Foci sport24

Hogyan nézhet ki Ten Hag irányításával a Manchester United?

Geert van Erven / BSR Agency / Getty Images
Geert van Erven / BSR Agency / Getty Images
A Manchester United megtalálta az új edzőjét, de ő hogyan formálhatja a csapatot a saját képére, mennyire alkalmas egyáltalán erre a jelenlegi keret? Hol szorulnak leginkább erősítésre a Vörös Ördögök, és hogyan nézhet ki az Erik Ten Hag által megálmodott játék?

A futball világában jelenleg talán egyetlen nehezebb munka sincs egy edző számára, mint a Manchester Unitedet felemelni a csúcsra. A Sir Alex Ferguson visszavonulása óta elképesztő mértékben félremenedzselt klub immár öt éve nem nyert semmilyen trófeát, ráadásul ahhoz is óriási csoda kellene, hogy a csapat a következő szezonban ott legyen a Bajnokok Ligája főtábláján.

Az Ole Gunnar Solskjaer menesztését követően a kispadra leülő Ralf Rangnick nem tudott látványos változást elérni az együttes életében, ráadásul a legutóbbi, Liverpool ellen csúfosan elveszített rangadó újabb mélypontot jelentett a klub életében. A Vörös Ördögök számos kulcsjátékosuk nélkül voltak kénytelenek pályára lépni, ennek ellenére is rendkívül látványos volt a szakadék köztük, és az Európa közvetlen elitjéhez tartozó Liverpool között.

Chris Brunskill / Fantasista / Getty Images Sadio Mane (Liverpool) és Jesse Lingard (Manchester United) az Anfield Roadon

A legfontosabb kérdés így egyértelműen az volt, hogy ki lesz az a vezetőedző, aki a következő szezontól megpróbálja újraépíteni a csapatot, és mostanra eldőlt: az Ajaxnál komoly sikereket elérő Erik ten Hagra vár a nem mindennapi feladat.

Az 52 éves holland szakember most először ülhet le hazáján kívül felnőttegyüttes kispadjára,

de az előző csapatainál megvalósított játék, és főleg az Ajaxszal Európában elért eredménysor megfelelő ajánlólevélnek bizonyult.

Az újjáépítés pedig egyáltalán nem ismeretlen Ten Hag számára, hiszen az Ajaxnál a rendre távozó kulcsjátékosok miatt folyamatosan alakítania kellett a csapat játékán, és állandóan taktikai finomhangolásokat hajtott végre. A leglátványosabb példája ennek, hogy a 2019-ben egy perc híján a Bajnokok Ligája döntőjéig eljutó, többek között Frenkie de Jong és Matthijs de Ligt nevével fémjelzett együttes még 4-2-3-1-es hadrendben játszott, a mostani – a BL-csoportkörének legjobb xG-különbségét szállító – csapat már egyetlen mélységi középpályást alkalmaz 4-3-3-as felállásban.

Ami viszont állandó, hogy Ten Hag tartja magát a pozíciós játék alapelveihez, és igyekszik a labda körül létszámfölényes szituációkat kialakítani, valamint folyamatosan feltölteni horizontálisan a pálya mind az öt zónáján a két szélt, a centrumot, és a két félterületet, ezzel maximális szélességet, valamint kombinációs lehetőségeket biztosítva a csapata számára.

Mindemellé pedig rendkívül agresszív letámadás is társul, így például a Bajnokok Ligája 2021/22-es évadában az Ajax engedte a legkevesebb átadást az ellenfeleknek, mielőtt valamilyen védekező akciót hajtott volna végre.

Mindezek után nem meglepő, hogy a holland kirakatcsapatra leginkább hasonlító együttes az öt európai topligából a statisztikák alapján a Manchester City, amelyet az a Pep Guardiola irányít, akivel Ten Hag közeli munkakapcsolatot ápolt, amikor a katalán szakember a Bayern München felnőttcsapatát, míg Ten Hag a tartalékokat irányította.

Ezeket az alapelveket Ten Hag szinte biztosan megtartja a Manchester Unitednél is, és ennek megfelelően igyekszik majd alakítani a keretet, ha a vezetőség megfelelően támogatja majd ebben.

De hogyan is nézhet majd ki a Manchester United a pályán a következő szezonban? Ralf Rangnick is sokszor próbálkozott ugyan a 4-3-3-as hadrenddel a mostani idényben, de ennek a Ten Hag-féle sikeres megvalósításához túl sok elemet kellene megmozgatni a keretben egyetlen nyár alatt, így a kiindulópont alighanem az a 4-2-3-1-es hadrend lesz, amelyhez a keret korábban már Solskjaer irányítása alatt hozzászokhatott. Ez pedig nagy valószínűséggel labdával 2-3-5-re, vagy 3-2-5-re módosul majd, az alábbiak szerint:

Innentől pedig az a kérdés, hogy kik azok a játékosok, akik a jelenlegi keretből ebbe a rendszerbe viszonylag könnyedén beilleszthetők, és melyek azok a szerepkörök, amelyek esetében mindenképpen új igazolásokra lesz szükség.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik