Foci sport24

A pályán is történelmi sikert ért el a világ első vegán és karbonsemleges futballklubja

Simon Galloway / PA Images / Getty Images)
Simon Galloway / PA Images / Getty Images)
Vélhetően igen kevés olvasónkat érdekli, mely csapatok jutnak fel az angol negyedosztályból a harmadosztályba, ám az idén ez két olyan klubnak is sikerült, amely működésében radikálisan különbözik a többi szigetországi együttestől. Egyetlen másik profi csapat sem veszi olyan komolyan a fenntarthatóságot, mint a világ legzöldebb fociklubjának titulált Forest Green Rovers, és nincs egyetlen olyan gárda  sem a három legfelső osztályban, amely a szurkolók többségi tulajdonában lenne – kivéve az Exeter Cityt. A jelek szerint így is lehet futballklubot irányítani.

A 24 csapatos negyedosztályból (League Two) négyen jutnak fel az évad végén, ebből hárman egyenes ágon, a negyedik hely sorsa pedig rájátszásban dől el. Két feljutó kiléte már áprilisban bizonyossá vált: előbb a Forest Green Rovers, majd néhány nappal később az Exeter is kivívta a magasabb osztályban szereplés jogát, a harmadik automatikus feljutó hely viszont csak az utolsó játéknapon dőlt el, nem is akármilyen körülmények között: Joey Barton csapatának, a Bristolnak hét góllal kellett nyernie, és épp 7-0-ra verte a Scunthorpe-ot!

A két, már korábban feljutó brigád közül egyértelműen a Forest Green sikere a nagyobb sztori, lévén az alig hétezres Nailsworth városka csapata sosem szerepelt még a harmadosztályban. A klub évtizedekig a Gloucestershire megyei regionális ligákban játszott, majd egyre feljebb lépdelt, és a kilencvenes években már kinőtte a körzeti bajnokságokat. Ahhoz azonban, hogy a négy legmagasabb osztályt tömörítő Football League tagja lehessen, komolyabb befektetésre volt szükség.

Ekkor lépett színre Dale Vince, az Ecotricity nevű zöldenergia-szolgáltató cég tulajdonosa, aki egyfelől biztosította az ambíciókhoz méltó anyagi hátteret, másfelől azonban radikálisan át akarta formálni a klub szellemiségét. Az ökotudatos Vince régóta szélenergiával és megújuló energiával foglalkozott, és miután 2010-ben többségi tulajdonos meg klubelnök lett, határozott elképzelései voltak a fociklub működésével kapcsolatban is. Ám

ő nem abba szólt bele, hogy ki legyen a balhátvéd, ellenben eltiltotta a játékosokat a húsevéstől, aztán a pályáról is kitiltotta a húsételeket,

noha az angol stadionok addig elképzelhetetlenek voltak a húsos pite (meat pie) nélkül. Vince azonban nem állt meg itt: 2015-ben a Forest Green Rovers lett a világ első vegán futballklubja, és ez még csak az étkezés megreformálása volt.

A klub ugyanis minden téren a fenntarthatóságra törekedett. Számos előremutató intézkedést vezettek be: napelemek termelik az elektromos áramot a stadionban; összegyűjtött esővízzel locsolják a vegyi anyagok nélkül karbantartott, organikus gyepszőnyeget; a játékosok újrahasznosított anyagból készült melegítőt hordanak; elektromos busz szállítja őket a meccsekre (miközben még a félprofi klubok között is akadnak, amelyek repülőgéppel utaznak); a szurkolókat töltőállomásokkal bátorítják az elektromos autóra történő átállásban a stadion parkolójában.

Nem véletlenül lett a Forest Green Rovers a világ első karbonsemleges futballklubja,

pedig még be sem költöztek az épülő új stadionjukba: az Eco Park ugyanis kizárólag fából épül, és még a mostaninál is környezetbarátabb technológiákat használnak hozzá.

Simon Galloway / PA Images / Getty Images A Forest Green Rovers játékosai a feljutást jelentő mérkőzésük előtt 2022. április 23-án Bristolban.

Ez persze mind szép, de a klímatudatosságért nem osztogatnak pontokat. A Forest Green is megszenvedett a sikerért, végül 2017-ben, sokadik próbálkozásra jutott fel a negyedosztályba, minek nyomán Nailsworth lett a legkisebb város, amely valaha is otthont adott Football League-klubnak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik