Foci

Se nem Pogba, se nem Kanté, mégis mindkettőre hajaz. Ki az?

Valery HACHE / AFP
Valery HACHE / AFP
Két éve még csak egy tehetséges fiatal játékos volt, aki egy színtelen-szagtalan csapatból átigazolt az AS Monacóhoz. Mára viszont a francia válogatott meghatározó középpályása lett. Aurélien Tchouaménit a legnagyobb európai klubok figyelik.

Az egy külön tanulmányt megér, hogy a komoly múltú francia klub, a Girondins de Bordeaux a csőd felé tart. Az egyesület számtalan baklövése miatt épp a francia másodosztály felé zuhan, és ha a rangsort kellene állítani a legrosszabb döntéseikről, biztosan köztük lenne, amikor 2021 januárjában 20 millió euróért elengedték Aurélien Tchouaménit (ejtsd: csuáméni) az AS Monacohoz.

Az azóta eltelt két évben Tchouaméni kivirágzott, és úgy tűnik, hónapról-hónapra emeli a tétet: először a Monaco alapembere lett, később behívót kapott a francia válogatottba, amellyel aztán megnyerte a 2021-es Nemzetek Ligáját, és kétségtelenül ott lesz a 2022-es katari világbajnokságon is.

Thcouaméni ránézésre egy robusztus, atletikus, mégis pontos és kimért játékosnak tűnik. A Bordeaux-ban a fiatalok között még irányítót és csatárt játszott, az évek alatt aztán egyre hátrébb sorolták, végül a középpályán vetette meg a lábát. Megjárta a korosztályos válogatottak összes fokát, az U16-tól az U20-ig. A Bordeaux-ban Gustavo Poyet próbálta ki a felnőttek között, amikor is azt nyilatkozta róla:

A labdát elképesztő könnyedséggel gyűjti be. Volt, hogy csak kinyújtotta a lábát, és én egyszerűen nem értettem, hogy tudta ilyen egyszerűen megszerezni

Tchouaméni viszont sokkal több, mint egy egyszerű labdaszerző középpályás.

187 centijéhez 80 kiló társul, a fizikai adottságait tekintve rémálom ellene játszani. Ha nincs nála a labda, akkor odaér, párharcot vív, becsúszik vagy lefülel, elképesztő területet fed le, miközben a labdával is mintha mindig a helyes döntést hozná meg. Paul Pogbához hasonlóan agilis, szeret hosszú passzokat osztogatni, a szélek felé tereli játékot, és bár szeret ő is meglódulni a labdával, mégis biztonságibb játékos, szűk helyeken nem vállal kockázatot.

N’Golo Kantéval annyi a közös benne, hogy mozgékonysága mellett imád labdákat gereblyézni az ellenféltől, a kontralehetőségeknél viszont kevesebbet ragadja magához a labdát, inkább a passzjátékával tűnik ki. A játéka érett, nyugodt, keveset hibázik, mégsem alibizik a pályán.

Csakhogy Tchouaméni mindössze 22 éves. A 2000-es Európa-bajnokság előtt született néhány hónappal.

Amikor a Monacohóz került, kezdetben nem is tűnt ki a mezőnyből. Édespja szerint fia készpénznek vette a sikert, és túlságosan megelégedett az akkori helyzetével. „Decemberben aztán leültünk és egy kicsit megráztam” – magyarázta Tchouaméni apja, Fernand.

„Úgy láttam, hogy szeptember-októberben alulteljesített és kevesebbel is beérte. A karácsonyi ünnepek alatt áthívtam magunkhoz, és kettesben elbeszélgettünk több mint két órát.

Azt mondtam, hogy nem ismerek rá, hogy egy középszerű játékos lett. Úgy láttam, hogy nem tesz erőfeszítéseket a siker érdekében. Amikor vége lett a beszélgetésnek, azt mondta: »majd meglátod«

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik