Foci sport24

Lesz-e a drámai olasz befutónak ismét olyan ikonikus pillanata, mint a kispadon zokogó Ronaldo?

Giuseppe Maffia, Alberto Pizzoli, Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / AFP
Giuseppe Maffia, Alberto Pizzoli, Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / AFP
Pontosan húsz éve, a 2001-2002-es évadban volt legutóbb olyan kiélezett a helyzet a Serie A-ban, amilyenre az idén is mutatkozik némi esély. Ez volt az a szezon, amikor három csapat is harcolt a bajnoki címért, és az utolsó fordulóig tartott a tusakodás. Hogy lesz-e olyan dráma, mint 2002. május 5-én, azt nem merjük ígérni, de két évtized után idén legalább a lehetőség megvan rá. És az igény is.

Bár abban konszenzus van, hogy az idei az utóbbi bő évtized leggyengébb olasz bajnoksága, az is biztos, hogy izgalmakban egyik topliga sem veszi fel a versenyt a Serie A-val. A Bundesligát a Bayern München, a La Ligát a Real Madrid, a Ligue 1-t a PSG vezeti utcahosszal, és bár a Premier League-ben még komoly csörte várható a Manchester City és a Liverpool között, az olaszok erre azzal tromfolnak rá, hogy három csapat fut versenyt a scudettóért.

A Serie A-ból még öt forduló van hátra, és a három dobogóst mindössze négy pont választja el egymástól

(a szendvics közepén pulzáló Internazionale egy meccsel kevesebbet játszott). Az Inter sorsolása tűnik a legkönnyebbnek, ugyanakkor Simone Inzaghi csapata a riválisoknál kettővel több találkozón lép fel a bajnokság végéig, hiszen a jövő héten pótolja a 20. fordulóban elmaradt bolognai meccsét, május 11-én pedig az Olasz Kupa döntőjében csap össze a Juventusszal.

Az élen rogyadozó lábakkal loholó Milan sorsolása a legnehezebb, Stefano Pioli fiai még játszanak az Atalantával, a Sassuolóval, a Veronával, a Fiorentinával és a Lazióval, és már amúgy sincs a saját kezükben a sorsuk, hiszen ha az Inter megnyeri az elmaradt meccsét, az élre áll.

A Napolinak könnyebb a sorsolása az utolsó fordulókra, mindössze a torinói kiruccanás tűnik rázósnak, más kérdés, hogy a csapat hátránya sem kicsi: a Milannal szemben négy, az Interrel potenciálisan öt pont. A Juventust, bár matematikailag még odaérhet, már egy ideje nem kell a bajnoki címért küzdő csapatok közé sorolni (kivált az Inter elleni hazai vereség óta).

Az élcsoport állása: 1. Milan 71 pont/33 mérkőzés, 2. Inter 69/32, 3. Napoli 67/33, 4. Juventus 63/33.

Volt szoros befutó több is

Bár a 2000-es években előbb az Inter, majd a Juventus nagy sorozata miatt kevés izgalom jutott a befutókra, azért akadt néhány szezon, amikor az utolsó fordulókig kérdéses volt a bajnok kiléte. Időrendben visszafelé haladva először a 2017-2018-as évad ugrik be.

A Juventus és a Napoli versenyfutását hozó bajnokság hajrájának csúcseseménye a két csapat torinói meccse volt öt fordulóval a zárás előtt. A Juve négy ponttal vezetett, egy győzelemmel bebiztosíthatta volna a scudettót, ehelyett (nézhetetlenül hitvány meccsen) Kalidou Koulibaly a hajrában bebólintott góljával a nápolyiak győztek. Egy ponttal még a Juventus vezetett, de a torinóiaknak a következő fordulóban az Inter otthonában volt jelenésük, és még volt egy Roma elleni mérkőzésük is.

Nápolyban sokan már a bajnoki címet ünnepelték, és nem is alaptalanul. A Juventus valami irtózatosan gyenge játékot mutatott az Inter ellen, és az emberhátrányban játszó milánóiak percekkel a lefújás előtt vezettek is, ám a végén a Juve vért izzadva fordított: a győztes gólt a 93. percben fejelte a hálóba Gonzalo Higuaín. A szívszaggató látványt a firenzei szállodában kínlódták végig a nápolyiak, és a lankadt csapattal másnap feltörölte a pályát a Fiorentina.

Sarri később elmondta, a firenzei hotelben bukták el a scudettót.

Izgalmas volt a 2009-2010-es idény hajrája is, és furcsa módon a triplázó Inter három trófeája közül a bajnokság volt a legkevésbé sima; az Olasz Kupát és a Bajnokok Ligáját is tánclépésben nyerte meg José Mourinho csapata.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik