Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images
Foci

Rég várt döntők adják vissza a hitet, hogy a futball mindenkié

A BL-döntőben sztárcsapatok, az Európa Ligában és a Konferencia Ligában retrófinálé, nosztalgiabuli. Olyan patinás múltú klubok lépnek majd pályára a címekért, amelyeket lassan kezdtünk elfelejteni. Időutazás a nyolcvanas évekbe: Rangers–Frankfurt és Roma–Feyenoord döntőkre vártunk. Nagyon! Kiss Tibor Noé írása.

Az UEFA marketingesei dörzsölhetik a tenyerüket: az idei három európai kupadöntőben hat ország (Anglia, Spanyolország, Németország, Skócia, Olaszország és Hollandia) csapatai képviseltetik magukat. A Bajnokok Ligájában Liverpool–Real Madrid, az Európa Ligában Glasgow Rangers–Eintracht Frankfurt, az idén először megrendezett Konferencia Ligában AS Roma–Feyenoord döntő lesz. Ez a szórás megerősítheti azt az üzenetet, amely szerint a futball mindenkié – és ez esetben a szurkolók Európa-szerte magukénak érezhették a játékot. Az elődöntőkben tapasztalt zsúfolt lelátók és a szurkolói eksztázis Glasgow-ban, Marseille-ben vagy Rómában legalábbis erre engednek következtetni.

Az európai kupasorozatok – különösen a KEK 1999-es megszüntetése után – egyre inkább a topligák belügyének kezdtek számítani. A Bajnokok Ligájában a kétezres évek eleje óta szinte teljes a spanyol klubdominancia, a Real Madrid és a Barcelona összesen tíz trófeát nyert meg (Real Madrid 6, Barcelona 4), majdnem annyit, mint a másik három topligás ország csapatai összesen (Anglia 5, Németország és Olaszország 3-3). Ha a döntőbe jutott csapatok számát tekintjük 2000 és 2022 között, még szürkébb a kép. A 44 döntős közül mindössze háromszor fordult elő, hogy olyan csapat futhatott ki a pályára a fináléban, amely nem a top four országait képviselte.

UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Filip Kostic gólját ünneplik a Frankfurt játékosai a West Ham elleni elődöntőn 2022.május 5-én.

Ilyen volt a máig unikális 2004-es BL-döntő portugál és francia részvétellel (Porto–Monaco 3-0), valamint a tavalyelőtti finálé, amelyben a (gazdasági helyzete alapján egyébként a topnál is topligásabb) PSG szerepelhetett.

BL-döntőt játszó csapatok száma 2000 és 2022 között, országok szerint:

  • 14 spanyol
  • 13 angol
  • 7-7 olasz és nèmet
  • 2 francia
  • 1 portugál

A sokszínűbb Európa Ligában 2000 és 2011 között izgalmas volt a kép: összesen hét ország (Anglia, Spanyolország, Portugália, Oroszország, Ukrajna, Hollandia, Törökország) csapatainak sikerült a győzelem. Ezt követően azonban beállt a BL-rend, a legutóbbi tíz finálé közül hétszer spanyol, háromszor angol csapat nyert… Érdekesség, és alighanem a sokszínűség ellen ható tényező, hogy a fenti időszakban az Európa Liga döntőiben szereplő csapatok közel fele (44-ből 21) olyan klub volt, amelyik az adott szezonban eredetileg a Bajnokok ligájában indult, és onnan került átsorolásra a kisebbik európai kupasorozatba. Az új évezredben rögtön az első döntőt két ilyen klub játszotta: 2000, Galatasaray–Arsenal.

Az idei futballdöntők csúcsa nyilvánvalóan a Liverpool–Real Madrid mérkőzés lesz május 28-án – egy hatszoros és egy tizenháromszoros BEK/BL-győztes meccse. Vajon sikerül-e a visszavágás Salah-nak a négy évvel ezelőtti Sergio Ramos-dzsúdójelenet miatt – vagy Ancelotti szerzi meg negyedik BL-címét edzőként? A nagy meccs árnyékában azonban ott vannak azok a párosítások, amelyek a nyolcvanas éveket idézve nosztalgikus hangulatot keltenek a középkorú vagy annál idősebb futballszurkolók körében.

Oli SCARFF / AFP Rangers -RB Leipzig elődöntő 2022. május 5-én.
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.