Mauro Ujetto / NurPhoto / AFP
Foci sport24

Imádták, utálták, imádták utálni: Mino Raiolával az ügynök őstípusa hagyta el a futballvilágot

Carmine „Mino” Raiola halálával a futballvilág elveszítette egyik legellentmondásosabb megítélésű, legszínesebb figuráját, aki mintha sportot csinált volna abból, hogy a játékosügynök évszázados sztereotípiáját magára vegye, és az impresszárió őstípusa legyen. Nagyszájú, rafkós, konfrontatív, szinte rejtői figura, akinél nem is volt kérdés, hogy kavarja-e a dolgokat, vagy nem kavarja (mert kavarta). Legalábbis a nagyközönség előtt ilyennek tűnt.

Mino Raiola a halállal is keményen megalkudott, de ezt az alkut még senki sem tudta megnyerni. A futballvilág egyik legismertebb és legnagyobb befolyású játékosügynöke április 30-án, 54 éves korában hunyt el, de halála előtt még egyszer, utoljára ledorongolta a két nappal korábban halálhírét keltőket.

„Jelenlegi egészségi állapotom, azoknak, akik kíváncsiak rá: zabos vagyok, mert négy hónapon belül másodszor ölnek meg” – olvashattuk Twitterén. Akár ő írta, akár a nevében írták (az utóbbi a valószínű), a stílus hű volt az énmárkához: tipikus Raiola,

aki még a sír szájából is beszól.

„Munkájával Mino sok ember életét érintette meg, és új fejezetet írt a modern futball történetében (…) Küldetését – jobbá tenni a futball világát – változatlan szenvedéllyel folytatjuk” – írta családja két nappal később, a halálhír bejelentésekor.

Hogy Carmine Raiola valóban jobbá tette-e a futballvilágot, azt a nagyközönség legalábbis vitatja. A megváltozásához mindenképpen hozzájárult. Minden méltató vagy sajnálkozó hozzászólásra jutott egy olyan, amely lelkiismeretlen kufárnak, a futball sírásójának, parazitának hordta el. Utálták edzőlegendák és klubok, égbe dicsérték ügyfelei, ellentmondásosságára jellemző, hogy míg rengeteg szurkoló érezhetően gyűlölte, a Juventus-drukkerek „Mino, Mino, Mino” kántálással fogadták a Matthijs de Ligtet akkor éppen a torinóiakhoz hozó szuperügynököt. Raiola maga is elmondta egy hosszú interjújában (egy másik szuperügynökkel, Jonathan Barnett-tel együtt válaszolt a The Athletic kérdéseire): Olaszország, Hollandia vagy Franciaország jobban érti és respektálja őt, mint Anglia és az angol futballélet, valamint sajtó.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.