Foci

Rózsaszín vécépapír-gurigákkal búcsúztatták a másodosztályba zuhant Bordeaux-t

DAMIEN MEYER / AFP
DAMIEN MEYER / AFP
A hatszoros francia bajnok Girondins de Bordeaux évek óta lejtmenetben volt, idén teljes csődöt mondott. Nem egyhamar fog visszatérni.  

Tudjuk, ki volt 2008-2009-ben a francia bajnokság legjobb játékosa? Maga a szikrázóan jó Yohan Gourcuff. Legjobb edzője? Az a Laurent Blanc, aki nem sokra rá a francia válogatott szövetségi kapitánya lett. Legjobb védője? Souleymane Diawara, a “szenegáli szikla”. Mindhárman annak a Girondins de Bordeaux-nak voltak a tagjai, amely akkoriban 80 ponttal nyerte a bajnokságot.

Azóta eltelt 13 év, és most a Bordeaux az utolsó helyen, 31 ponttal kiesett a francia élvonalból.

Bordeaux-ban borzasztóan hiányzott a stabilitás az elmúlt években. Amióta 2014-ben a korábbi válogatott Willy Sagnolt nevezték ki vezetőedzőnek, 10 edzőt fogyasztottak el, ebből a többség nem játszott 45 meccsnél többet. Tavaly már majdnem kiestek, de egy utolsó rohamban még sikerült megkapaszkodniuk, mostanra viszont döbbenetesen maguk alá licitáltak.

Idén a Bordeaux-é volt Európa leggyengébb védelme: még egy helyi viszonylatban is lesajnált Greuter Fürth vagy Norwich City is kevesebb gólt nyelt be, mint ők. A Bordeaux első bekapott gól nélküli (clean sheet) meccsére áprilisig kellett várni, miközben olyan maflásokba szaladt bele, mint egy Lyon elleni 6-1, egy Reims elleni 5-0, vagy egy Rennestől bekapott 6-0. Megtörtént, hogy a klub azért bontott szerződést az egyik fogadóipari főszponzorával, mert az a Twitter csatornáján a csapaton élcelődött.

DAMIEN MEYER / AFP Szokványos kép Franciaországban, Gaetan Poussin kiveszi a labdát a hálóból, miután gólt kapott.

Pedig a szezon kezdetkor még lógott némi fantázia a levegőben. A csapat edzője az a Vladimir Petkovic lett, aki Svájc szövetségi kapitányaként szépet menetelt a nyári Európa-bajnokságon, ugyanakkor intő jel is volt, hogy klubszinten közel üres bizonyítványt tudott felmutatni. Petkovicot a borzalmas eredmények láttán David Guionra cserélték, aki a Stade de Reimsszal még európai helyekért is futott (épp a MOL Vidi akasztotta meg) és egy csendes, konszolidált, védekező típusú focit lehetett tőle elvárni – olyat, amire azt gondolnánk, egy kiesés ellen küzdő csapatnak szüksége lehet.

A váltás egyáltalán nem jött be. Amíg Petkovic meccsenként 0,87 pontot hozott, addig Guion 0,62-ig jutott. A védelemet csak némi kozmetikázás érte: míg korábban 2,5 gólt nyeltek be, később már csak 2,2-t. Maga Guion is úgy fogalmazott még az utolsó forduló előtt, hogy nem érdemlik meg, hogy a Ligue 1-ben játsszanak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik