Foci sport24

Puskás mesterhármasa is kevés volt Guttmann Benficájával szemben

ANP / AFP
ANP / AFP
Hatvan évvel ezelőtt, 1962. május 2-án különös érzések kerítették hatalmukba a Real Madridot: a királyi gárda az első olyan BEK-döntőjére készült, amelyet nem címvédőként játszott. Aztán az első BEK-döntős vereségét szenvedte el. Puskás Ferenc első félidei mesterhármasa is kevés volt Guttmann Béla szakvezető címvédő Benficájával szemben.

Az első öt kiadást 1956 és 1960 között szériában nyerő Fehér Balett hatvan őszén a madridi 2-2 után – Reg Leafe angol játékvezető botrányt kavaró közreműködésével – 2-1-es vereséget szenvedett a Barcelonától a legnagyobb európai klubtorna nyolcaddöntőjében, és kiesett. A Barca aztán eljutott a döntőig, amelyet a berni Wankdorf stadionban a Benficával vívott. A katalánok első Luis Suarezének beíveléséből Kocsis Sándor fejelte az első gólt, de a lisszaboni együttes 3-1-re fordított, miután 1-1-nél a barcelonai középhátvéd Enric Gensana magasba felfejelt labdája – Antoni Ramallets kapus passzív érdeklődése mellett – a bal kapufára hullott vissza, és onnan a gólvonalon túlra szédült. A folytatásban Kubala László lövése a jobb kapufáról a balra pattant, és kifelé perdült, majd Czibor Zoltán húszméteres bombája a felső lécről bevágódott.

Kocsis és Czibor az 1954-es vb-döntő után másodszor élt át 3-2-es vereséget a Wankdorfban…

A Real Madrid ezalatt kénytelen volt a bajnokságra összpontosítani, és meg is nyerte azt – a hatvanas években nyolcszor hódította el az elsőséget a La Ligában –, majd 1962. március 18-án, a Mallorca elleni 2-0-val biztossá vált, hogy megvédi címét. A döntőben a Sevillával szembeni 2-1-gyel – Puskás Ferenc két góljával – elnyerte a spanyol kupát is, Puskás továbbá elvitte a La Liga gólkirályának járó Pichichi-, José Araquistáin kapus pedig a legjobb kapust kitüntető Zamora-díjat.

Már csak a férfi szépségverseny fődíja és a Bajnokcsapatok Európa Kupája hiányzott a kollekcióból.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik