Foci

Dárdai a lázadót látta benne, Neymart kiborította, de végre a helyére került

Nicolas TUCAT / AFP
Nicolas TUCAT / AFP
Az Arsenalnak nem kellett, ezért kölcsönadták, Jorge Sampaoli pedig hagyta kibontakozni.

Elég sokat elárul az Olympique Marseille és Mattéo Guendouzi kapcsolatáról, hogy a klub szurkolói az egyik fontos mérkőzés előtt egy „Olyanok vagyunk, mint Guendouzi, nem adjuk fel”-feliratú molinót függesztettek fel a lelátóra. Ahhoz képest, hogy a játékos egy éve kölcsönbe került a Marseille-hez, a házasság az első pillanattól az égben köttetett: a heves vérmérséklethez szokott Marseille-ultrák kaptak egy foggal-körömmel küzdő játékost, Guendouzi pedig olyan otthonra talált, ahol igazán önmaga lehet.

Guendouzi ugyanis sosem volt könnyű eset. Amikor 2018-ban 19 évesen a Lorient-tól az Arsenalhoz került, Sven Mislintat, az angol klub korábbi játékostoborzásért felelős vezetője azt mondta:

Rengeteg francia másodosztályú meccset néztem, és amikor először megláttam, egyből észrevettem, hogy nagyon erős személyiséggel rendelkezik. Nem félt a labdától, nem nyomta agyon a meccs tétje. A foci nemcsak a tehetségről, hanem a karakterről is szól, és benne mindkettő megvolt. Nagyon különlegesnek tartottuk.

Londonban viszont épp a karakterével hívta fel magára a figyelmet. 2020 júniusában egy Brighton elleni meccsen állítólag azzal dicsekedett az ellenfél játékosainak, hogy mennyivel többet keres, mint ők, és egy összetűzés alkalmával még Neal Maupayt, a Brighton egyik játékosát is torkon ragadta. Egy másik meccsen a játékvezető, Mike Dean rúgatott újra egy szabadrúgást, amit Guendouzi a lehető legteátrálisabb módon ismételt meg. A Crystal Palace ellen egyszer rögbi játékosokat megszégyenítő módon akadályozott meg egy kontrát, nemrég pedig még Neymart is sikerült kihoznia a sodrából egy ordítóan nyilvánvaló szimulálással.

„Shithousery”, mondja erre az angol, vagy “grinta”, válaszolja a spanyol. Guendouziban mindkettőből jut.

Szüntelenül fut és mutatja magát a pályán, amit hosszú hajkoronája optikailag csak még jobban kihangsúlyoz – és bármilyen piszkos trükköt képest bevetni, hogy a maga javára fordítsa a meccset. Az a fajta játékos, akit a klubjában sokan szerethetnek, de azon kívül mindenki más gyűlöl.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik