Foci

Rég várt döntők adják vissza a hitet, hogy a futball mindenkié

Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images
Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images
A BL-döntőben sztárcsapatok, az Európa Ligában és a Konferencia Ligában retrófinálé, nosztalgiabuli. Olyan patinás múltú klubok lépnek majd pályára a címekért, amelyeket lassan kezdtünk elfelejteni. Időutazás a nyolcvanas évekbe: Rangers–Frankfurt és Roma–Feyenoord döntőkre vártunk. Nagyon! Kiss Tibor Noé írása.

Az UEFA marketingesei dörzsölhetik a tenyerüket: az idei három európai kupadöntőben hat ország (Anglia, Spanyolország, Németország, Skócia, Olaszország és Hollandia) csapatai képviseltetik magukat. A Bajnokok Ligájában Liverpool–Real Madrid, az Európa Ligában Glasgow Rangers–Eintracht Frankfurt, az idén először megrendezett Konferencia Ligában AS Roma–Feyenoord döntő lesz. Ez a szórás megerősítheti azt az üzenetet, amely szerint a futball mindenkié – és ez esetben a szurkolók Európa-szerte magukénak érezhették a játékot. Az elődöntőkben tapasztalt zsúfolt lelátók és a szurkolói eksztázis Glasgow-ban, Marseille-ben vagy Rómában legalábbis erre engednek következtetni.

Az európai kupasorozatok – különösen a KEK 1999-es megszüntetése után – egyre inkább a topligák belügyének kezdtek számítani. A Bajnokok Ligájában a kétezres évek eleje óta szinte teljes a spanyol klubdominancia, a Real Madrid és a Barcelona összesen tíz trófeát nyert meg (Real Madrid 6, Barcelona 4), majdnem annyit, mint a másik három topligás ország csapatai összesen (Anglia 5, Németország és Olaszország 3-3). Ha a döntőbe jutott csapatok számát tekintjük 2000 és 2022 között, még szürkébb a kép. A 44 döntős közül mindössze háromszor fordult elő, hogy olyan csapat futhatott ki a pályára a fináléban, amely nem a top four országait képviselte.

UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Filip Kostic gólját ünneplik a Frankfurt játékosai a West Ham elleni elődöntőn 2022.május 5-én.

Ilyen volt a máig unikális 2004-es BL-döntő portugál és francia részvétellel (Porto–Monaco 3-0), valamint a tavalyelőtti finálé, amelyben a (gazdasági helyzete alapján egyébként a topnál is topligásabb) PSG szerepelhetett.

BL-döntőt játszó csapatok száma 2000 és 2022 között, országok szerint:

  • 14 spanyol
  • 13 angol
  • 7-7 olasz és nèmet
  • 2 francia
  • 1 portugál

A sokszínűbb Európa Ligában 2000 és 2011 között izgalmas volt a kép: összesen hét ország (Anglia, Spanyolország, Portugália, Oroszország, Ukrajna, Hollandia, Törökország) csapatainak sikerült a győzelem. Ezt követően azonban beállt a BL-rend, a legutóbbi tíz finálé közül hétszer spanyol, háromszor angol csapat nyert… Érdekesség, és alighanem a sokszínűség ellen ható tényező, hogy a fenti időszakban az Európa Liga döntőiben szereplő csapatok közel fele (44-ből 21) olyan klub volt, amelyik az adott szezonban eredetileg a Bajnokok ligájában indult, és onnan került átsorolásra a kisebbik európai kupasorozatba. Az új évezredben rögtön az első döntőt két ilyen klub játszotta: 2000, Galatasaray–Arsenal.

Az idei futballdöntők csúcsa nyilvánvalóan a Liverpool–Real Madrid mérkőzés lesz május 28-án – egy hatszoros és egy tizenháromszoros BEK/BL-győztes meccse. Vajon sikerül-e a visszavágás Salah-nak a négy évvel ezelőtti Sergio Ramos-dzsúdójelenet miatt – vagy Ancelotti szerzi meg negyedik BL-címét edzőként? A nagy meccs árnyékában azonban ott vannak azok a párosítások, amelyek a nyolcvanas éveket idézve nosztalgikus hangulatot keltenek a középkorú vagy annál idősebb futballszurkolók körében.

Oli SCARFF / AFP Rangers -RB Leipzig elődöntő 2022. május 5-én.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik