzés utáni azonnali visszatámadással. A játékoskeret minősége azonban az Ajaxhoz képest lényegesen gyengébb, így a hasonló játékstílust a Feyenoord némileg alacsonyabb technikai színvonalon és kötöttebb pozíciókkal próbálta megvalósítani, 4-2-3-1-es felállásban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik