Stuart Franklin / POOL / AFP
Foci

Miért osztanak meg labdarúgók furcsa majmokat ábrázoló képeket?

A közvélemény még csak most ismerkedik az NFT fogalmával, holott az elit labdarúgók között már valóságos szubkultúrája alakult ki. Az új divathóbortról megoszlanak a vélemények.

John Terry, a Chelsea korábbi labdarúgója mostanában új szenvedélyének hódol. Olyan műtárgyakat gyűjt, melyek majmokat ábrázolnak különböző öltözékben. Twitterére legutóbb ezt posztolta ki:

Terry nemrég egy másik majmot is megosztott, amely kék Chelsea-mezben, Premier League-trófeával, FA-Kupával és Community Shieldes salátatállal volt körülvéve. Emiatt viszont akadt egy kis gondja: mivel ezek a szimbólumok jogvédettek, a Premier League vezetése jogi úton szólította fel arra, hogy tüntesse el a kék majmos NFT-t.

Ha valaki nem értené, miről van szó, semmi gond, elmagyarázzuk.
Az NFT – ahogy egy gyorstalpalóban bemutattuk – a „non-fungible token”, magyarul „nem helyettesíthető token” rövidítése. Ez lényegében egy digitális adategység, ami szinte bármi lehet: egy kép vagy egy fájl. Annyi a különlegessége, hogy csak egyetlen egy létezik belőle. Az NFT ennek a digitális eszköznek a tulajdoni lapja, amivel azt bizonyítják, hogy csak egy darab van belőle a világon. Az egyediségét úgy biztosítják, hogy a tokeneket blokkláncon tárolják, ami egy különleges felépítésű adatbázis, ahol az adat teljesen titkos, nem törölhető és nem is módosítható.

Még egyszerűbben: gondoljunk az NFT-re úgy, mint egy értéktárgyra, amit nem a kandalló fölött vagy a széfben tartunk, hanem a digitális térben. Műtárgyként el lehet adni, vagy meg lehet venni – a különbség annyi, hogy NFT-ért csak kriptovalutával lehet fizetni (jellemezően egy Ehtereum nevűvel).

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!