Foci

Miért osztanak meg labdarúgók furcsa majmokat ábrázoló képeket?

Stuart Franklin / POOL / AFP
Stuart Franklin / POOL / AFP
A közvélemény még csak most ismerkedik az NFT fogalmával, holott az elit labdarúgók között már valóságos szubkultúrája alakult ki. Az új divathóbortról megoszlanak a vélemények.

John Terry, a Chelsea korábbi labdarúgója mostanában új szenvedélyének hódol. Olyan műtárgyakat gyűjt, melyek majmokat ábrázolnak különböző öltözékben. Twitterére legutóbb ezt posztolta ki:

Terry nemrég egy másik majmot is megosztott, amely kék Chelsea-mezben, Premier League-trófeával, FA-Kupával és Community Shieldes salátatállal volt körülvéve. Emiatt viszont akadt egy kis gondja: mivel ezek a szimbólumok jogvédettek, a Premier League vezetése jogi úton szólította fel arra, hogy tüntesse el a kék majmos NFT-t.

Ha valaki nem értené, miről van szó, semmi gond, elmagyarázzuk.
Az NFT – ahogy egy gyorstalpalóban bemutattuk – a „non-fungible token”, magyarul „nem helyettesíthető token” rövidítése. Ez lényegében egy digitális adategység, ami szinte bármi lehet: egy kép vagy egy fájl. Annyi a különlegessége, hogy csak egyetlen egy létezik belőle. Az NFT ennek a digitális eszköznek a tulajdoni lapja, amivel azt bizonyítják, hogy csak egy darab van belőle a világon. Az egyediségét úgy biztosítják, hogy a tokeneket blokkláncon tárolják, ami egy különleges felépítésű adatbázis, ahol az adat teljesen titkos, nem törölhető és nem is módosítható.

Még egyszerűbben: gondoljunk az NFT-re úgy, mint egy értéktárgyra, amit nem a kandalló fölött vagy a széfben tartunk, hanem a digitális térben. Műtárgyként el lehet adni, vagy meg lehet venni – a különbség annyi, hogy NFT-ért csak kriptovalutával lehet fizetni (jellemezően egy Ehtereum nevűvel).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik