Simon Galloway / PA Images / Getty Images)
Foci sport24

A pályán is történelmi sikert ért el a világ első vegán és karbonsemleges futballklubja

Vélhetően igen kevés olvasónkat érdekli, mely csapatok jutnak fel az angol negyedosztályból a harmadosztályba, ám az idén ez két olyan klubnak is sikerült, amely működésében radikálisan különbözik a többi szigetországi együttestől. Egyetlen másik profi csapat sem veszi olyan komolyan a fenntarthatóságot, mint a világ legzöldebb fociklubjának titulált Forest Green Rovers, és nincs egyetlen olyan gárda  sem a három legfelső osztályban, amely a szurkolók többségi tulajdonában lenne – kivéve az Exeter Cityt. A jelek szerint így is lehet futballklubot irányítani.

A 24 csapatos negyedosztályból (League Two) négyen jutnak fel az évad végén, ebből hárman egyenes ágon, a negyedik hely sorsa pedig rájátszásban dől el. Két feljutó kiléte már áprilisban bizonyossá vált: előbb a Forest Green Rovers, majd néhány nappal később az Exeter is kivívta a magasabb osztályban szereplés jogát, a harmadik automatikus feljutó hely viszont csak az utolsó játéknapon dőlt el, nem is akármilyen körülmények között: Joey Barton csapatának, a Bristolnak hét góllal kellett nyernie, és épp 7-0-ra verte a Scunthorpe-ot!

A két, már korábban feljutó brigád közül egyértelműen a Forest Green sikere a nagyobb sztori, lévén az alig hétezres Nailsworth városka csapata sosem szerepelt még a harmadosztályban. A klub évtizedekig a Gloucestershire megyei regionális ligákban játszott, majd egyre feljebb lépdelt, és a kilencvenes években már kinőtte a körzeti bajnokságokat. Ahhoz azonban, hogy a négy legmagasabb osztályt tömörítő Football League tagja lehessen, komolyabb befektetésre volt szükség.

Ekkor lépett színre Dale Vince, az Ecotricity nevű zöldenergia-szolgáltató cég tulajdonosa, aki egyfelől biztosította az ambíciókhoz méltó anyagi hátteret, másfelől azonban radikálisan át akarta formálni a klub szellemiségét. Az ökotudatos Vince régóta szélenergiával és megújuló energiával foglalkozott, és miután 2010-ben többségi tulajdonos meg klubelnök lett, határozott elképzelései voltak a fociklub működésével kapcsolatban is. Ám

ő nem abba szólt bele, hogy ki legyen a balhátvéd, ellenben eltiltotta a játékosokat a húsevéstől, aztán a pályáról is kitiltotta a húsételeket,

noha az angol stadionok addig elképzelhetetlenek voltak a húsos pite (meat pie) nélkül. Vince azonban nem állt meg itt: 2015-ben a Forest Green Rovers lett a világ első vegán futballklubja, és ez még csak az étkezés megreformálása volt.

A klub ugyanis minden téren a fenntarthatóságra törekedett. Számos előremutató intézkedést vezettek be: napelemek termelik az elektromos áramot a stadionban; összegyűjtött esővízzel locsolják a vegyi anyagok nélkül karbantartott, organikus gyepszőnyeget; a játékosok újrahasznosított anyagból készült melegítőt hordanak; elektromos busz szállítja őket a meccsekre (miközben még a félprofi klubok között is akadnak, amelyek repülőgéppel utaznak); a szurkolókat töltőállomásokkal bátorítják az elektromos autóra történő átállásban a stadion parkolójában.

Nem véletlenül lett a Forest Green Rovers a világ első karbonsemleges futballklubja,

pedig még be sem költöztek az épülő új stadionjukba: az Eco Park ugyanis kizárólag fából épül, és még a mostaninál is környezetbarátabb technológiákat használnak hozzá.

Simon Galloway / PA Images / Getty Images A Forest Green Rovers játékosai a feljutást jelentő mérkőzésük előtt 2022. április 23-án Bristolban.

Ez persze mind szép, de a klímatudatosságért nem osztogatnak pontokat. A Forest Green is megszenvedett a sikerért, végül 2017-ben, sokadik próbálkozásra jutott fel a negyedosztályba, minek nyomán Nailsworth lett a legkisebb város, amely valaha is otthont adott Football League-klubnak.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.