Foci sport24

113 év alatt 3 kiesés, 6 év alatt még 3: a patinás MTK-ból „új Haladás” lett

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI
A kiesés elleni harcra szegeződött a legtöbb tekintet a labdarúgó NB I utolsó, 33. fordulójában. Az erősen hajrázó MTK hiába múlta felül 3-0-ra a DVSC-t, hat éven belül harmadszor is kiesett, mert a Felcsúton 2-1-re nyerő Budapest Honvéd előtte maradt a táblázaton. A két tradicionális klub szenvedése intő jel: hiába az új stadion, a stabil háttér, a jónak tűnő játékoskeret, ez önmagában mit sem ér. Az ismét kipottyant MTK-nak meg kell nyomnia az újraindítás gombot.

„Szép volt, fiúk!” – jelent meg az eredményjelzőn, miközben az MTK búcsút intett az élvonalnak.

Kapcsolódó
Bognár Györgytől közönségszórakoztató futballt vár az MTK tulajdonosa
A nyártól a Pakstól érkező edző felel majd a szakmai munkáért.

Nem volt dráma és nem volt sírás, a Hidegkuti Nándor Stadion mögött a Brüll Alfréd utca névtáblája sem pottyant le a szégyentől. A csalódott (és rutinos) MTK-drukkerek megtapsolták a csapatot, amely „állva halt meg”, majd emésztgették csendesen a kiesést. Igazából a mérkőzés 15. percétől mindenki elkönyvelte, hogy ez lesz a vége: az utolsó forduló eredménymátrixában a 9 lehetséges végkimenetelből 8 a kék-fehérek előtt álló Honvédnak kedvezett, és mivel a kispestiek gyorsan szereztek két gólt Felcsúton, ettől fogva csoda kellett volna. Csoda nem történt, és a megbízott edzőként a kispadra ültetett U19-es tréner, Horváth Dávid hiába szerzett az utolsó négy körben tíz pontot a csapattal, a bravúrsorozat sem tartotta az NB I-ben az MTK-t. Legkevésbé a fiatal szakemberen múlt… Mellesleg Horváth irányításával az MTK 4 mérkőzésen szerzett annyi gólt, mint elődje, Márton Gábor alatt 17 találkozón (kilencet).

Ezért sem volt dráma és sírás, düh sem igazán: az már elpárolgott a csapat sorsát gyakorlatilag megpecsételő, megalázó vereségek (a Paks és a Mezőkövesd ellen is 0-4) után. Ahogyan Horváth Dávid is nyilatkozta:

egy bajnokság nem 4, hanem 33 fordulóból áll, márpedig az MTK az első 29 körben bőven „kiérdemelte” a másodosztályt.

A jó hajrá annyit ért, hogy emelt fővel esett ki. Sovány vigasz.

Ettől függetlenül könnyen be lehet mutatni, mennyire szégyenletes az, amit az MTK-szurkolóknak át kell élniük az elmúlt idényekben. A kék-fehérek 1903 óta az élvonal meghatározó tagjai. Eddig 110 idényt töltöttek az NB I-ben, 2016-ig háromszor estek ki (1980/81, 1993/94, 2010/11), illetve 1939 után ellehetetlenítették a klubot, amely 1945-ig nem is működhetett. 113 év alatt 3 kiesés – a legutóbbi 6 évben még 3. A magyar bajnokság második legeredményesebb klubjából, a hazai futball egyik bástyájából gyakorlatilag az lett, ami sokáig a Haladás volt: ingacsapat.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik